Angst voor inspreken bij gemeenteraad; ‘je praat tegen een muur’

SLIEDRECHT – Inwoners die tegen de grote plannen zijn, die de gemeente Sliedrecht naar voren heeft gebracht, hebben een slecht gevoel bij het inspreken in de gemeenteraad. Dat bleek zaterdagmorgen 24 februari 2024 tijdens een bijeenkomst van inwoners in partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan. “Je praat tegen een muur”, was veelgehoord.

De voorzitter van de gemeenteraad kapte half november 2023 Simone de Groot af, toen zij wilde inspreken. Zij voelde zich toen geïntimideerd. (Archieffoto uit video gemeente Sliedrecht)

Duidelijk werd dat inwoners wel willen inspreken, maar er ook sprake is van angst en mensen denken dat hun woorden niet gehoord worden door de leden van de gemeenteraad. Uitspraken als “Het heeft geen zin” en “je krijgt geen antwoord”, waren zaterdag te horen. Dat de voorzitter van de raad De Groot ‘afkapte’, heeft volgens hen niet geholpen.

3 gedachten over “Angst voor inspreken bij gemeenteraad; ‘je praat tegen een muur’”

  1. Inspreken is voor een gemeente een democratische manier om ondemocratische besluiten te nemen. Inspreken heeft geen rechtskracht

  2. Inspreken is een slimme manier om burgers de verwachting te geven dat zij invloed hebben op wat plaatsvindt.
    De gekozen vertegenwoordigers dienen in te spreken. Zij hebben de basis om invloed uit te oefenen waar belangen conflicteren.

  3. Het inspreken is echt wel iets wat je toch wel moet durven. Het geeft daarvoor en daarna ook wel een impact. Maar je doet het om aandacht te vragen voor een onderwerp aan de raad en het college. Ik zou zeggen….dat is juist een aanvulling voor ze.
    Dan zijn 5 min. inspreken ook wel kort. Het geeft toch spanning om het te kunnen. Ik heb tot 2x toe geluk gehad met de voorzitter. De tweede keer kwam ik ook over de tijd heen, maar ik mocht m’n hele verhaal doen. De vrees om in te spreken moet wel minder worden. En het nut ervan mag echt wel gezien worden. Het heet betrokkenheid van inwoners.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld