door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het College van B & W spreekt van ‘een notitie’, een reactie samengevat in een College Informatiebrief (CIb) op de ‘stand van zaken‘ (zwartboek – red.) die het bestuur van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) / gebouw Elektra 24 januari 2025 naar het college stuurde. De reactie van het college is een toezegging aan de gemeenteraad in de aanloop naar de oordeelsvormende openbare raadsvergadering van dinsdag 11 februari 2025 aanvang 20.00 uur in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst aan Sportlaan 1. Op tal van punten, genoemd in de ‘stand van zaken’ zoals bekendgemaakt door het bestuur van SOJS, gaat het college in de CIb niet. Voor de gemeenteraad blijven er dus vragen, die mogelijk dinsdagavond worden beantwoord of niet. De CIb zou je kunnen omschrijven als een halve beantwoording.
Uit de beantwoording in de CIb blijkt dat het college graag een inbreng heeft in de programmering van het SOJS poppodium Elektra. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In de CIb zet het college allereerst de bestuurlijke samenwerking uiteen, hun rollen zeg maar. “SOJS bestaat uit twee pijlers: het jongerenwerk en het poppodium. Het bestuur van SOJS is verantwoordelijk voor beide pijlers. Zij ontvangen jaarlijks een subsidie (€ 482.861) voor het organiseren van het jeugd- en jongerenwerk. Binnen de subsidiebeschikking voor het jeugd- en jongerenwerk is cultuurstimulering een onderdeel. De jongerenwerkers vallen onder het werkgeverschap van SOJS. Zij voeren hun werkzaamheden zelfstandig uit. In de samenwerking met SOJS vervult de gemeente meerdere rollen: als subsidieverstrekker voor jongerenwerk en cultuurstimulering, als verhuurder en beheerder van vastgoed, en als bevoegd gezag voor vergunningverlening. In, wat het college noemt, een ‘open brief’ heeft het bestuur van SOJS zorgen geuit over diverse onderwerpen, waaronder vastgoed, facilitaire zaken, cultuurbeleid, jongerenbeleid en vergunningen en ontheffingen.
Voorkeursscenario
In tweeënhalf A4-tje legt het college uit hoe ze tegen de zaken aankijken. Het begint met een compliment dat ze erg tevreden zijn over het jongerenwerk, dat wordt geleverd. Daarna wordt meteen een punt gemaakt. “De activiteiten georganiseerd door de jongerenwerkers sluiten aan bij de doelstellingen van het sociaal beleid van de gemeente. Ook de activiteiten van het jongerenwerk in de multifunctionele accommodatie Elektra verlopen naar wederzijdse tevredenheid. Eerder is gezamenlijk geconstateerd dat de combinatie van het jongerenwerk met een poppodium en werkgeverschap vanuit een vrijwilligersorganisatie niet toekomstbestendig is. In 2023 hebben we met het bestuur van SOJS afgesproken om een plan te maken om het jongerenwerk en de podiumactiviteiten te splitsen, waarbij het jongerenwerk ondergebracht zal worden bij een andere welzijnsorganisatie en de podiumactiviteiten plaatsvinden vanuit de bestaand entiteit. Later is in de subsidiebeschikking 2024 bevestigd dat we dit voorkeursscenario verder uitwerken.
Cultuurstimulering
Vanuit het cultuurbeleid ziet het college graag mogelijkheden voor inwoners, en met name voor jongeren, om zich cultureel te ontwikkelen. Dat gaat wat hen betreft verder dan alleen popmuziek. College: “Denk aan theater, dans en andere vormen van podiumkunsten. Wij zien Elektra als een gebouw met veel potentie om deze podiumactiviteiten in onder te brengen. In de subsidiebeschikking met SOJS zijn ook afspraken gemaakt ten aanzien van cultuurstimulering. Met hen is afgesproken dat zij bijdragen aan de doelstellingen van het Cultuurplan 2022-2030 en dat zij inzicht geven in het bereik van de activiteiten in het kader van cultuurstimulering. Na de splitsing van het jongerenwerk zal met SOJS een aparte subsidiebeschikking voor cultuurstimulering worden opgesteld. Aan hen is toegezegd dat daarin een aanvullende subsidie beschikbaar wordt gesteld voor een breed en doorontwikkeld cultuuraanbod.”
