Sociaal werk organisaties zetten handtekening voor regionale samenwerking

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Zes sociaal werk organisaties uit de regio hebben in Dordrecht hun handtekening gezet voor een samenwerking vanuit één netwerk: Sociaal Werk Waardenland. Met dit samenwerkingsverband bouwen de partners aan een sterke en toegankelijke infrastructuur voor welzijn in de regio.

Op de foto v.l.n.r. Henja Visser (directeur Stichting Welzijn Molenlanden), Anke Bosma (bestuurder MeeVivenz), Krista Schofield (waarnemend directeur Stichting Welzijn Alblasserdam), Jeltien Olivier (directeur-bestuurder Stichting Welzijnswerk Sliedrecht), Jeannette Smiesing (manager MeeVivenz), Richard de Vlaming (directeur-bestuurder Diverz) en Matthijs Riemens (directeur Dordrecht Sociaal)

Diverz (Zwijndrecht), Stichting Welzijn Molenlanden, Stichting Welzijn Alblasserdam, Dordrecht Sociaal, MeeVivenz en Stichting Welzijnswerk Sliedrecht – blijven lokaal actief én bundelen hun krachten regionaal. Door deze samenwerking nemen ze een sterkere positie in en delen ze kennis met elkaar, zodat ze inwoners nog beter kunnen ondersteunen op lokaal niveau. De regionale samenwerking is mede tot stand gekomen door de procesondersteuning van Samergo.

Van zorg naar gezondheid
De samenwerking komt voort uit een gedeelde missie en visie: namelijk dat iedereen op zijn of haar manier kan meedoen in de samenleving en dat mensen naar elkaar omkijken in hun eigen buurt en wijk. In deze samenwerking ligt de nadruk op het versterken van het welzijnswerk: dichtbij mensen, gericht op preventie, veerkrachtige buurten en het bevorderen van meedoen in de samenleving.

Schakel
Welzijnswerk is een belangrijke, preventieve bouwsteen binnen het sociaal werk. Het vormt een cruciale schakel in het voorkomen van zwaardere zorg en het bevorderen van veerkrachtige buurten. Met passende begeleiding wordt gewerkt aan de sociale en mentale veerkracht van bewoners en buurten, wat een positieve en preventieve uitwerking heeft op welbevinden en gezondheid. Via een goed gesprek, laagdrempelige ondersteuning of een groepsactiviteit bevordert welzijnswerk verbondenheid, participatie, stressvermindering en het normaliseren van alledaagse problemen.

Eén aanspreekpunt
Met de oprichting van Sociaal Werk Waardenland ontstaat er één herkenbaar aanspreekpunt voor regionale vraagstukken voor professionals, beleidsmakers en andere stakeholders binnen het sociaal domein. De organisaties geven met elkaar richting aan mogelijke antwoorden op de grote maatschappelijke opgaven van nu en in de toekomst. Sociaal Werk Waardenland fungeert als verbindende schakel tussen lokaal en regionaal beleid en uitvoering, en zet daarmee een belangrijke stap in de toekomstbestendige organisatie van welzijn én sociaal werk in de regio.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld