Inspreekster verwijt burgemeester intimidatie na afkappen speech

SLIEDRECHT – Net ruim anderhalve minuut was ze dinsdagavond 14 november 2023 aan het woord. Inspreekster Simone de Groot had vijf minuten spreektijd gekregen kort na aanvang van de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad, maar ze werd onderbroken door de voorzitter van de raad burgemeester Jan de Vries (CDA). Ze moest stoppen met haar speech, die over verdichting van het Dr. Willem Dreespark zou gaan. De Groot reageerde daarop dat ze zich geïntimideerd voelde. 

De Groot was kort aan het woord. Ze meldde aan online krant Sliedrecht24 dat ze al voor de raadsvergadering door De Vries werd benaderd. “Ik werd van te voren streng geïntimideerd”, aldus De Groot, die boos de vergaderzaal van partycentrum De Lockhorst verliet. (Foto uit video Gemeenteraad Sliedrecht)

Tekst gaat verder onder video.

 

De Vries zat ‘strak’ in zijn rol als voorzitter en hamerde erop dat alleen kon worden ingesproken over geagendeerde onderwerpen. “Ik mocht zeven regels voorlezen!”, aldus De Groot. Volgens haar is inspreken door burgers niet eenvoudig. Inwoners kennen volgens haar vaak niet de bestuurlijke regeltjes en kunnen best gespannen zijn om de hele gemeenteraad toe te spreken. De Groot vond bovendien dat recht had tot spreken, omdat de verdichtingsnota op de agenda stond. Ze had de spreektijd ook vroegtijdig aangevraagd. De Groot: “De Vries draagt goed bij aan de angstcultuur dat er niemand meer durft in te spreken.” 

18 gedachten over “Inspreekster verwijt burgemeester intimidatie na afkappen speech”

 1. Beste Simone de Groot
  Dank reactie ook aan de door U genoemde Mondige Vrouwen in onze Woon Werk en Leefomgeving Sliedrecht
  Blijf bij mijn Persoonlijke standpunt over in gesprek gaan met Mannen.
  De Vrouw in 2023 en nog vele jaren er na Spreekt zich gelukkig eindelijk uit.
  Daar zullen nog veel Mannen aan moeten wennen en vooral van leren
  Er wonen nog steeds meer Stem en Kiesgerechtende Vrouwen dan Mannen in onze Woon Werk en Leefomgeving Sliedrecht
  Advies Mondige Vrouwen in onze Woon Werk en Leefomgeving Sliedrecht
  U moet niets geef deze goedwelwillende Mannen de ruimte en vooral de tijd om tot inzicht te komen over de plaats van de Vrouw in 2023 en daarna

  Wedden dat er dan na 2024 en later een Blije en Positieve wind waait over onze Woon Werk en Leefomgeving Sliedrecht
  Zo maar een overpeinzing van Gijs
  Alias de Sliedrechtse Biesbosch Bever

 2. Simone had het over de bouw in het Dreespark (een verdichtingslocatie) en van te voren was hiervoor door de griffier en de burgemeester zelf toestemming gegeven. Als het puur en alleen over de NOTA betreffende de verdichting had mogen gaan, dan had dat van tevoren beter gecommuniceerd moeten worden aan Simone. Dat het puur bij dit onderwerp dan moest blijven (enkel de nota zelf) of dat ze haar stuk beter kon inspreken op een oordeelsvormende vergadering.

  Nu was zij in slecht weer komen opdagen om in te spreken, en dan is het geen stijl om haar tot twee keer achter elkaar zo af te “kappen” (al was dit waarschijnlijk niet zo bedoeld). Als inspreker sta je daar met wat zenuwen.. en dan is het de toon die de muziek maakt..

  Gedane zake nemen geen keer, maar lessen voor de volgende keer!

 3. Geachte heer van Harskamp

  Hartelijk dank.

  De gemeente moet inwoners veel beter informeren over wanneer ze over welk onderwerp mogen inspreken, bel een inspreker op en leg de politieke regels uit.

  Het onderwerp was verdichting. Maaslaan is verdichting locatie. Ik was mij van geen kwaad bewust.

  Nog steeds niet. De slechte Communicatie met inwoners van burgemeester, wethouders en veel raadsleden is beneden alle peil.