Bemoeien met programmering
Naast subsidierelatie met de gemeente, heeft SOJS ook eigen inkomsten en een eigen autonome positie in het organiseren van activiteiten. Het college schrijft ook letterlijk zich met de inhoud van de programmering te willen bemoeien. “Vanuit ons alcoholpreventiebeleid willen wij voorkomen dat de financiering van cultuuractiviteiten afhankelijk is van de baromzet. Ook daarom zien wij het als een verantwoordelijkheid van de gemeente om financieel bij te dragen aan cultuurstimulering. De huidige activiteiten van SOJS poppodium Elektra worden door oud-bezoekers georganiseerd voor de eigen groep. Deze doelgroep en deze activiteiten mogen uiteraard ook een plek hebben in Sliedrecht, maar het culturele aanbod voor een bredere doelgroep, en met name voor jongeren, vraagt om verdere doorontwikkeling”, bericht het college aan de raad in de CIb, “Hoewel wij hierom hebben gevraagd, is het ons momenteel onvoldoende duidelijk wat de programmering van het poppodium voor de komende periode inhoudt en in hoeverre zij stappen zetten om deze te verbreden. Wij hebben SOJS laten weten dat wij graag hulp bieden om deze doorontwikkeling professioneel te begeleiden en te ondersteunen. Er zijn in het land verschillende voorbeelden van succesvolle poppodia, bruisende centra waar creativiteit en gemeenschap samenkomen. Het is inspirerend om te zien wat voor aanbod ze bij andere poppodia hebben, hoe zij bestuurlijk zijn georganiseerd, hoe bij hen de samenwerking tussen gemeenten en podia verloopt en welk beleid zij voeren in de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals. Wij realiseren ons dat een werkbezoek naar een doorontwikkeld poppodium ook voor de gemeenteraad interessant kan zijn. Wij zijn bereid om samen met SOJS en de raad zo’n bezoek te organiseren.
Primair
Het College begint ook over de de uitgebreide vastgoedportefeuille van de gemeente Sliedrecht. Een deel van deze gebouwen is volgens hen multifunctioneel inzetbaar voor diverse maatschappelijke activiteiten. College: “Daarmee ondersteunen wij graag initiatieven die bijdragen aan de gemeentelijke doelstellingen, vooral wanneer private verhuurders of eigen vastgoed van organisatoren geen geschikte ruimte bieden. Afgelopen augustus hebben wij het volledig gerenoveerde gebouw aan de Stationsweg 4 opgeleverd. Gedurende het hele renovatieproces – zowel vooraf als gedurende de werkzaamheden – is het bestuur van SOJS nauw betrokken geweest bij de planvorming en uitvoering. Na een volledige renovatie ontdek je vaak praktische zaken die moeten worden aangepakt. Mede daarom hebben wij met de jongerenwerkers en het bestuur van SOJS afgesproken dat we de activiteiten rustig aan opstarten, zodat wij eventuele gebreken kunnen signaleren en verhelpen. Als huurder staat het SOJS vrij om de gemeente als verhuurder en beheerder aan te spreken op tekortkomingen. Wij pakken deze praktische zaken graag verder met hen op. We breiden de multifunctionaliteit van het gebouw verder uit door geleidelijk aanvullende (maatschappelijke) huurders toe te voegen, zodat we een hogere bezettingsgraad bereiken. Het gebouw is primair bedoeld voor jongerenwerk (tot 27 jaar), deze activiteiten hebben voorrang boven alle andere functies.”
Niet optimaal
BAES Voor het beheer en de exploitatie van Stationsweg 4 koos de gemeenteraad op voorstel van het college om dit onder te brengen bij de op te richten B.V. Beheer Accommodaties Exploitaties Sliedrecht (BAES). “Er wordt volgens hen momenteel hard gewerkt aan de oprichting van de B.V. Op dit moment kunnen we nog niet met zekerheid zeggen wanneer dit proces zal zijn afgerond. Tot die tijd wordt het beheer en de exploitatie van het pand verzorgd door de gemeentelijke organisatie, die daartoe helaas niet optimaal is uitgerust. Als college erkennen wij dat het beheer daardoor niet altijd soepel verloopt en dat aan de kant van de gemeente zaken beter en adequater hadden kunnen worden opgepakt. Wat betreft de naamgeving en branding van het gebouw willen wij wachten tot BAES B.V. operationeel is.” Eerder werd bekend dat het college af wil van de naam Elektra. Zeer tegen de zin van het bestuur van SOJS.
Geen alcoholvergunning
De gemeente Sliedrecht is, zo schrijft het college, het bevoegd gezag voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving met betrekking tot horeca-activiteiten. “Momenteel is er geen vergunning voor het schenken van alcohol in Elektra. Deze vergunning moet aan de exploitant worden uitgegeven, maar omdat BAES B.V. nog niet is opgericht, is dat nog niet mogelijk. Tot die tijd kunnen organisatoren een ontheffing op de Alcoholwet aanvragen. Een ontheffing is juridisch gezien een uitzondering en uitzonderingen kunnen niet standaard worden uitgegeven. Iedere aanvraag moet dus goed onderbouwd zijn en
opnieuw worden getoetst. De ontheffing kan alleen worden gegeven voor een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard. Welke band en in welk genre er precies geprogrammeerd wordt, is daarbij geen afweging voor het wel of niet ontheffen. De horeca moet ondersteunend zijn
aan de activiteit. De bar mag geen oneerlijke concurrentie vormen voor de reguliere horeca. De regels hierover staan in de Alcoholwet en de Alcoholverordening Sliedrecht, die de gemeente verantwoordelijk maken voor het reguleren van paracommercie in de horeca”, laat het college weten.
Komende dinsdagavond
Voorzitter Michel van de Ven van SOJS/ gebouw Elektra spreekt kort na aanvang dinsdagavond 11 februari 2025 in. Bij het debat, even later, rond SOJS / gebouw Elektra moet volgens het college het volgende aan de orde komen:
- Wat vindt de gemeenteraad van de interactie tussen SOJS, het college en het ambtelijk apparaat?
- Komen de huidige ontwikkelingen rond het beheer en gebruik van het pand Elektra overeen met de uitgangspunten en verwachtingen die bestonden toen op 9 maart 2021 door de gemeenteraad een krediet van € 1.800.000,– beschikbaar werd gesteld voor de renovatie?
- Wat vindt de gemeenteraad van de inspanningen van het college om het jongerenwerk en de daaraan gerelateerde culturele activiteiten (zoals het poppodium) te ontvlechten, in de wetenschap dat dit geen onderdeel was van het raadsbesluit van 9 maart 2021 en dit ook geen deel uitmaakt van de in 2022 gemaakte coalitieafspraken?
De uitkomst van het debat kan leiden tot de inzet van raadsinstrumenten, zoals een motie Vreemd aan de orde van de dag overeenkomstig artikel 43 van het RvO.
Op deze manier gaat alles naar de… voor de mensen die er altijd met veel plezier kwamen!
Wat een enorme bullshit staat hier geschreven door BenW.
“Ze willen aan cultuurstimulering gaan doen, theater, dans en andere podiumkunsten”
Dat werd al gedaan, er werd van alles georganiseerd voor de jeugd, yoga, danslessen, muzieklessen en noem maar op.
“Tijdens het renovatieproces is het bestuur van SOJS betrokken geweest”
Dat is een grote leugen, er werd tijdens de renovatie door de wethouders aan het bestuur gemeld dat ze zich niet meer met de renovatie mochten bemoeien!
“De bar mag geen oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca zijn”
Welke horeca ? Heeft er iemand geklaagd?
Ben daar heel benieuwd naar.
Er wordt een bedrag genoemd wat sojs aan subsidie ontvangt, hiervan gaan de salarissen naar de jongerenwerkers.
Zeg er dan gelijk bij dat de beheerder 60.000 p.j ontvangt en de opstart van de baes bv al 180.000 is en de rest zal nog volgen. Deze 2 dure uitgaven waren voorheen nooit nodig.
De veel te dure en onnodige renovatie en nog is het gebouw niet veilig.
En dan nog de tijd die de gemeente er nu nog steeds aan kwijt is, manuren, die echt beter gebruikt kunnen worden.
Geef het gewoon terug aan SOJS, het werkte perfect, de jeugd werd goed geholpen zonder inmenging van de politiek.
En hou op met die vreselijke 2030 agenda.
Ga doen waar je voor betaald krijg van ons belastinggeld.
Zo kan ik nog wel even doorgaan maar deze brief staat vol leugens en halve waarheden.
Door wat voor onbenullen worden wij hier bestuurd joh.