Fietser komt in botsing met bus van vervoersbedrijf

door Peter Donk
SLIEDRECHT / PAPENDRECHT – Op de rotonde Sonate / Ouverture, op de gemeentegrens van Papendrecht en Sliedrecht, is woensdag 5 april 2023 even voor 16.30 uur een fietser (14) in botsing gekomen met de snelbus van vervoerder Qbuzz. De fietser was bij kennis.

Deze foto is gemaakt kort voor de ambulance kwam. De fietser is voor onderzoek op mogelijke breuken meegenomen naar het ziekenhuis. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het ongeluk gebeurde toen de bus de busbaan op wilde rijden richting het station Sliedrecht-Baanhoek. De bus was al grotendeels op deze busbaan, toen de jonge fietser nabij de achterzijde tegen de bus aanreed. Hij kwam ten val en de fiets raakte lichtbeschadigd. De fiets werd in een politiewagen geladen.

Tekst gaat verder onder foto.

Om meer duidelijkheid te krijgen over het ongeluk is woensdagavond ook onderzoek gedaan door de forensische opsporing van de politie. (Foto Politie Drechtsteden Buiten)

Voorrangsregel
Op de rotonde geldt een voorrangsregel voor langzaam verkeer. Fietsers en voetgangers hebben dus voorrang. In Sliedrecht is dat niet zo als één van de weinige Nederlandse gemeenten. Dat maakt het wel verwarrend. De rotonde valt onder de gemeente Papendrecht. Of toch niet? Er is onduidelijkheid en daarom is wethouder Ton Spek (CDA) van Mobiliteit donderdagmorgen 6 april 2023 door online krant Sliedrecht24 om duidelijkheid gevraagd.

6 gedachten over “Fietser komt in botsing met bus van vervoersbedrijf”

  1. Bij deze vraag ik aandacht voor de ongeveer 3000 kinderen en hun begeleiders welke dagelijks in Sliedrecht en ook in de aangrenzende Drechtsteden langs en over de 8 Rotondes waarvan 2 met voorrang wie bedenkt dit ?
    En Uitgerekend op de school route ,s
    Thorbeckelaan Stationsweg Deltalaan Rembrandt laan Rivierdijk enzovoort.
    Dit schept een vorm van rechtsongelijkheid zeker voor de kinderen uit aangrenzende Gemeentes
    In Papendrecht Dordrecht Hardinxveld-Giessendam hebben fietsers wel Voorrang op en over de Rotondes
    Instanties als SWVO ANWB Fietsersbond pleiten voor eenduidige gelijkheid voor alle weggebruikers
    Hopenlijk heeft deze afwijkende regelgeving geen onomkeerbare gevolgen voor de 3000 schoolgaande kinderen en begeleiders ouders en inwoners
    Gijs

  2. Ben zelf al fietsend in Papendrecht op een voorrangsrotonde geschept door een auto.
    In Sliedrecht minder eenduidigheid qua voorrang, lastig. Fiets ik ook regelmatig.
    Heb Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hierover benaderd.
    Men heeft dit probleem in beeld. Inrichting van wegen valt onder gemeente of provincie. Er worden door CROW( eenheid in rotondes 1998) richtlijnen en aanbevelingen opgesteld(16-12-2019 kamerstuk) om landelijk tot eenduidigheid te komen.
    Of altijd voorrang als fietser op een rotonde of nergens in heel NL

  3. Op de rotonde geldt een voorrangsregel voor langzaam verkeer? Dit is mi onjuist. Laten we het niet moeilijker maken als het is. Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg. Dan geldt de regel dat verkeer dat van rechts komt, voorgaat. Dat wil zeggen dat verkeer dat de rotonde oprijdt voorrang heeft op verkeer wat al op de rotonde rijdt. Meestal is de voorrang op een rotonde geregeld door borden en verkeerstekens, dat kan soms verwarrend zijn.

  4. Hoe verwarrend wil je het maken, als dit klopt hetgeen je schrijft.
    Online krant Sliedrecht24 heeft om meer duidelijkheid te krijgen donderdagmorgen vroeg hierover vragen gesteld aan wethouder Ton Spek (CDA) van Mobiliteit.

  5. Deze rotonde ligt in Sliedrecht en is de enige rotonde in Sliedrecht waar fietsers voorrang heeft. En in Nederland zijn wel meer plaatsen waar dit zo is.
    Maar het zou beter zijn als het een landelijke regel zou zijn en geen plaatselijke.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld