door Peter Donk
SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.NU heeft op een aantal gestelde vragen aan het College van B & W van de gemeente Sliedrecht rond een persoon, die onlangs voor overlast zorgde in de Locksweer, geen antwoord gehad van het college. Aanleiding voor de vragen was een ingezonden brief op online krant Sliedrecht24. Bij de vragen die het college wel beantwoordt, wordt de vinger niet op de zere plaats gelegd als het gaat om waar het is misgegaan in het hulpverleningstraject. Er wordt vooral omheen gedraaid met verwijzingen naar de privacywetgeving.
De woning in de Locksweer waar het mis ging. Het college is niet open in de beantwoording naar de politieke partij, die de vragen stelde. Er is bovendien geen informatievoorziening naar de politieke partij, waarbij het college beantwoord met vertrouwelijk of geheimhouding. Naar aanleiding van deze casus ziet het college geen reden om de begeleiding van nieuwe inwoners in Sliedrecht te wijzigen.
Uit de beantwoording schrijft het college niet klip en klaar waar, wanneer of bij welke instantie het is mis gegaan en niet eerder is ingegrepen. Dat blijkt uit de beantwoording van de vraag welke concrete stappen de gemeente tot nu toe heeft ondernomen om de overlast van deze bewoner aan te pakken. “Wij begrijpen dat woonoverlast in de buurt een grote impact kan hebben op het woonplezier en de leefbaarheid. Ook wij ontvangen signalen over overlast, een situatie die helaas niet uitzonderlijk is binnen gemeenten, ook niet binnen Sliedrecht. De gemeente werkt nauw samen met verschillende partners, zoals Het Bonkelaarhuis, het Meldpunt Zorg & Overlast, de politie, het OM en wooncorporatie Tablis Wonen, om de overlast in de wijk te verminderen. Deze benadering is niet alleen gericht is op het verminderen van de overlast, maar ook op het bieden van de juiste ondersteuning. Hoewel de resultaten niet altijd direct zichtbaar zijn, worden achter de schermen belangrijke stappen gezet. Vanwege privacy kunnen we geen details delen over de aanpak of de situatie van de overlastgever. We willen echter benadrukken dat overlast vaak voortkomt uit persoonlijke omstandigheden, zoals zorgvragen, die het voor de overlastgever lastig kunnen maken om de situatie zelf te verbeteren. We vragen u om in uw overwegingen en uitingen ook oog te hebben voor dit menselijke aspect. De aanpak richt zich daarom niet alleen op het verminderen van overlast, maar ook op het bieden van passende ondersteuning, zodat we de situatie kunnen verbeteren.” Concreet is de gemeente dus niet, de gemeente geeft niet aan waar het mis is gegaan en vraagt ook Slydregt.NU bovendien te letten op hun toon.
Geen informatie-uitwisseling
Iedere melding bij de politie wordt volgens het college serieus genomen. De opvolging daarvan vindt volgens hen plaats op basis van een aantal elementen (zoals urgentie melding, gevaarsetting, beschikbare capaciteit, etc.). “Over individuele meldingen doet de politie geen uitspraak en kunnen wij dus ook geen antwoord geven. Daarnaast is het dumpen van afval op eigen terrein een gedraging waar handhavers niet op kunnen handhaven, omdat zij werken volgens de regels in de APV. Aangezien het een huurwoning van Tablis Wonen betreft, heeft Tablis Wonen hierin opgetreden”, bericht het college, “De gemeente werkt nauw samen met haar partners in de aanpak van woonoverlast. Om de integrale samenwerking te bevorderen is in oktober 2024 door de gemeente Sliedrecht en Tablis Wonen een convenant ondertekend, waarmee informatie delen tussen partijen gemakkelijker wordt. Als onderdeel van dit convenant is gezamenlijk met de partners van het ‘Uitvoeringsplan aanpak complexe woonoverlast’ tot stand gekomen. Hierin staan de taken en verantwoordelijkheden beschreven van de betrokken partijen in de aanpak van woonoverlast. Onderdeel hiervan is de Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE). Hiermee willen we zo vroegtijdig mogelijk voorkomen dat complexe situaties (verder) uit de hand lopen. Het is een methodiek die richting geeft aan gecoördineerde regie op het snijvlak van zorg en veiligheid die we in 2025 gaan invoeren. Hierbij betrekken we onze (veiligheids)partners, zoals politie en Tablis Wonen.” Omdat de integrale samenwerking er nu nog niet er was, kan geconcludeerd worden dat de partijen elkaar niet hebben geïnformeerd. De gemeente Sliedrecht informeerde bij de redactie van online krant Sliedrecht24 om in contact te komen met de schrijver van de ingezonden brief, dus ook dat contact was er niet.
Geen antwoord
Op de vraag van Slydregt.NU of er voldoende capaciteit beschikbaar is binnen de handhaving om dit soort complexe gevallen effectief op te lossen, is het college kort. “De handhavingscapaciteit is in complexe situaties niet bepalend voor de oplossing”, aldus het college, die daarmee de vraag niet goed beantwoorden. Op verschillende vragen wordt geen antwoord gegeven en verwezen naar de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zoals: Welke mogelijkheden ziet u om tot een gedwongen opname of andere passende hulpverlening te komen? Welke vorm van inburgeringscursus of maatschappelijke begeleiding heeft deze bewoner ontvangen? “Deze gegevens van individuele inwoners zijn vertrouwelijk en delen wij niet met u.” Is bij de gemeente bekend of de bewoner geparticipeerd heeft in het inburgertraject? Hoe wordt gecontroleerd of deze begeleiding effect heeft gehad? Welke verbeteringen acht u nodig in de begeleiding van nieuwe inwoners met een vluchtelingenachtergrond? “Naar aanleiding van deze casus zien wij geen reden om de begeleiding van nieuwe inwoners in Sliedrecht te wijzigen.”
Actie ondernomen
Slydregt.NU vroeg hoe het college het gevoel van onveiligheid dat bij buurtbewoners leeft, beoordeelt. Het college reageert: “De aanwezigheid van woonoverlast raakt buurtbewoners. Onze zorg en aandacht gaat daarom ook uit naar de buurtbewoners. Wij hebben alle begrip voor de gevoelens van zorg, onrust en onveiligheid die zijn ontstaan bij buurtbewoners. Het voorzien van goede en betrouwbare informatie, zonder de privacy van de betrokkene te schenden, zijn belangrijke doelstellingen van alle betrokken partijen. Zowel Tablis als wij hebben actie ondernomen. Wij als gemeente hebben de buurtbewoners in de omgeving van de betreffende woning aangeschreven en een persoonlijk gesprek aangeboden. Helaas is het niet altijd mogelijk om tot een snelle oplossing te komen. Als gemeente blijven wij gezamenlijk met onze partners de situatie nauwgezet monitoren. Daarbij worden achter de schermen belangrijke stappen gezet om tot een oplossing te komen. Dit vraagt echter tijd, omdat een deze processen met zeer veel zorg en aandacht moeten worden doorlopen.” Welke maatregelen worden genomen om de overlast in de Locksweer structureel op te lossen, wordt niet beantwoord en er wordt verwezen naar bovenstaande tekst. Hoe wordt voorkomen dat soortgelijke situaties zich herhalen bij toekomstige bewoners vanuit AZC’s? “Er is geen relatie tussen de aanwezigheid van asielzoekers en statushouders en mogelijke overlast”, kreeg Slydregt.NU als antwoord.
Toename overlast
Net als in de rest van Nederland is er volgens het college ook in Sliedrecht sprake van een toename van overlast en meer mensen met onbegrepen gedrag. “Sliedrecht beschikt echter over een goed sluitend netwerk met de ketenpartners binnen zorg en veiligheid. Daarvoor is het belangrijk dat inwoners overlast blijven melden. Bij gebreken en ongemakken in de openbare ruimte van de woonomgeving kunnen inwoners een melding maken via Fixi. Als mensen zich zorgen maken om iemand of overlast ervaren, dan kunnen zij daarvoor contact opnemen met het Meldpunt Zorg & Overlast, via deze website, onder het kopje Meldpunt Zorg en Overlast en meldingsformulier invullen. Ook kunnen zij telefonisch contact opnemen met het Meldpunt Zorg en Overlast via tel. 078-7708504.
De invloed die hulpverleners en instanties hebben wordt vaak overschat. Ze kunnen met iemand praten, meedenken, advies geven, deuren openen enzovoort. Maar uiteindelijk moeten mensen het zelf doen. Mensen blijven dan ook zelf verantwoordelijk voor hun eigen gedrag, want zij maken daarin de keuzes. Instanties worden ten onrechte verantwoordelijk gehouden voor de keuzes en gedragingen die overlast gevers maken.
Mensen roepen vaak dat iemand verplicht moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, maar mensen kunnen daar alleen geholpen worden met bijvoorbeeld een depressie of psychose. Bij alleen gedragsproblenen helpt het niet en kan het ook averechts werken.
Het enige wat omwonenden van iemand die overlast geeft in een huurhuis kunnen doen is iedere vorm van overlast aanhoudend blijven melden bij de woningcorporatie. Volhouden is hierin zeer belangrijk, ook als er ogenschijnlijk niets mee gebeurt. Op een gegeven moment zijn dan alle mogelijkheden qua hulpverlening uitgeput, volgt er dossieropbouw en tot slot uit huiszetting.
Wel heel rigoureus protest omdat hij zijn vuil niet weg mag brengen met zijn busje.
Als ik het doe komen ze het vuil ook ophalen?
Ergens nog plek voor aso containers btw?
Helaas is het niet altijd mogelijk om tot een snelle oplossing te komen.
Hoe kunnen ze deze woorden uit hun strot krijgen. Als je 5 x langzaam op een rij zet ben je nog sneller dan onze bestuurders. Als je niks doet. Doe je altijd nog meer dan onze bestuurders.
Tablis is met de vinger aangewezen. Want het betreft een huurder van Tablis wonen.
Wat ik mij afvraagt is……Is deze onruststoker een asielzoeker, een statushouder, een Medelander.
Wie kan mij dat vertellen. Heeft deze onrustoker netjes zijn inburgering cursus doorlopen. Of is hij als zoals vele bijna Medelanders een keer geweest en geslaagd. Want controle op deze cursus volgen is er niet. Heeft de COA deze onruststoker gedumpt in onze gemeente, of is er volgens de procedure gewerkt. Honderd jonge woningzoekers zouden op hun knieën Ton Spek zijn schoenen kussen, en bij Tablis 10 boeketten bloemen laten brengen voor het krijgen van deze woning. Dus mijn vraag is. Is deze onruststoker Nederlander of Medelander. Hoe kom hij aan deze mooie woning.
Maar als je bovenstaande leest is het gewoon een vrijbrief voor het zorgen voor ellende. Een grote schande dat er zo met de vinger gewezen wordt. En nog geen antwoord. Als het een keer hier of daar misgaat in onze gemeente. Krijg je te horen.
Helaas is het niet altijd mogelijk om tot een snelle oplossing te komen.
Schande betreffende onze bestuurders. Zorgbegeleiders. Tablis wonen. Ook niet te vergeten onze handhavers. Want blauw met een echte politie pet op hebben we niet meer om de bewoners bij te staan.
Ik ga over mijn nek als ik bovenstaande leest. Oja . Overlast moet je wel melden. Maar er wordt waarschijnlijk niets mee gedaan.
Links, recht, voor of achter rond onze burgemeester en natuurlijk Ton Spek hun woningen moet huisvesting gecreëerd worden voor “onbegrepen” mensen. Dan weet je zeker dat het probleem binnen een dag plotseling is opgelost.
Zoveel woorden, zoveel clubjes opgericht zoals dat waardeloze bonkelaarhuis… en niemand die het kan oplossen. Praten praten praten is het mantra en de overlast duurt weer voort. Ik ben blij te zijn vertrokken uit dat dorp! Wens m’n maatje die in de Locksweer woont met z’n gezin veel sterkte toe. Groeten uit het oh zo rustige Zeeuws -Vlaanderen waar de boel nog niet is verziekt:)
Het college vindt dus dat het belangrijk is om overlast te blijven melden. Maar melders voelen zich te vaak niet serieus genomen en krijgen ook geen bescherming.
Het is een hele ondankbare taak waar mensen onder lijden die een normaal leven hebben.
Dit plan van aanpak zoals nu werkt gewoon niet.
Maar gewoon zo door blijven gaan zoals nu….dan is er overal verpaupering, verwaarlozing en onleefbaarheid.