SLIEDRECHT – Via de Huisvestingswet 2014 kunnen gemeenten met een verordening ingrijpen in de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Bij de invoering van de huisvestingsverordening in juli 2019 is toegezegd de voorrangsregeling te beoordelen en vooral te kijken naar nieuwe groepen die een beroep doen op de regeling. “In het voorstel beperken we oneigenlijk gebruik zoveel mogelijk en nemen we bestaande knelpunten weg. Het is belangrijk deze verbeteringen zo spoedig mogelijk te regelen. Verder hebt u uitdrukkelijk gevraagd om de kansen van woningzoekenden vergroten, in het bijzonder via opkoopbescherming”, schrijft het College van B & W aan de gemeenteraad, die zich in de oordeelsvormende vergadering van dinsdag 19 april 2022 erover buigt.
Door de contingent regeling kan een groep urgent woningzoekenden die geen recht heeft op voorrang, toch sneller een woning krijgen. College: “Na het invoeren van de beoogde opkoopbescherming moeten kopers van betaalbare woningen een vergunning hebben om hun woning te mogen verhuren. Daarmee is het voor beleggers vrijwel onmogelijk om woningen in Sliedrecht op te kopen om die vervolgens door te verhuren. Dit levert naar verwachting een bijdrage aan het vergroten van de leefbaarheid van het dorp.” (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
De openbare vergadering is in de tijdelijke raadzaal van partycentrum De Lockhorst, Sportlaan 1 en begint om 20.00 uur.
Urgente behoefte
“In het voorstel regelen wij de invoering van opkoopbescherming, waardoor betaalbare koopwoningen niet zonder een vergunning mogen worden doorverhuurd”, aldus het college dat zich daarbij aansluit bij de modeltekst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het onderzoek ‘Wonen voor iedereen’ uit 2020 concludeert dat de huidige voorrangsregeling goed functioneert, maar dat een kleine groep mensen met een urgente behoefte buiten de boot valt. College: “Daarom stellen we voor een artikel op te nemen over zogenoemde contingent-afspraken.” Er is gekozen om de huisvestingsverordening en de vaststelling van de doelgroepenverordening gelijktijdig aan de gemeenteraad aan te bieden. “Zowel de huisvestingsverordening (opkoopbescherming) als de doelgroepenverordening dragen bij tot het verstevigen van de positie van kansarme woningzoekenden op de woningmarkt. In het bijzonder starters, jongeren en mensen met een middeninkomen”, bericht het college aan de raad.
Opkoopbescherming
In de wijziging van de huisvestingsverordening wordt onder andere opkoopbescherming ingevoerd. Daardoor hebben kopers van woningen met een WOZ-waarde tot aan de NHG-grens een verhuurvergunning nodig om hun woning te mogen verhuren. College: “Feitelijk worden de kopers geacht zelf in de woning gaan wonen. Uit een rapportage van het Onderzoekscentrum Drechtsteden van maart 2022 blijkt dat ruim 80% van woningvoorraad in Sliedrecht een WOZ-waarde onder de NHG-grens heeft. Opkoopbescherming is een nieuw instrument waar nog geen enkele ervaring mee is opgedaan. Dit betekent dat we hier in de praktijk mee moeten leren omgaan.” Gekeken wordt nog of de huisvestingsverordening moet worden uitgebreid in geval van verhuur met een charitatieve doelstelling. College: “Wij onderzoeken de juridische haalbaarheid en vinden daarnaast afstemming daarover in de regio ook van belang. Daarom willen wij deze overweging meenemen in de algehele herziening in 2023.” De huisvestingsverordening dient om de vier jaar opnieuw te worden vastgesteld. Voor Sliedrecht en de overige Drechtsteden is dat in 2023.
Ingrijpen
De combinatie van een doelgroepenverordening met het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat het gemeentebestuur bepaalde percentages betaalbare nieuwe woningen laat realiseren, zoals sociale huur,
middenhuur en sociale koop. “Het is uiteraard de bedoeling dat mensen uit de doelgroepen daar ook daadwerkelijk gaan wonen. Dit laatste vereist een verdergaande aanpassing van de huisvestingsverordening. Via de Huisvestingswet 2014 kunnen gemeenten met een verordening ingrijpen in de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad”, aldus het college, die wil de Huisvestingsverordening Sliedrecht aan laten sluiten op de wetgeving. Oneigenlijk gebruik beperken en bestaande knelpunten wegnemen. Het is volgens het college belangrijk deze verbeteringen zo spoedig mogelijk te regelen.
Wonen
In de praktijk huisvest Sliedrecht een bovengemiddeld aantal personen met een zorgachtergrond. College: “Om die reden voeren wij als college een terughoudend beleid in het huisvesten van meer mensen uit die doelgroep. Dit heeft er in de contingent-afspraken toe geleid dat Sliedrecht in 2022 twee personen woonruimte moet bieden.” Maatschappelijke binding is een randvoorwaarde om in aanmerking te komen voor de voorrangsregeling. Uitzonderingen daarop zijn de woningzoekenden die op basis van de wet recht hebben op urgentie. “In de vigerende verordening wordt uitgegaan van een verblijf in de regio van minimaal twee jaar. De wijzigingsverordening gaat uit van een periode van drie jaar. Uitgangspunt is dat met een voorrangsverklaring een woonprobleem wordt opgelost, dat binnen de regio Drechtsteden is ontstaan. Daarnaast is het vanwege het beperkte aantal vrijkomende betaalbare woningen onmogelijk om in de Drechtsteden woonproblemen van buiten de regio met voorrang op te lossen, zonder dat het aanbod op de sociale huurwoningmarkt vastloopt”, bericht het college aan de raad.
Wij hebben een appartement in het nieuw te bouwen Wilhelminapark gekocht, dit waren 100 koopappartementen, nu blijkt de aannemer er 20 voor zichzelf te hebben gehouden voor de verhuur, ik vraag me af of dit zomaar kan. Hier zitten ook startersappartementen bij. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Heeft de gemeente hier ook kennis van en vergunning voor gegeven? Zo vissen er weer een hoop mensen achter het net en er komen ook geen woningen vrij.
Dit speelt al jaren. Woningbezitters met een extra huis, beleggers dus, moeten keihard fiscaal aangepakt worden. Het zijn net “Aasgieren”. Denken alleen maar aan hun eigen portemonnee. Maken misbruik van de woningnood. Oorzaak is o.a. de lage rente. Nu verdienen ze met verhuren en de waarde van de woningen gaan ook nog eens omhoog. Veel verhuren aan arbeidsmigranten, dat levert goed geld op en de buren cq de buurt heeft er last van. Als het gemeld wordt bij de gemeente Sliedrecht doen er ook nog niets aan. De gemeente Sliedrecht heeft er jaren niet naar gekeken. In buurgemeente Dordrecht, “Drechtsteden”, was het al jaren voor Sliedrecht, een groot probleem. “DRECHTSTEDEN” EEN.??? Meestal kopen de huisjesmelker huizen van mensen die in de problemen zitten en kopen ze dan voor een koopje. Keihard fiscaal, zowel landelijk als gemeentelijk aanpakken en zorgen dat een tweede huis te verhuren boven de huurprijs van zo’n soortgelijke huurwoning heel onaantrekkelijk wordt. Dan gaan ze het wel verkopen en komt er ruimte op de woningmarkt.