Berm Rembrandtlaan op de schop; gemeente kiest voor minder onderhoud

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Volgens de Gemeente Sliedrecht was er in de middenberm aan het begin van de Rembrandtlaan sprake van ’totale verwildering en overmatig onkruid’ en daarom besloot de gemeente dat het anders moest. Vandaag – woensdag 7 mei 2025 – en morgen worden nieuwe planten gezet. Voor omwonenden en passanten is het een totale verandering. De beplanting wortelt in een vooraf aangebrachte laag compost, die overdekt is met lavagranulaat.

Het aanbrengen van de beplanting in de drie plantvakken gebeurt op een moderne manier: onderhoudsvriendelijk en klimaatadaptief. De medewerkers van de gemeentelijke plantsoenendienst werken daarbij met speciaal gereedschap (zgn. ‘prairieplanters’) om te voorkomen dat de onderlaag zich vermengt met de lavakorrels. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Tekst gaat verder onder foto.

In de afgelopen week zijn de drie plantvakken voorzien van een compostlaag van tien cm. Daaroverheen is een laag lavakorrels gestort van acht cm (zie foto hierboven). Lava heeft de eigenschap om lang vocht vast te houden. In droge periodes – die steeds vaker voorkomen – voorkomt de lava uitdroging van de grond en de planten. Het is bovendien gunstig tegen het ontkiemen van onkruid. Na verloop van tijd gaat de lava zich ‘zetten’ en vormt dan een compacte laag. Ook de beplanting zelf helpt daarbij. 

Verrassing
Veel omwonenden en passanten waren verwonderd om te zien dat de middenberm ‘opeens’ werd leeggehaald en ‘volgestort werd met grind’. Op social media verschenen veel op- en aanmerkingen, van ‘het zal wel opnieuw worden beplant’ tot andere meer ongenuanceerde bewoordingen. De gemeente heeft er vooraf niet over gecommuniceerd, niet op de Gemeentepagina en ook niet aan de direct omwonenden. Dus kwam het voor veel mensen als een verrassing.

Tekst gaat verder onder foto.

Variatie
Door een gespecialiseerd bedrijf in vaste planten uit Aalten zijn 10.000 vaste planten geleverd. Gekozen is voor het rijk geschakeerde mengsel ‘Opal Prairie Garden’. Enkele plantensoorten in dit mengsel zijn Pulsatilla, Armeria, Veronica, Hemerocallis, Salvia, Geranium, Nepeta, lage Verbena, Aster en enkele siergrassen. De kleuren daarbij zijn blauw, wit, geel, rood en paars. Het mengsel heeft een positief effect op de biodiversiteit. Bijen en vlinders gaan daarvan genieten. Ook de middenberm van de Kerkstraat wordt met dit mengsel beplant.

Tekst gaat verder onder foto. 

Hoe gaat dat eruit zien?
Vorig jaar rond deze tijd is de rotonde aan het eind van de Thorbeckelaan (nabij wijk De Grienden) beplant met toepassing van hetzelfde principe met lavagranulaat. Om een idee te krijgen hoe dat er nu uitziet is de foto hierboven toegevoegd. De vaste planten zijn al flink uitgelopen en – als de regen van tijd tot tijd een beetje mee wil werken – gaat dat een kleurig resultaat geven.

4 gedachten over “Berm Rembrandtlaan op de schop; gemeente kiest voor minder onderhoud”

  1. Geweldig. Ik hou ervan… helemaal van nu; met oog voor klimaatbestendigheid… kleur. Bijen. Vlinders. En duurzaam ook… als hovenier en liefhebber word je hier blij van.

  2. Ook is veel overzichtelijker om met de auto de weg over te steken…
    Ik ben er blij mee!

  3. @ Denis Slob: Als u het bericht volledig leest, ziet u aan het eind van de alinea ‘Variatie’ dat de middenberm van de Kerkstraat ook op dezelfde manier wordt beplant.

  4. Hoop dat ze aan de middenbermen bovenaan de stationsweg ook nog wat gaan doen, echt geen porem dat kale saaie grijs, of staat het symbool voor het lokale bestuur?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld