Aanleg van glasvezel is niet aan gemeente, maar aan marktpartijen

SLIEDRECHT – Duidelijk is dat de gemeente voor glasvezel erg afhankelijk is van marktpartijen. Het college is net als Slydregt.NU ook van mening dat Sliedrecht voorzien moet zijn van goede aansluitingen. Dat schrijft het College van B & W dinsdag 23 november 2021 als antwoord op vragen van lokale politieke partij. Zij stelden bijna twintig vragen over glasvezelaanleg en -verbindingen.

Het college faciliteert concrete initiatieven die zich melden bij de gemeente voor de aanleg van glasvezelverbindingen. De gemeente maakt kosten voor deze faciliterende rol, maar deze kosten worden gedekt door de bijbehorende leges. Aanleg van digitale infrastructuur is voor de gemeente dus
kostenneutraal. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het college zegt van niets te weten, dat er ‘in veel wijken een te trage internetverbinding is’, wat Slydregt.NU beweert. College: “In 2015 heeft het college voor het laatst de digitale bereikbaarheid van Sliedrecht laten onderzoeken. Uitkomst was toen dat alle woonwijken voldeden aan de NGA-norm van 100 Mb/s downloadsnelheid. Uit een steekproef bleek dat meer dan 90% van de huishoudens was aangesloten op zowel het coax- als op het kopernetwerk. In Baanhoek-West was er in 2015 ook een glasvezelverbinding voor huishoudens beschikbaar. Inmiddels is een groot deel van de digitale hoofdinfrastructuur in Sliedrecht van glasvezel, waardoor de winst van verglazing van de tussenliggende verbindingen naar huishoudens beperkt is: met een hoofdinfrastructuur van glasvezel is een hoge snelheid beschikbaar voor huishoudens ongeacht de eigen soort aansluiting.”

Continuproces
Het college schat de eventuele opbrengsten van meer glasvezelverbindingen in Sliedrecht in als beperkt, omdat de hoofdinfrastructuur reeds uit glasvezel bestaat. Nieuwe glasvezelverbindingen worden volgens het college continue aangelegd door marktpartijen. “Dat vindt reeds plaats en is een continuproces”, aldus het college. De gemeente heeft invloed via planologisch overleg en op de planning en uitvoering van glasinitiatieven. Via dat planologisch overleg met marktpartijen voor ondergrondse infrastructuur kan de gemeente soms ook stimuleren dat marktpartijen “werk met werk maken” door bij werkzaamheden in de grond ook glasvezelaanleg mee te nemen.

1 gedachte over “Aanleg van glasvezel is niet aan gemeente, maar aan marktpartijen”

  1. De KPN denkt er niet over om bijv. op de Zoutstoep glasvezel aan te leggen. Dus hier levenslang een koperdraadje. Dus even koffie zetten als je naar een ander onderwerp wil, moet de TV om de twee dagen resetten. Maar dat hoort erbij stelt de KPN. Dan stelt ons Gemeente bestuur dat we er maar tevreden mee moeten zijn. Ik denk niet dat het Gemeentehuis de zelfde problemen heeft dus makkelijk praten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld