Raadhuis bestaat op kop af honderd jaar

SLIEDRECHT – Het is woensdag 29 maart 2023 precies honderd jaar geleden dat het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein in gebruik werd genomen. Vier jaar na het gemeenteraadsbesluit was het gebouw klaar.

Inmiddels is het gebouw Rijksmonument en wordt het verbouwd voor een multifunctioneel gebruik. Op termijn keert dan ook de gemeenteraad weer terug in het gebouw. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In de raadsvergadering van 7 juli 1919 stelde toenmalig burgemeester J.A. Drijber voor om het nieuwe raadhuis te bouwen aan het inmiddels aangelegde Dr. Langeveldplein.

Tekst gaat verder onder foto.

De zolder van het raadhuis. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Start bouw
Na een ontwerpwedstrijd kwamen er 84 ideeën binnen, die met een prijs werden beloond. Een jury beoordeelde die in een barak aan de nog niet bebouwde Oranjestraat. Het winnende ontwerp kwam van de ingenieurs G. Friedhof en J.H. Plantenga uit Den Haag. Op 22 maart 1921 besloot de raad het bekroonde plan te laten uitvoeren. Met een bedrag van 180.135 gulden werd de bouw gegund aan G. de Haan uit Dordrecht, de laagste inschrijver. Maandag 7 november 1921 legde burgemeester J.A. Drijber de eerste steen. De fundering van modern gewapend beton werd uitgevoerd door de N.V. Sliedrechtse Betonfabriek v.h. P. Volker F. Hzn.

Dit is het raadhuis in de tijd dat de fonteinen nog in tact waren, jaren geleden. Een aantal inwoners zou het wel weer graag zo zien. (Foto Historische Vereniging Sliedrecht)

Opening
In een speciale raadsvergadering op 29 maart 1923 kondigde burgemeester Drijber aan dat het raadhuis gereed was en verschillende prominenten waren daar bij. De Commissaris van de Koningin ontbrak. Er werden verschillende cadeaus geschonken zoals een schilderij, een lamp voor op de kamer van de burgemeester en het uurwerk van het raadhuistorentje door de vereniging Sliedrecht Vooruit. Muziekvereniging Crescendo speelde twee coupletten van het Wilhelmus voor het raadhuis. Het ‘huis van de gemeente’ werd opengesteld voor het publiek in de tweede week van april 1923. Per persoon moest 25 cent entree worden betaald en dan mocht je tussen 18.00 – 20.30 uur binnen kijken. 

Foto onder.

Eén van onze lezers stuurde deze foto. Dit wandbord herinnert nog aan de heuglijke dag, 29 maart 1923. Toenmalig journalist A. van Wijngaarden van de Merwebode kreeg dit bord die dag aangeboden. Inmiddels is het een mooi erfstuk. (Foto Tia Marcelis)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld