Café voor Elkaar over technische beroepen trekt veel belangstelling

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Café voor Elkaar in Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan organiseerde donderdagavond 9 november 2023 in samenwerking met De Beroepentuin en Leerwerkloket Drechtsteden een informatieavond over technische beroepen, waar veel vraag naar is. Verschillende leertrajecten werden toegelicht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder andere jongeren zonder diploma en statushouders.

Er was veel belangstelling voor de drie leertrajecten van De Beroepentuin: basis elektromonteur, basis loodgieter en basis zonnepanelenmonteur. Leerlingen en werkbegeleiders van de opleiding vertelden vol passie over hun ervaringen. Op de voorgrond een kleine zonnepaneelopstelling. (Foto Hans van der Aa/Sliedrecht24)

Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Onderwijs – zelf behendig en geïnteresseerd in (elektro)techniek – stak zijn belangstelling niet onder stoelen of banken. Hij sprak met leermeesters en leerlingen, zijn nieuwsgierigheid naar techniek maakte dat gemakkelijk.

Tekst gaat verder onder foto.

Beroepskeuze
Leer-werkbedrijf De Beroepentuin is ontstaan in samenwerking met gemeente Dordrecht, de Duurzaamheidsfabriek en het Da Vinci College. In veertien dagen tijd wordt kennisgemaakt met verschillende beroepen in de Energietransitie en daarbij behorende beroepen, zoals zonnepanelenmonteur, elektromonteur en loodgieter. Door leermeesters wordt gedurende twee weken de basis van de beroepen uitgelegd.

Uitstroom
Na de oriëntatie maken de kandidaten een keuze voor een beroep en begint de beroepsverdieping van acht weken. Na deze periode stromen veel kandidaten uit naar het bedrijfsleven, waar verdere beroepsopleiding volgt. De Beroepentuin is gevestigd in Dordrecht, aan de Leerparkpromenade 50.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld