Asiel heeft geen vertrouwen in Dierenbescherming

SLIEDRECHT – Er zit een lang verhaal achter het besluit dat geen contract is gesloten met Stichting Dierenasiel Sliedrecht e.o. (SDS) voor zwerf- en afstandsdieren en dieren in nood. Dat blijkt vrijdag 11 november 2016 uit het opgetekende verhaal met voorzitter-penningmeester Ginet Balistreri van SDS, die een boekje open doet. Volgens haar wordt een vies spel gespeeld, is de gemeente Sliedrecht niet recht door zee en ontbreekt er het vertrouwen o.a. met de Dierenbescherming.

Ginet Balistreri: “Ik vind wel dat mensen mogen weten dat één en ander niet netjes verlopen is de laatste jaren.” (Foto eigen website)

Ze vindt het lastig om erover te vertellen. “Ik wil liever niet te veel met modder gooien en zeker niet klagend of negatief overkomen in de media, maar ga mijn best doen wat ‘scheve dingen’ recht te trekken in de hoop dat ik ‘netjes’ blijf”, zegt Balistreri, “Dat er vele jaren lang veel te weinig geld gegeven werd aan ons asiel is een feit. Ons asiel is al zolang ik me kan heugen er mee bezig om hier een issue van te maken. In mijn beleving, als contactpersoon voor het asiel wat betreft gemeentevergoedingen, is de dierennoodhulp absoluut geen prioriteit bij B&W en hebben we daardoor herhaaldelijk naast de pot gepiest.”

Pissig en misbruik
De burgemeester weet volgens Balistreri ook al jaren van het veel te lage bedrag, maar heeft er volgens haar jaren helemaal niks mee gedaan. Balistreri: “Zelfs niet nadat hij in 2013 tijdens de Open Dag met mij een gesprek is aangegaan en ik dit item mondeling al had aangekaart. In 3 jaren tijd geen woord over geroerd dus. Bij mij brak het lijntje toen ik in 2015 ontdekte hoeveel buurgemeentes betaalden voor exact dezelfde taken. Het verschil was absurd en schandelijk! Ik was behoorlijk pissig dat er zo’n misbruik van zich vrijwillig inzettende mensen gemaakt werd.”

Genegeerd 
SDS nam zelf het initiatief en feitelijk geëist dat het bedrag verhoogd zou worden. Al in mei 2015. “Vragen had eerdere jaren niks opgeleverd dus dan maar eisen. We zijn vrij lang aan het lijntje gehouden en zelfs een hele periode genegeerd. E-mails werden een tijd lang niet beantwoord. Pas in de zomer van 2016 geeft de burgemeester toe dat het inderdaad best weinig geld is voor de diensten die dag en nacht, 365 dagen per jaar, geleverd werden. Mèt alle onkosten van dien.”

Vreemde eisen
Er is door SDS volgens Balistreri om een verhoging gevraagd. “Waarbij we nog steeds bij lange na niet de hoofdprijs vroegen en nog niet in de buurt kwamen wat andere gemeentes betalen. En toen kwamen er ineens vreemde eisen die kant noch wal raakten. Als zogenaamde tegenprestatie voor de verhoging van het bedrag. Er moest o.a. een Keurmerk komen. We weten allemaal dat dat vaak flessentrekkerij is, maar wat het grootste probleem in onze situatie was, is dat het enige Keurmerk dat er toen was het Keurmerk van de Dierenbescherming is, de partij die ons al jaren maar wat graag van de kaart willen hebben. Het is in asielenland bekend dat de Dierenbescherming een Keurmerk misbruikt om asielen die hen in de weg staan uit de weg te ruimen”, vertelt Balistreri.

Uitnodiging genegeerd
Als SDS met dat Keurmerk in zee zou gaan dan was volgens Balistreri de kans dus groot dat SDS het eigen graf aan het graven was. Balistreri: “Het belachelijke van het hele Keurmerkverhaal is dat het niet nodig is. Een inspecteur kan alles onaangekondigd komen controleren in het asiel. Wat ook is gebeurd. We hebben zelfs de gemeente ook dikwijls uitgenodigd te komen kijken hoe er wordt gewerkt. Ze moeten nog komen. We werken volgens wettelijke normen. Maar dan veel diervriendelijker. Dierenasiel Sliedrecht heeft bewezen dat dat dus kàn. In tegenstelling tot enkele ‘ouderwetse’ asielen in de provincie, waar nog steeds katten in veel te kleine hokken gepropt worden. Die zouden zo’n Keurmerk niet behalen als er eerlijk gespeeld zou worden, maar daar ligt het probleem ook een beetje.” Er wordt volgens Balistreri niet eerlijk gespeeld. “Want kennelijk is er bij bepaalde partijen sprake van concurrentiestrijd.”

Oneerlijk spel en verzonnen klachten
Het speelt al jaren volgens Balistreri dat de gemeente Sliedrecht bestookt wordt door ‘nepklachten’. “Die o.a. van een andere asiel afkwamen en bij nader onderzoek ongegrond of zelfs verzonnen bleken. Dit heeft ons veel tijd, energie en stress bezorgd. We hebben op gegeven moment met de gemeente een afspraak gemaakt anders met dit soort klachten om te gaan om zo nepklachten te tekkelen. Hier heeft de gemeente zich heel kort aangehouden, maar al vrij snel waren we weer terug bij af. Je wil niet weten wat een rompslomp we hierdoor hebben gehad. Waar uiteindelijk niemand wat aan had”, aldus Ginet Balistreri van SDS. 

Pertinent geweigerd
SDS mag wettelijk gezien geen honden opvangen daar het pand in de bebouwde kom ligt. Op de vraag of de gemeente dan voor een geschikt pand kon zorgen, werd volgens Balistreri negatief gereageerd. “Vroeger werden de honden in Dordrecht onder gebracht, maar sinds het bestuur van dat asiel het gemunt heeft op de gemeenteovereenkomst van Sliedrecht worden honden uit Sliedrecht pertinent geweigerd! Zelfs schrijnende gevallen. Zo’n asiel kiest er dus bewust voor om een dier te laten stikken. Het is een schande dat een asiel in haar concurrentiestrijd over de ruggen van dieren gaat!”

Asielen zonder ballen
Later had SDS een mondelinge overeenkomst dat de honden naar Numansdorp gebracht konden worden, maar daar werd door het asiel in Dordrecht, plus de Dierenbescherming een stokje voor gestoken. Balistreri: “Numansdorp belde dat zij niet ‘zo blij’ waren met de voorgenomen samenwerking met Dierenasiel Sliedrecht. Mijn reactie was: “Ja, en?” Ik snapte het probleem niet zo. We kregen iets later een e-mail van Numansdorp dat de opvang van Sliedrechtse honden toch niet door kon gaan omdat zij zoals dus in de mail staat ‘de Dierenbescherming te vriend willen houden’. Dat zijn in mijn optiek asielen zonder ballen. Bang voor de Dierenbescherming. Liever dieren benadelen dan De Dierenbescherming. Ik kan er met mijn kop niet bij, sorry.”

Nooit bang geweest
“Ons asieltje heeft zich BEWUST afgezonderd van de Dierenbescherming. We doen het voor de dieren namelijk en niet voor kantoorjuppen met hoge salarissen die allerlei vreemde dierschadelijke regeltjes uit de duim zuigen en het betalende publiek voor de gek houden. Wij zijn nooit bang voor ze geweest en nog steeds niet”, zegt Balistreri, die op het puntje van haar stoel zit, “Ondanks wat ze ons allemaal hebben geprobeerd aan te doen in het verleden. Zij doen hun ding, wij het onze, klaar. Zolang we elkaar met rust laten hoeft er niks aan de hand te zijn.”

Onredelijk gesprek en ‘gezanik’
SDS gaf zelf aan niet meer door te willen. “Ja, wij hebben zelf inderdaad in september aangegeven niet door te willen gaan met de gemeente Sliedrecht. Maar daar is wel heel wat aan vooraf gegaan. Inhoudelijk is het laatste gesprek in het gemeentehuis door ons als onredelijk beleefd. Er zijn dingen door de burgemeester gezegd waar mijn nekharen van overeind gingen staan als dierenvriend. Uiteraard mag iedereen zijn eerlijke mening te alle tijden ventileren. Maar mede hierdoor zagen wij er geen toekomst meer in als het op deze manier moest gaan. Althans geen prettige”, legt Balistreri uit. Zeker spelen er volgens haar ook andere redenen mee in het besluit zoals bijvoorbeeld ziekte van haarzelf en een andere belangrijke vrijwilligster. “Waardoor we de hoeveelheid werk in en achter de schermen van het asiel flink wat moeten minderen, maar bovengenoemde issues zijn zeker ook doorslaggevend geweest in ons treurige, ik zou bijna zeggen logische, besluit om voor alles te bedanken in de hoop dat het ‘gezanik’ over zal zijn ooit een keer.”

Samenwerking
Balistrerui wil vermelden dat SDS zeer goede contacten onderhoudt met diverse overige asielen en dierenstichtingen in Nederland en België en ook graag bezighoudt met collectieve inzamelacties? Balistreri: “Wij geloven namelijk wèl in samenwerking… We geloven niet in onderling gekissebis en zijn nog steeds van mening dat we elkaar met rust moeten laten en ook helpen wanneer nodig. Het asiel in Dordrecht heb ik diverse keren benaderd. Ik heb ze aangeboden om mee te profiteren van het kalenderproject om zo geld in te zamelen voor hun asieldieren. Ook heb ik gevraagd contact met mij te onderhouden als er vragen of klachten waren. Er is op deze e-mails nooit gereageerd.”

Niet netjes verlopen
Over de toekomst? “We gaan zien wat de toekomst brengt. Ik hoop dat het meevalt. Voor de dieren. De burger kan daar een steentje aan bijdragen. Door actief te worden wanneer het niet lekker loopt en verbeteringen voor te dragen. Van zich laten horen wat ze graag willen en hoe ze het zouden willen. Niet denken dat dat de taak van anderen is maar zelf je scheur open trekken en in actie komen. Ik heb jaren als een bezetene gewerkt, naast mijn baan, en alles opzij gezet om dieren te kunnen helpen. Nu moet ik het rustig aan doen. Ik ga dus nu niet de strijd aan. Ik vind wel dat mensen mogen weten dat één en ander niet netjes verlopen is de laatste jaren. Maar daar laat ik het bij”, aldus Balistreri. 

Boycotten
Ze is bang dat het nu de gemeente aanzienlijk meer geld gaat kosten, want de concurrerende partij hanteert doorgaans andere tarieven dan SDS. Balistreri: “Een andere capabele, kleinere partij is niet echt voor handen op dit moment. Het hondenopvangprobleem blijft, ook voor andere kleine stichtingen, zolang de Dierenbescherminggerelateerde asielen hen blijven boycotten. De gemeente is verplicht een partij voor deze taak aan te wijzen dus veel keus is er niet helaas. De inwoners van Sliedrecht moeten dat ook proberen te begrijpen. Het is gewoon niet anders voor nu. Ik hoop dat dit asieltje, dat meermaals voor positieve aandacht voor Sliedrecht in de landelijke media heeft gezorgd, in zijn huidige hoedanigheid kan blijven. Mijn gevoel zegt dat er behoorlijk wat mensen hetzelfde hopen. We zijn er in ieder geval nog.

Reactie gevraagd
De gemeente Sliedrecht kondigde woensdag aan spoedig een definitief contract te sluiten met een dieropvang. Eerder trok De Kattenmand hierover aan de bel, waarop de gemeente Sliedrecht reageerde. Dierentehuis LouterBloemen in Dordrecht is om een reactie gevraagd.

5 gedachten over “Asiel heeft geen vertrouwen in Dierenbescherming”

  1. Beste Cor,

    Uiteraard doen we aan hoor- en wederhoor, gereageerd kan ook worden op deze plaats.

    Alle lijnen staan sinds vrijdagmiddag uit. De gemeente Sliedrecht reageerde al eerder op de kwestie (ook later de burgemeester op Facebook).
    Ook De Kattenmand al aan het woord gelaten, net als de Stichting Dierenasiel Sliedrecht.
    Andere partijen zitten buiten de gemeente en is dus om reactie gevraagd.

    We wachten af. Daar willen we het voor nu bij laten.

    Redactie Sliedrecht24

  2. Gemeente Sliedrecht dit is ongehoord! Dit asieltje bestaat al jaren uit vrijwiligers en hoort bij Sliedrecht. Ik heb in 1990 mijn eerste asielkat er gehaald, deze is 20 jaar geworden. Nu loopt er al weer een aantal jaar een kater, met 4 weken oud van de straat gered.
    Dit asieltje heeft recht op bestaan binnen onze gemeente en heeft daarom recht op een passende bijdrage betaald van onze belastingcenten.
    Ze staan dag en nacht klaar om katten op te vangen. Het is een groot probleem als de katten niet opgevangen kunnen worden en SDS met Ginet Ballistreri en het team van vrijwilligers leveren hier goed werk. Door vooruitstrevende ideeën zijn de geplaatste katten beter af dan in een hok. Onvoorstelbaar dat asiels van aangrenzende gemeenten nu met geld van Sliedrecht betaald worden en SDS er altijd zelf om heeft moeten vragen.
    Hun slimme ideeën van sponsoring zoals Man met kat kalender etc zijn bewonderenswaardig.
    Herzie je besluit Gemeente Sliedrecht en onderhandel op een faire manier en steun lokale instellingen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld