door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In het Griendencollege aan de Prof. Kam. Onneslaan 109 is maandagavond 22 januari 2018 een informatieavond over Waterveiligheid in Sliedrecht gehouden. Deze avond was met name bedoeld voor bewoners en bedrijven aan de Adriaan Volkersingel, Rivierdijk-West en Rivierdijk-Oost.
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) maandag aan het woord tijdens de opening van de avond. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tijdens deze drukbezochte interactieve bijeenkomst zijn de belanghebbenden op de hoogte gebracht van de stand van zaken met betrekking tot de overstromingsrisico’s, de wettelijke beoordeling van de dijken en over de uit te voeren nadere uitwerking van de deelrapportage ‘Gebiedsopgave Sliedrecht’. Een eerdere informatieavond heeft in november 2016 plaatsgevonden.
Presentaties
De avond werd geopend door Burgemeester Bram van Hemmen (CDA), de verdere regie was in handen van Thamar Tax, adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling van Gemeente Sliedrecht. Wethouder Len van Rekom (VVD) was als portefeuillehouder van de Sliedrechtse dijken ook aanwezig. Achtereenvolgens kwamen een aantal sprekers aan het woord: ‘Wateroverlast en overstromingen in Sliedrecht’ door Liesbeth van Biene Vlasblom, programmamanager Risicobeheersing Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid; ‘Préverkenning Rivierdijk Sliedrecht’ door Johan van der Meulen, beleidsmedewerker Waterschap Rivierenland; ‘Nadere uitwerking dijkversterking centrum Sliedrecht’ door Thamar Taks, functie zoals eerder beschreven. Van de mogelijkheid om tussendoor vragen te stellen werd dankbaar gebruikgemaakt door o.a. raadslid Vincent Prins (CDA) en burgerraadslid Joop de Vries (CDA). Ze behoorden tot de vele vragenstellers.
Oplossingsmanieren
Een essentieel onderdeel van dit ingrijpende project vormen de oplossingsmanieren waarop de dijkverzwaring kan worden toegepast. Hiervoor zijn vier opties mogelijk: A. Versterking van de huidige kruin – B. Damwand rivierwaarts – C. Versterking binnenwaarts – X. Rivierwaartse dijk, de laatste met impact buiten het gebied. Er zal een perspectiefnota worden opgesteld, die als handreiking zal dienen voor de nieuwe gemeenteraad na de komende verkiezingen. Er zal in samenspraak met betrokken bewoners en ondernemers een tussenbalans worden opgemaakt. Een traject, dat uiteindelijk zal uitmonden in een ‘focusgroep’, die na wikken en wegen de meest optimale oplossingskeuze zal maken.
Nu al aan de slag…
Bij de relatief smalle dijk van Rivierdijk-West worden in het kader van de versterking/verzwaring de grootste obstakels verwacht. De aanwezigen konden tijdens deze avond hun voorkeur uitspreken over de meest én minst aansprekende variant voor dit specifieke gedeelte van de Sliedrechtse dijken. Ook kon men ideeën ventileren over tips voor de toekomst en verwachtingen voor het vervolgtraject. Dit kon met naam en adres worden aangegeven via Post-its op speciaal hiertoe geplaatste ‘keuzepanelen’.
Dijkversterking en Projectplan
Sinds 2017 gelden er nieuwe normen voor de waterveiligheid. In de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt de komende jaren onderzocht welke dijken er moeten worden aangepast. In het geval van Sliedrecht zal er op een aantal plekken aan de Merwede dijkversterking noodzakelijk zijn. Uiterlijk in 2050 moet aan de nieuwe normen zijn voldaan. Door de samenwerkende partijen provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en Rijkswaterstaat is een ‘Projectplan’ opgesteld dat een voortvloeisel is uit het eindrapport van het ‘Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport’ (MIRT), dat in oktober 2016 is verschenen. Het volledige Projectplan is te raadplegen via A5H.
Onze regio kent uitsluiten een overstromingsrisico als er een combinatie is van veel rivierafvoer en een (noord)westerstorm.
Ik heb altijd gedacht dat de dreiging vanuit zee door de deltaweken tegenwoordig nihil is.
Volgens burgemeester Bram van Hemmen is de dreiging vanuit zee nog steeds vrij reëel, dit komt door de grote faalkans van de Maeslandkeering!!!
Ik vind dit zeer verbijsterend om te horen, een waterkering moet 100% betrouwbaar zijn.
Een waterkering met een grote faalkans is hetzelfde als geen waterkering.
Er is toen in het verleden zeer veel onderzoek naar gedaan, twee mogelijkheden: alle dijken tussen Hoek van Holland en Gorinchem verhogen of een waterkering in de Nieuwe waterweg.
Er is toen gekozen voor een waterkering in de Nieuwe Waterweg.
Nu blijkt dat deze niet betrouwbaar is moet er alsnog miljarden worden geïnvesteerd in hogere dijken.
Hoe zit het met onze bestuurders die deze plannen beoordelen en vergunning verlenen, zijn deze wel capabel genoeg?