SLIEDRECHT – De gemeenten Sliedrecht, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam deden de afgelopen twee maanden een gezamenlijke eerste verkenning naar de mogelijkheden voor de realisatie van een gezamenlijk zwembad. De eerste bevindingen wijzen volgens de gemeente Sliedrecht op potentiële kansen. Woensdag 26 juni 2024 kwamen de gemeenten met meer informatie naar hun gemeenteraad.
Het huidige complex met bronbad De Lockhorst. Een zorgvuldige uitspraak na de eerste bevindingen vraagt echter meer onderzoek en tijd. Daarom hebben de drie gemeenten afgesproken een aanvullend verkennend onderzoek uit te voeren voor verdere gedetailleerde informatieverzameling. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Gemeente Sliedrecht zet, naast het gezamenlijke traject, het onderzoek naar een nieuw eigen zwembad voort. Er is besloten om in te stemmen met de voorkeursvariant, wat betekent dat een nieuw zwembad op tijd gerealiseerd moet worden om de Noord-Zuidverbinding over de A15 mogelijk te maken. Dit dubbele onderzoekstraject moet tijdsverlies in beide scenario’s voorkomen. De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam heeft recent in een prioriteringsproces besloten dat voor de Perspectiefnota 2026-2029 de haalbaarheid en varianten voor de verduurzaming van zwembad De Duikelaar in kaart moeten zijn gebracht. De gemeenteraad heeft daarnaast besloten om onderzoek te laten doen naar een buitenbad. Beide onderzoeken worden de komende tijd al uitgevoerd. Dat betekent dat beide onderzoeken zes maanden eerder afgerond zijn.
Eerste verkenning
De onderstaande punten zijn volgens de gemeenten richtinggevend geweest voor de eerste verkenning, te weten in beeld brengen op welke onderwerpen wat betreft zwemwater samenwerking denkbaar is; in ieder geval aandacht te besteden aan de functionele, organisatorische, ruimtelijke en financiële kanten van een mogelijke samenwerking; in beeld brengen wat de effecten van de bovenstaande onderdelen zijn op de planvorming van de gemeente Sliedrecht.
Onderzoek
Tijdens de raadsvergadering van 23 april 2024heeft de gemeenteraad van Sliedrecht een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor de realisatie van een nieuw zwembad nabij de Noord-Zuidverbinding. Een aanvullende motie riep op tot onderzoek naar een gezamenlijk zwembad met Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam. De verwachting is dat het verdiepende onderzoek medio november 2024 wordt afgerond, waarna de resultaten worden gepresenteerd en vervolgstappen kunnen worden besproken.
Dit is een stap vooruit , we doen al 5 Stappen achteruit omdat we het BRONBAD kwijt raken .??
En géén buitenbad dat kan toch niet ? , het kost wat maar het is energie neutraal te maken !
Ik wens de gemeentes succes en houd je hoofd koel .
Een gezamenlijk zwembad klinkt goed maar ik ben bang dat het in de praktijk minder goed uitpakt.
Stel je woont als 12-jarige (ik roep maar iets) nabij de sluisweg in hardinxveld, waar ook de duikelaar zit/zat. Hoe lang en ver moet diegene dan wel niet fietsen om uberhaupt bij de lockhorst te gaan zwemmen. Laat staan voor mensen in de molenlanden
Vreemde oplossing, in ieder geval zijn er straks altijd 2 gemeenten die een aardige afstand zijn verwijderd van het zwembad.
Dus b.v. even uit school gaan zwemmen is dan niet meer zo snel mogelijk.
Samenwerken? prima, maar dan bij dingen of situaties waar dit geen problemen op gaat leveren.
Goh wat verrassend zeg. Sliedrecht wil in Sliedrecht centrum een prachtig buitenbad omringd door hoog groen. Naar een ongezellig zwembad wil niemand dat gaat failliet.
Het moet dan ook vele malen groter worden. Anders is er geen plekje voor Hardinxvelders en Molenlanders. Moet daar serieus een onderzoek voor worden gedaan? Het wordt denk ik tijd om de duizenden handtekeningen en de reacties maar eens te gaan lezen.
Dat wordt naast het azc gebouwd.
Eerst doen we samen met hardinxveld een AZC, dan samen een zwembad.
Het woord “samen” heeft voor mij totaal geen waarde meer.
Deze mensen mogen er gratis gebruik van maken, opgehoest door de Sliedrechtse belastingbetaler.
Zonde van het geld.
Daar laat toch niemand zijn kinderen zwemmen.
Wat een mooi initiatief!
Het is niet helemaal te begrijpen waarom Sliedrecht de mogelijkheden van het huidige zwembad in wil ruilen voor een zwembad met veel minder mogelijkheden. Een laagdrempelige, gezonde (beweging), kindvriendelijke en noodzakelijke (zwemdiploma) zou de trots van een gemeente moeten zijn. Een voorziening waar vrijwel niemand op tegen kan zijn (en is). Door met de buurgemeenten op te trekken heeft Sliedrecht de kans om haar (geschonden) blazoen weer wat op te poetsen.
Het zou mooi zijn als de jeugd in de toekomst hun fiets kunnen pakken om op een korte afstand fietsen hun leeftijdgenoten lekker bij een openluchtbad te kunnen blijven ontmoeten. Bijkomend voordeel is dat (meestal) de ouderen in de randen van de dag hun noodzakelijke baantjes kunnen trekken in de openlucht.
Uitdagingen zijn er natuurlijk ook. De afstand naar het nieuwe gezamenlijke zwembad kan niet voor iedereen hetzelfde zijn. Samenwerken is vaak ook ‘geven en nemen’. Maar uitdagingen durft het bestuur van Sliedrecht wel aan te gaan. Ze hebben tenslotte ook voor de huidige plannen gestemd waarvan de uitkomst nog behoorlijk ongewis is.
Erg benieuwd naar het vervolg!
Het kan nog alle kanten op, maar wel positief dat er samen met Molenlanden en Hardinxveld wordt gekeken naar mogelijkheden voor een (wat mij betreft centraal liggend) gezamenlijk zwembad. Opnieuw een mooi voorbeeld van ‘elkaar versterken door samen te werken’!