‘Aansprakelijkheidsverzekeringen en de bescherming van jouw bedrijfsmiddelen’

(Commercieel artikel)
SLIEDRECHT – Omdat je als ondernemer in Sliedrecht niet verplicht bent om een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf af te sluiten, weet je misschien niet goed wat je daarmee aan moet. Uit financieel oogpunt besluit je misschien om geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zonde, want dit kan je uiteindelijk ontzettend veel kosten.

Deze luchtfoto is gemaakt op bedrijventerrein Noord-Oost Kwadrant. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Je bedrijfsmiddelen lopen immers risico als je geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit. In onderstaande tekst vertellen wij je hoe dit zit.

Aanspraak vergoeding
Veel ondernemers schatten de kans op een schadeclaim bijzonder laag in. Toch zijn er behoorlijk veel bedrijven in Sliedrecht die al eens zo’n claim aan hun broek hebben gehad. Besef je daarom goed dat het een risico is om geen aansprakelijkheidsverzekering bedrijven af te sluiten. Stelt iemand je bedrijf aansprakelijk voor schade? Dan ben je volgens de wet verplicht om dit te vergoeden. Als je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, kun je geen aanspraak maken op een vergoeding. Je moet de kosten dan zelf dekken.

Onaangeroerd
Is je bedrijf niet verzekerd voor aansprakelijkheid en krijg je een claim van enkele tienduizenden euro’s aan je broek? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Reden genoeg om je alsnog te verzekeren voor zakelijke aansprakelijkheid als je het ons vraagt. Je verzekeraar vergoedt dan de schade die jij, je medewerkers of producten veroorzaken bij anderen, waardoor het vermogen van je bedrijf onaangeroerd blijft. Loopt iemand letselschade op terwijl hij voor je aan het werk is? Geen zorgen, want ook dit valt binnen de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Spullen van ander
Tot de bedrijfsmiddelen worden zaken gerekend die niet voor verkoop bestemd zijn. Ondernemers denken vaak dat het hierbij alleen om eigendommen gaat, maar dat hoeft niet. Gehuurde of geleende spullen worden namelijk ook als bedrijfsmiddelen beschouwd. Op zich logisch, want je gebruikt ze net zo goed voor je bedrijf. Net zoals je eigen spullen kunnen ook spullen van een ander beschadigen terwijl je aan het werk bent. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Schade aan spullen van een ander die je huurt of gebruikt valt bij veel verzekeraars binnen de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Niet gedekt
Sommige ondernemers in Sliedrecht denken dat hun bedrijfsmiddelen goed beschermd zijn als ze een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben. Zo’n verzekering dekt inderdaad schade aan veel zaken, maar een verzekeraar keert niet altijd geld uit. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als je eigen spullen beschadigd zijn of de schade het gevolg is een motorrijtuig of e-bike met kenteken. Kosten die je maakt voor het opnieuw uitvoeren van werk zijn ook niet gedekt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Word je aansprakelijk gesteld voor een beroepsfout? Dan denk je misschien dat je verzekeraar de kosten dekt. Dit is echter alleen het geval als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Je sluit deze verzekering af als aanvulling op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ontstaat er schade bij een klant en is dit het gevolg van een beroepsfout of verkeerd advies? Dan hoef jij je geen zorgen te maken, want een verzekeraar dekt de kosten die dit met zich meebrengt. Je bent niet alleen verzekerd voor beroepsfouten die je zelf maakt, maar ook voor beroepsfouten van bedrijven die je inhuurt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt bovendien de kosten voor herstel van documenten die je beheert of gebruikt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld