SLIEDRECHT – Hoe verwarrend wil je het als gemeente Sliedrecht maken? In Sliedrecht hebben voetgangers en fietsers geen voorrang op een rotonde. De uitzonderingen zijn de rotondes in wijk Baanhoek-West, bij de Ouverture-Menuet en bij de Ouverture-Noordkil-Sonate. Bij de laatste rotonde kwamen begin april een fiets en een lijnbus met elkaar in botsing. “De rotonde Ouverture-Noordkil-Sonate is gemeentegrond van Sliedrecht. Een fietser heeft op deze rotonde voorrang. Dat geldt ook de voor de rotonde Ouverture-Menuet”, bericht dinsdag 11 april 2023 de gemeente Sliedrecht naar aanleiding van vragen door online krant Sliedrecht24.
Op de rotonde Ouverture-Noordkil-Sonate gebeurde het ongeluk. Op deze rotonde hebben fietsers en voetgangers dus voorrang. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
De gemeente Sliedrecht is niet van plan meer duidelijkheid te gaan geven aan inwoners/ gebruikers van de rotonde, waar het ongeluk onlangs gebeurde. “Op deze rotonde is duidelijk de voorrang aangegeven door de borden en haaientanden op de weg”, luidt het antwoord.
Tekst gaat onder foto verder.
De rotondes links onder en links boven. Ze liggen binnen de gemeente Sliedrecht. Hier hebben fietsers en voetgangers voorrang. In tegenstelling tot andere rotondes binnen de gemeente Sliedrecht. Dat maakt het verwarrend. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
De gemeente Sliedrecht is niet van plan de voorrangsregels op de rotondes in wijk Baanhoek-West te gaan heroverwegen. “Op rotondes waar de fietser geen voorrang heeft (de meesten), daar wordt de fietser vaak voor gelaten. Dit gebaar wordt als positief ervaren. Bovendien is de fietser bewuster van zijn/haar handelen. We wijken wat betreft voorrang op de rotondes af van de landelijke richtlijnen. Die richtlijnen zeggen: Op rotondes binnen de bebouwde kom hebben fietsers voorrang. Op rotondes buiten de bebouwde kom hebben fietsers GEEN voorrang.
Het zijn richtlijnen en dus geen dwingende voorschriften. Wanneer de voorrang duidelijk wordt aangegeven dan kan en mag Sliedrecht afwijken”, is de verklaring die de gemeente Sliedrecht geeft.
Geachte Hr. JOOP DE VRIES
Dank reactie over Rotondes in Sliedrecht
En uitleg en Openheid het blijft onverlet dat in Sliedrecht 2 Rotondes zijn die niet voldoen aan uw uitleg als het gaat om rechtsgelijkheid bij een ongeval.
Nogmaals het is te hopen dat er in de komende tijd op welke Rotonde dan ook in Sliedrecht geen onomkeerbare
Situaties ontstaan.
Gijs
Allereerst de wettelijke regels voor rotondes.
Buiten de bebouwde kom hebben op rotondes fietsers NOOIT voorrang dat geldt voor heel Nederland dus ook voor Sliedrecht.
Binnen de bebouwde kom mag iedere gemeente zelf bepalen of de fietsers al dan niet voorrang hebben op rotondes afhankelijk ook naar de ruimte daarvoor.
Landelijk is vastgesteld dat ongeveer de helft wel of niet voorrang heeft. Ook het Wetenschappelijk Instituut verkeersveiligheid heeft al eerder vastgesteld dat rotondes binnen de bebouwde kom waar fietsers geen voorrang hebben NIET onveiliger zijn.
Nu voor Sliedrecht:
Op onderzoek van mij en vragen daarover zijn de laatste TIEN jaar geen geregistreerde fietsongevallen/met auto op rotondes geweest.
Helaas in tegenstelling in Papendrecht waar al veel ongevallen, jazelfs dodelijk, op rotondes zijn geweest waar de fietsers WEL voorrang hebben.
Ditzelfde geldt ook helaas in Gorinchem.
Oorzaak het rijgedrag van de fietser is anders op deze rotondes, men neemt voorrang op momenten dat het niet kan of is minder geconcentreerd. Je kan dat zelf waarnemen in Papendrecht waar het echt naar alle kanten uitkijken is geblazen voor de automobilist.
In Sliedrecht zie je veelal een heel goede wisselwerking tussen automobilist en fietser. Dat is heel goed even een seintje aan elkaar.
Daarom heb ik in de tijd als burgerraadslid voor het CDA altijd gepleit zoals het voor Sliedrecht is vastgesteld. Geen voorrang voor de fietser.
Dat is ook mijn werkervaring geweest in mijn tijd in de eerste lijn zorg bij ongevallen bij de politie.
Overigens ook t.a.v. andere verkeersregels zijn er plaatselijk verschillen. In de ene plaats heb je op doorgaande wegen altijd voorrang maar b.v. in Rotterdam is dat niet zo.
Tenslotte nog dit:
Bij een ongeval met een fietser heeft deze op wettelijke basis altijd gelijk. Men noemt dat de omgekeerde bewijslast. Niet de fietser maar de automobilist moet bewijzen dat hij onschuldig is. en dat valt niet altijd mee.
Daarom is voorzichtigheid geboden ten opzichte van de fietser onder welke omstandigheden ook.
Daarom zou ik nog altijd adviseren laten we de rotondes handhaven zoals ze nu zijn het is veilig en wijzigingen daarbij zijn zeer kostbaar omdat daarvoor veel meer ruimte wordt gevergd en dat is in het dichtbebouwde Sliedrecht bijna niet mogelijk.
Joop de Vries
Het is erg verwarrend voor alle weggebruikers dat in Hardinxveld en Papendrecht de fietsers voorrang hebben maar in de plaats ertussen in is het andersom. Ik ben een keer achterop iemand gereden uit Hardinxveld die boven op zijn rem ging op het allerlaatste moment voor een fietser op een rotonde in Sliedrecht terwijl je verwacht dat de auto doorrijdt. Gewoon de regels van de buurgemeenten invoeren hier!
Verhuizen staat vrij hoor! Persoonlijk vind ik het knap irritant dat er voorrang wordt gegeven. Als automobilist reken je daar niet op! Nog erger, dat er voorrang wordt genomen (veelal ook door ouders die kinderen naar school brengen en het goede voorbeeld geven??)
Het aanpassen van o.a. Rotondes tot een eenheid van verkeersbeleid en regelgeving is in Sliedrecht niet mogenlijk
Aanpassing heeft een kosten plaatje
Leg dat nu eens uit gemeente Sliedrecht.
Openheid is geen toverwoord maar wel zeer belangrijk in deze tijd.
Inwoners willen openheid zie 15 maart 2023 van de gevestigde orde en of Politieke Partijen.
De aangegeven ongelijkheid is gewoon niet waar volgens CDA b. Raadslid Joop de Vries schrijft in raadspraat 3 10 2019 in het Kompas.
In Sliedrecht heeft de Fietser geen voorrang bij Rotondes
Ook in bericht ons kenmerk 2089726 29 mei 2018
De belangrijkste redenen zijn om de huidige voorrangsregeling te handhaven is dat de Rotondes in Sliedrecht veilig zijn.
De kosten van een eventuele wijzigingen zijn 600.000 euro volgens team ruimtelijke ontwikkeling en economie namens Burgemeester en wethouders van Sliedrecht
In een brief aan mij gericht met kenmerk 2089726
En nu maar hopen dat er niets onomkeerbaars gebeurt in en op de Rotondes in Sliedrecht
Ja natuurlijk,waarom zou de gemeente Sliedrecht de landelijke voorrangsregels volgen?
Ze zijn altijd al eigenwijs geweest en dat zal wel nooit veranderen.
Ga zo door eigenwijze gemeenteraad van Sliedrecht,hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen
met deze tegendraadze regel.
In wat voor bud gemeente leven we eigenlijk??????????.