Column: Kortingspas? Wat?

Omdat vrijwilligers in de Drechtsteden in hun vrije tijd vrijwilligerswerk doen, hebben zij recht op een vrijwilligerspas, vinden ze. Daarmee kunnen ze korting krijgen bij bepaalde instanties en ondernemingen. Ook vrijwilligerswerk kost volgens hen geld en een vergoeding krijgen ze niet. Ze vinden dat er wat tegenover mag staan. Sommigen krijgen wel een beloning voor wie ze vrijwilligerswerk doen (bijvoorbeeld als mantelzorger). Ze vinden dat ze ‘van lucht niet kunnen leven’. 

De vraag is: Moet je vrijwilligers belonen met een kortingspas?

Nu heb ik zelf jaren vrijwilligerswerk gedaan. Ik noem de stichting MerweRadio, waarvoor ik vele jaren programma’s maakte. Elke dag!!! Als vrijwilliger. Kreeg daar nooit één cent voor vergoed en een vrijwilligerskortingspas bestond in die tijd nog niet (na 2005). Heb deze niet gemist. Ik werd daarvoor destijds gevraagd eind jaren ’90 en maakte er vele uren en reed vele kilometers, want woonde niet in Sliedrecht. Maar ik deed dat zelf. Niemand vertelde mij hoeveel uur radio (en later tv-programma’s) moest maken. Niemand. Het kwam uit mijzelf en ik heb dat aangeboden. Ik wist dat het vrijwilligerswerk was dat niet betaald zou worden. Ik deed het vrijwilligers naast het werken in mijn eigen onderneming. Ik koos er – nogmaals – bewust voor, want ik had die uren ook in Peter Donk Productions kunnen steken zoals nu met Sliedrecht24 het geval is.

Dat weten deze vrijwilligers ook. Het verbaast mij dan ook dat deze pas bestaat en het verbaast mij ook dat deze vrijwilligers enige vergoeding in deze vorm willen. En ik ben niet de enige. Een Sliedrechtse twitterde: “Waarom moeten vrijwilligers een kortingspas? Wat ’n onzin. En waar trek je de grens. Onnodig verspilde energie.” Ik zie dat ook zo. Dat staat los dat je vrijwilligers ook kan belonen op een andere manier. 

Volgens mij kies je als vrijwilliger dan bewust een insteek met andere bedoelingen als je een kortingspas wil. Dan wil je best vrijwilligerswerk doen, maar niet voor ‘Jan met de korte achternaam’. Je wilt het niet voorniets doen. Een vergoeding vind je gepast al is dat in een andere vorm. Dan moet je volgens mij een baan zoeken en niet kiezen voor vrijwilligerswerk. Je laat nu als vrijwilliger dus je organisatie opdraaien voor de kosten? Of je moet een minimum inkomen hebben of in de bijstand zitten. 

Sommige vrijwilligers ontvangen dan later een lintje, een vrijwilligerspenning, gemeentepenning of een ‘Sliedrecht Compliment’? Het gaat er bij mij niet in.

Vrijwilligerswerk is vrijwillig werk. Dat is onbetaald doorgaans en dat weet je als je eraan begint. Waarom een kortingspas? Om je aan te moedigen om ook vrijwilliger te worden, want er is zo’n grote behoefte aan? Als je echt wilt, dan word je vrijwilliger. Dan praat je niet over enige vorm van vergoeding…ja, misschien reiskosten.

Ik haak af! Waarmee ik dus niet wil zeggen dat je vrijwilligers niet moet waarderen. 

Een blijk van waardering mag van mij anders. Als iemand ziek is en zich altijd trouw inzet, jarig is of gezellig met elkaar een uitstapje maken. Ik ga voor die waardering.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Kortingspas? Wat?”

  1. Ik heb wel eens gehoord dat er in Sliedrecht meer dan 4.000 vrijwilligers zijn. Allemaal een kortingspas? Dan wordt deze voor alle aankopen incl. die voor familie gebruikt. Dat pikt de detailhandel niet. Dus zinloos!

  2. Hè hè….eindelijk….als vrijwilliger kan ik me bij dit verhaal volledig aansluiten!
    Vrijwilliger worden doe je vanuit jezelf, met het motief wat jij ervoor hebt.
    Je weet waar je aan begint, stelt daarbij je eigen grenzen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld