door Peter Donk
SLIEDRECHT – De oplevering van het te verbouwen raadhuis aan het Dr. Langeveldplein wordt niet in 2025, maar eind 2026. Dat schrijft wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk Vastgoed in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad. Een aannemer begint na de zomer van 2025 (pas) met de restauratie van het raadhuis.
De restauratie en herinrichting van het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein gaat miljoenen kosten. De raad stemde eind oktober 2023 in met een uitvoeringskrediet van € 4.625.000,–. In maart 2023 bestond het raadhuis honderd jaar. (© Archiefftoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Tekst gaat verder onder foto.
Dat betekent dat de gemeenteraad langer gebruik gaat maken van de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst of – als de oplevering nog verder uitloopt – in verband met de plannen voor de noord-zuidverbinding elders de vergaderingen moet gaan houden. Begin volgend jaar wil de gemeente Sliedrecht met de gebruikers van het raadhuis de verbouwingsperiode en de mogelijke alternatieven – wanneer het raadhuis niet beschikbaar – is bespreken. “Het organiseren van raadsvergaderingen is een grondwettelijke taak en zal altijd en onder alle omstandigheden door de gemeentelijke organisatie worden geaccommodeerd”, bericht Bijderwieden.
Complexiteit plan
De bijstelling richting oplevering heeft volgens Bijderwieden verschillende redenen. “In de bijgewerkte planning houden we een realistische bouwperiode aan die de ontwikkelaar denkt nodig te hebben. Dat is anderhalf jaar in plaats van het eerder ingeschatte jaar. Dat komt door de toegenomen complexiteit van het plan, zoals de verduurzamingsstap en de daarmee gepaard gaande onderzoeken en vergunningverlening en de realisatie van het interieurplan, dat meer aandacht en tijd vergt. De vertraging door de contractvorming met ontwikkelaar inclusief afwijkbesluit en het opnieuw opstarten van het project in een oververhitte markt”, schrijft Bijderwieden in de CIb.
Langer geduurd
Eind oktober 2023 stemde de gemeenteraad in met het definitief ontwerp voor de restauratie en herinrichting van het raadhuis en stelde daarvoor een uitvoeringskrediet beschikbaar. Na het raadsbesluit is samen met een ontwikkelbedrijf dat gespecialiseerd is in het ‘vitaliseren’ van (Rijks)monumenten volgens Bijderwieden voortvarend begonnen met de op dat moment meest urgente werkzaamheden. “Zo is de bouwvergunning (eind 2023), de verzwaring van de energieaansluiting en een subsidie voor de restauratie van Rijksmonumenten bij de Provincie aangevraagd. Er zijn vervolgens gesprekken geweest met de ontwikkelaar en de interieurarchitect over de projectorganisatie, de rolverdeling en de verantwoordelijkheden. Deze afstemming heeft tot en met de zomervakantieperiode geduurd. Dat duurde langer dan we hadden verwacht, maar heeft geleid tot goede afspraken: de interieurarchitect werkt momenteel het definitieve ontwerp uit, waarbij het mede door de raad gewenste interieurontwerp leidend is. Met deze informatie kan de vergunningsaanvraag worden afgerond”, stelt Bijderwieden.
Planning raadhuis
Als de bouwvergunning onherroepelijk is en het interieurplan is uitgewerkt, heeft de ontwikkelaar een duidelijk beeld van de uitgangspunten en passen zij volgens Bijderwieden in de CIb hun aanbieding voor hun werkzaamheden aan. Bijderwieden: “Zij kunnen vervolgens een technisch ontwerp maken voor het casco en de installaties dat nodig is voor de aanbesteding. Tegelijkertijd wordt het technisch ontwerp apart aanbesteed. Na de aanbesteding van het project zal de aannemer beginnen met voorbereidende werkzaamheden. De aannemer zal na het zomerreces van 2025 starten met de restauratie van het raadhuis.” Nog dit jaar volgt de uitwerking van het definitief ontwerp en volgt het verkrijgen van de onherroepelijke omgevingsvergunning. Voor het eerste kwartaal van 2025 staat de uitwerking tot een integraal technisch ontwerp en de start van de aanbesteding op de rol, gevolgd door in het tweede kwartaal de opdracht aan de aannemer en het treffen van de werkvoorbereiding en in het najaar beginnen dan de restauratiewerkzaamheden.
Tekst gaat verder onder foto.
Aanpak gemeentekantoor
Begin volgend jaar wordt de verbouwing van het andere gemeentelijke gebouw verwacht. Tegenover het raadhuis, aan de andere kant van de haven. Dan wordt ook het gemeentekantoor aan de Industrieweg aangepakt. Begin maart 2024 stelde de gemeenteraad een uitvoeringskrediet van €2.323.000,–- beschikbaar voor de herinrichting. Bijderwieden in dezelfde CIb: “In het derde kwartaal hebben we de aanbesteding voor een bouwkundig aannemer voorbereid en uitgezet. De gunning is voor het einde van het jaar gepland. Als de werkzaamheden gevolgen hebben voor de dienstverlening aan bezoekers van de gemeentewinkel, zullen we dit op tijd aan de inwoners laten weten.” Reflecterend op het afgelopen jaar had de gemeente volgens Bijderwieden meer voortgang willen realiseren. Bijderwieden: “Er waren een aantal noodzakelijke tussenstappen te nemen om de organisatie van beide projecten goed neer te zetten. Nu dit is gebeurd, voorzien we een realistisch proces en planning, dat naar het gewenste eindresultaat leidt.”
Maak er maar 2 jaar van.
En 2 miljoen per project meer
In Noord kun je door enorme vervuiling en natte grond geen huizen bouwen
Dus de Lockhorst kan blijven inclusief buiten zwembad
Dit gaat weer ver boven budget eindigen de vraag is alleen met hoeveel nullen. 5 of 6 nullen na het cijfer!
Ben benieuwd wanneer de eerste melding komt dat de werkelijke kosten hoger uitvallen dat het budget. De gemeente blinkt niet uit in het maken van waterdichte afspraken en aannemers weten daar dankbaar gebruik van te maken.