SLIEDRECHT – Op verschillende plaatsen in Sliedrecht zakt de bodem. Ook in woonwijken en dat heeft soms nare gevolgen voor kabels en leidingen. Nieuw is de bodemverzakking niet, want daar staat de Alblasserwaardse veenbodem om bekend. De verzakking bezorgt zowel de gemeente als bewoners hoofdbrekens.
Stoepen zijn aangebracht, omdat bewoners met moeite hun huis konden binnenkomen. (Foto R. van ’t Zelfde)
Stoepen en straten liggen er wat hobbelig bij. Neem nu de Smalweer / Craijenstein. De gemeente Sliedrecht heeft daar 5 weken geleden de straat aangepakt en een extra opstap bij woningen gemaakt.
Gevolgen verzakkingen
De grond zakt en de geheide woningen blijven staan. Met als gevolg dat op plaatsen buizen en leidingen knappen. “Vanuit onze Vereniging van Eigenaren is er bij mij al 4 keer iemand geweest om de aansluiting voor hemelwaterafvoer te repareren. Mijn buurman heeft zijn straat weer eens moeten opengooien, omdat zijn aansluiting naar het hoofdriool los was. Veel bewoners hebben nu flexibele stukken pijp ertussen gelegd vanwege de verzakkingen”, vertelt bewoner R. van ’t Zelfde. Hij reed 2 jaar geleden 7 kubieke meter zand in zijn tuin. Van ’t Zelfde: “De tuin verhoogde ik 35 centimeter om gelijk te komen met mijn achterdeur. Nu ligt hij weer 10 centimeter onder de deur, aflopend naar 20 centimeter.” De gemeente Sliedrecht is woensdag 5 oktober 2016 om een reactie gevraagd.
Troost je. Het is op de Rivierdijk het zelfde hoor. Hebben de mensen ook al een paar keer opgehoogd.
De opmerking “niks bijzonders dus” vind ik niet terrecht. 4cm cm t landelijk berekend gemiddelde bij bouw op veengrond. Er zijn uiteraard verzakkigen bekend waar minder of mee cm’s spelen. Zo ook in de Werenbuurt. Er word hier niet met de vinger naar de gemeente gewezen, er word een probleem aangekaart. Oplossing zou kunnrn zijn om het meer jaren onderhoudsplan mbt bestrating eerder plaats te laten vinden. Als je in de wijk woont en hier problemen door ervaart is t gegrond om je hierover uit te spreken en in oplossingen te denken.
Het is op sommige plaatsen in de weren buurt wel extreem. Ik ken mensen die meerdere malen per jaar problemen hebben met kapotte riolering. Het is al knap vervelend dat je dit meerdere malen per jaar moet laten repareren voor een bak met geld, maar daar blijft het niet bij. Wc’s die teruglopen waardoor alles in huis onder zit. Bestratingen die breken of weg vallen onder de fundering. Hoofdwaterleiding die afbreekt waardoor er een sink hole ontstaat en over meerdere straten gezien er complete gaten vallen in mensen hun bestrating. Mensen die niet meer op een normale manier hun schuur in kunnen met de fiets/scooter. Je kan aankloppen bij de gemeent maar tot 2 meter vanaf je voordeur is t voor jezelf mits en geen trottoir band ligt natuurlijk. Je zou voor de gein eens goed door de wijk moeten lopen om met eigen ogen te zien hoe schots en scheef alles ligt c.q. verzakt is.
Baaneweer mag ook opgehoogd worden.Dit is erg lang geleden en op sommige plekken is de fundering van de huizen zelfs zichtbaar
Wij hebben in de Musschenbroekstraat vanaf 1964 t/m 1980 meer dan 40 kub. zand en grond in de achter tuin laten storten.
Dus Westwijk : Je ben nog niet klaar er mee!
Er had beter bodemonderzoek plaats moeten vinden. Daar is de gemeente destijds nalatig mee geweest. Er had niet gebouwd mogen worden. Het is niet normaal hoe vaak bewoners daar moeten ophogen!
Goed opgemerkt zakker. Wil een beetje discussie ontlokken hier, vandaar.
Omgeving Hoge Veluwe, en verder oostwaarts wordt niet eens onderheid.
Een betonplaat op de zandgrond daar is voldoende, met daardoor aanmerkelijk goedkopere huizen.
In Sliedrecht gaan/moeten er palen van minimaal 15 meter, soms tot bijna 30! geslagen of geschroefd worden, dat scheelt nogal, met bijbehorende gevolgen voor straten, enz.
Maakt u zich geen zorgen met betrekking NUTS voorzieningen, hier wordt al jaren rekening mee gehouden, door bochten flexibele verbindingen, enz. te gebruiken.
Voor deze ene keer kan de gemeente hier weing aan doen, dan de openbare wegen op hoogte te houden.
Iedereen verhuizen naar het oosten van het land. Daar zakt de bodem niet. Als we met z’n allen in dit moeras blijven wonen, zullen we hier altijd last van blijven houden!!
Niets bijzonders dus, of wil men de gemeente op laten draaien hiervoor?
Stelletje, stelletje …
In Sliedrecht zakt de bodem per jaar min. 4cm (inklinkend veen), uitzonderingen zijn de opgespoten oude uitbreiding, en de rivierdijk.
Ga nu eens een keer a.u.b. niet naar de gemeente wijzen zeg!