  Bij vorige vergadering werden inwoners afgeraffeld, raadsleden mochten 1 vraag stellen. En applausje mocht ook niet.

  Wanneer wordt het beter?

  Namens alle mondige vrouwen van Sliedrecht. Hartelijk dank

 4. Kees Visser trekt Einstein wel erg naar zijn eigen mening toe.

  “Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.”….is natuurlijk zo om te draaien. Als je als gemeente en Tablis zo slecht communiceert dan is het gevolg dat mensen steeds vaker, verbaasd, en duidelijker de Raad toespreken, zeker waar het over inmiddels onvoorstelbaar veel projecten gaat over heel Sliedrecht heen. Zal wellicht iets met nieuwe omgevingswet te maken hebben want regeren is vooruitzien als het zo uitkomt?

  Hopelijk leert het college en de woningbouw hiervan en past ze haar houding en toon aan, zorgt voor meer transparantie en neemt participatie van omwoners toe. Wordt de communicatie vast een stuk beter, ook met Simone. Omdat de Gemeente en de Raad meestal de langste adem hebben, dat is hun opdracht, draagt Simone met anderen de mening van meer dan duizend bewoners uit. Dan is zo’n uitspraak over Einstein bijzonder ongepast.

  Hoe mooi zou het niet zijn als we over en weer tot iets komen wat bij Sliedrecht past en de natuur geen geweld aandoet. Dus proficiat Simone en ‘collega’s’ en hopen op een normaal overleg met de gemeente in de nabije toekomst.

 5. Los van de inhoud (en/of achtergrond die ik niet helemaal ken): schandalig om iemand die als gast bij je vergadering wil inspreken zo af te serveren. Totaal geen interesse voor haar mening. Naar mijn mening alle fatsoen voorbij! Natuurlijk burger participatie . . . maar alleen voor de bühne, dat is wel duidelijk. Democratisch appèl? Nou, de C lijkt me hier in ieder geval ver te zoeken overigens ook bij de andere partijen die zich hierop willen beroepen. Zo ga je toch niet met elkaar om? Luister nou eens naar je burgers!

 6. Ik herken mij totaal niet in het beeld dat onze burgemeester intimiderend overkomt. Dat zal eerder aan mevrouw de Groot liggen dan aan de burgemeester.

  Wellicht omdat de burgemeester mevrouw de Groot strak houd en niet over zich heen laat lopen en daarmee haar niet continu haar zin geeft ervaart zij dit als intimidatie? Iets wat niet vreemd is gezien haar eigen manier van communiceren.

 7. Wat gebeurt er op sliedrecht24 de reacties zijn een positieve verademing
  Ja een start van Verandering van Vernieuwing en van Openheid
  Contact van Inwoonsters uit en in Sliedrecht U Vrouwen zijn in de meerderheid al heel veel jaren lang in Sliedrecht
  Gelukkig zie ik Nu als Man U stopt met verstoppertje spelen
  Een Vrouw in 2023 spreekt zich uit en daar moeten veel mannen nog aan wennen en van leren advies geef deze mannen de ruimte en de tijd.
  Zomaar wie zijn deze Vrouwen in en uit Sliedrecht op Sliedrecht 24
  Simone de Groot Nathalie Hoven Annemiek van Rees Joke Bergwerf
  Monique Vogel Jeanette de Groot Cobie Tromp Patricia Grooteboer
  Annemiek de Koning Nienke Blauw Emma Munninkhof Gérda Claes
  Corrie van Nijnatten Jane Zurokrassen Lydia Zeelenberg Carola Milo
  Netty de Bruin Winni Booy Jaceline Primus.
  Zo maar een greep uit de voorraad met respect van en voor Vrouwen uit onze Woon Werk en Leefomgeving Sliedrecht
  Er zijn en er komen nog veel meer Vrouwen die bereid zijn om in de komende moeilijke tijd voor ons allemaal het Voortouw te nemen.
  Spijt we neent

  Een overpeinzing van een ouwe man 87 jaar Gijs

 8. Zijn eerste job als burger ( vader ? ) Maakt er niet veel van. Verder veel respect voor Simone. Er staan veel Sliedrechters achter je.

 9. “Inspreekster verwijt burgemeester intimidatie na afkappen speech.”

  “Ik werd van te voren streng geïntimideerd.”

  “De burgemeester was zaterdag 28 oktober jongstleden ook al intimiderend.”

  Einstein zei het al: “Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.” Hopelijk leert Simone de Groot hiervan en past ze haar houding en toon aan, ook tijdens het inspreken. Wordt de communicatie vast een stuk beter, ook met onze burgervader.

 10. Onze burgemeester dhr Jan de Vries, Doctorandus en Meester in de Rechten, je zou van hem verwachten dat hij meer in zijn mars heeft dan hij liet blijken bij de inspreekbeurt van Simone de Groot. Het is laag om de burgers zo te intimideren en aan de kant te zetten omdat zij vergeten om een woord toe te voegen nl “ verdichting” gekoppeld aan het Dreespark.
  Iedereen weet waar het over gaat, geen sloop van het Dreespark tbv hoogbouw, sorry verdichting Dreespark.
  Sprekers krijgen amper de tijd om iets te zeggen en worden de mond gesnoerd. En het is niet de eerste keer , het is nl ook al voorgevallen tijdens een inspreekbeurt van Ir H ten Brinke.
  B/W van Sliedrecht zegt het te betreuren dat de eerste infoavond zo slecht verlopen is.
  Maar er is echter nog geen steek verandert en er leeft heel sterk de gedachte dat het B/W van Sliedrecht de burgers voor onnozel aan ziet en zoveel mogelijk van enige informatie wil onthouden en de tactiek van verdeel en heers toepast.
  Je gaat je ook afvragen wat de rol van Tablis is, zij zijn de lachende derden die het B/W van Sliedrecht voor hun karretje spant met waarschijnlijk kost consequenties voor de burgers van Sliedrecht indien er wat mis gaat, er is kennelijk een 50/50 deal mbt calamiteiten.
  Het is nog niet te laat dus B/W van Sliedrecht bezint eer gij begint en wees Meer transparant.

 11. De toon is zeker belangrijk maar het ligt vaak ook aan het onderwerp. Als ik in zou spreken, dan doe ik dat omdat er vanuit de gemeente nul reactie komt op mails. Wij betalen als burgers wel gemeentebelasting en er zijn zaken die veel beter kunnen voor burgers. Een onderwerp wat al voorbij is gegaan aan een democratisch besluit heeft geen schijn van kans voor openheid en redelijkheid.
  Met boosheid tot gevolg.
  Dat kan toch anders.

 12. Geachte heer Leeden,

  Ik heb geen moeite met of angst voor inspreken en zal dit ook blijven doen.

  Inwoners afkappen is niet netjes.
  En ik krijg op Gezond, Groen en Gezellig Sliedrecht veel berichten van inwoners die het niet durven. Gelukkig durft u het wel en loopt het goed af met uw zorgen om Middeldiepstraat plannen.

 13. In tegenstelling met anderen heb ik wel een positieve ervaring met inspreektijd.
  Zo heb ik dit nu al 2x gedaan.
  Het is denk ik ook wel een beetje hoe de toon en insteek is.
  Maar dat is ieder voor zich.
  Het is in mijn ogen totaal niet intimiderend geweest, en heb mij ook zo zeker niet gevoeld.
  Het is een groot recht om inspreektijd te hebben en te krijgen.

 14. Ik vind het fijn uw reactie te lezen Mark Jongeneel.
  Om als burger in te spreken is heel wat. Je staat er kwetsbaar om je punt te maken uit het oogpunt van burgers.
  Dan nog in een volle zaal met raadsleden die volksvertegenwoordigers zijn…..
  Niemand zegt iets of helpt?
  Inwoners krijgen geen training om dit te doen hoor!
  Dit is een ondemocratisch plaatje.
  Een inwoner spreekt veelal vanuit z’n hart en heeft emoties.
  Daar gaat de hele gemeente altijd aan voorbij. De burgemeester zit er betaald en inwoners komen gratis. Gratis om betrokken te zijn.
  Dit is dan de prijs die er bovenop komt.
  De burgemeester had het eerst uit moeten praten met de hele actiegroep.
  Dan kon Simone de Groot ontspannen haar zegje doen uit het oogpunt van de inwoners.
  Dit was heel wat om mee te maken denk ik Simone de Groot. Sterkte hierbij hoor.

  De kloof tussen gemeente en burgers is nog groter als gedacht.
  Welke partij volgt het voorbeeld van Slydregt.nu? Kom op voor de democratie. Nu durft straks niemand meer in te spreken als het er zo aan toe gaat.

 15. Deze meneer de Vries is toch zeker niet de reden dat men niet wil/durft in te spreken op zo’n vergadering? Intimidatie is geen plek voor in dit dorp. Ik denk dat we deze meneer dan ook zsm maar moeten vervangen. Wellicht kunnen we hier dan wél
  Burgerparticipatie belichamen door de burger te laten kiezen. Ipv weer zo’n ongekozen totaal onbekende en ongeïnteresseerde jan doedel.

 16. Je bent een luis in de pels voor de gemeente, dus krijg je zulk gedrag van de tegenpartij over je heen.

 17. Na een nacht van bezinning wil ik, namens de fractie van Slydregt.NU, formeel reageren op het voorval dat zich gisteravond heeft voorgedaan in de gemeenteraad van Sliedrecht, waarbij burgemeester Jan de Vries burger Simone de Groot in haar eerste minuut het woord ontnam.

  Wat er is gebeurd, kan niet als iets anders worden omschreven dan onbehoorlijk en tegen de principes van democratische besluitvorming. Als fractie realiseren wij ons dat we niet adequaat hebben gehandeld. Dit was een leermoment voor ons. We waren verbijsterd door de ontwikkelingen en erkennen dat we dit nooit hadden mogen toestaan.

  Bij Slydregt.NU staan wij voor open en transparante communicatie. Inwoners moeten in staat zijn om vrij en zonder vrees voor beschimping of intimidatie hun mening te uiten in de gemeenteraad. Wanneer het recht om te spreken wordt ontzegd, is het aan de gemeenteraad, en niet alleen aan de voorzitter, om hierover te beslissen. Wij willen benadrukken dat de burgemeester in dienst is van de gemeenteraad en dat beslissingen van deze aard door de gehele raad moeten worden genomen. Het liefst unaniem.

  Onze fractie heeft na de vergadering contact opgenomen met mevrouw De Groot om onze steun te betuigen en te verzekeren dat dergelijk gedrag in de toekomst niet meer getolereerd zal worden. Wij zullen dit incident aan de orde stellen in alle relevante gremia, omdat herhaling absoluut voorkomen moet worden.

  Wij als Slydregt.NU zetten ons onverminderd in voor de belangen van alle inwoners van Sliedrecht en staan voor een raad waar iedereen gehoord kan worden. Wij zullen voortaan waakzamer zijn om de rechten van alle burgers te beschermen en te zorgen voor een respectvolle en inclusieve dialoog binnen onze gemeente.

  Mark Jongeneel
  Fractievoorzitter Slydregt.NU

 18. De burgemeester was zaterdag 28 oktober jongstleden ook al intimiderend. Was toen naar de bijeenkomst over park en zwembad gekomen in de Lockhorst. Toen ik wegging wilde hij mij spreken. Ik gaf aan niet 1 op 1 een gesprek te willen aangaan, maar met Ab en Henk erbij van Actiegroep Dreespark. We zijn tegen bouw op parkgrond door Tablis Wonen en voor bouw op passende hoogte op oude schoolgebouw stenen. Maar daar wilde hij niet over praten toen ik zei , ik spreek alleen met u met Henk en Ab erbij. Hij liep toch mee en sprak mij toen aan over het feit dat hij vice voorzitter Smart Delta Drechtsteden was geworden. Waarom ik hem erop had gesproken online. Hij was zichtbaar geïrriteerd. Ik heb gezegd met Henk en Ab naast mij. Dat de burgemeester al erg druk is in eigen dorp en er vaak niet bij is. Zo was hij niet bij de eerste keer dat Henk en ik inspraken, maar te laat, kwam pas binnen bij dhr Pauw over voetbal velden. De informatie avond in De Lockhorst over Noord Zuidverbinding was hij geheel niet bij aanwezig. Dit zijn grote thema’s in ons dorp. Wellicht zit dit ergens nog enigszins dwars? Of is er watertoren terrein stress?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld