SLIEDRECHT – In het dorp hebben op dit moment ruim duizend woningen een aansluiting op warmtenet van HVC. Dat betekent dat stap voor stap woningen aardgasvrij worden gemaakt.
Op dit moment krijgen de aangesloten woningen nog warmte via een tijdelijke gasgestookte warmtecentrale. Deze staat in de Staatsliedenbuurt. Dat is een tussenoplossing totdat er een duurzame warmtebron aanwezig is. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Met bewoners van de flats Valkhof en De Havik is bij de duizend aansluitingen zaterdag 12 maart 2022 stilgestaan. Ze werden namens woningcorporatie Tablis Wonen, aanbieder HVC, bouwer Constructif en de gemeente Sliedrecht getrakteerd op koffie met wat lekkers. Veel bewoners waren aanwezig en gingen in gesprek met onder andere directeur bestuurder Liesbeth Marchesini van Tablis Wonen. In de Sperwerflat is Constructif inmiddels gestart met de werkzaamheden in de woningen. Bij de Valkhof is de uitstraling van de flat al veranderd en bij de Havikflat is Constructif daar nog mee bezig. Ook krijgen de flats van Tablis Wonen straks een prachtige entree.
Gesprek met bewoners
Het is volgens Marchesini fijn om de bewoners te spreken. “Mensen hadden hinder van de werkzaamheden in de woning en dat heeft impact. Daar zijn we ons echt van bewust. Het werk in de woningen is nu klaar en de bewoners kunnen genieten van hun comfortabele en energiezuinige woning. Veel bewoners zijn tevreden met de aanpassingen in hun huis en de andere manier van verwarmen én koken. Maar ik sprak ook een paar bewoners die dat op dit moment nog niet zijn. Als er zaken zijn die niet goed zijn, zorgen wij er voor dat dat wordt opgelost. Het is ook goed dat mensen kritisch zijn en daarover met ons in gesprek gaan”, zegt Marchesini.
Duurzame warmte
In Sliedrecht-West langs Craijensteijn wordt nu gewerkt aan de aanleg van de hoofdtransportleiding. Die wordt straks ook onder de rivier de Merwede door naar Dordrecht aangelegd. “Binnen nu en zo’n anderhalf à twee jaar stroomt daar dan duurzame warmte doorheen. Warmte die vrijkomt bij de verwerking van rioolslib”, legt gebiedsmanager Willy Heussen van HVC uit. Uiteindelijk wordt Sliedrecht voorzien van de meest duurzame warmte die er op dit moment is namelijk aardwarmte.
Beste Piet, ik begrijp wel hoe ze waterstof maken maar ik weet ook dat je daarna er ook weer stroom van kan maken de waterstof gebruiken ze dan als een grote accu om bvb een vrachtwagen van stroom te voorzien of een huis mee te verwarmen.
@Ronald Je maakt geen stroom met waterstof, je maakt waterstof met stroom. Als je meer dan twee seconden nadenkt, begrijp je dat. Hier wat linkjes voor als dit niet lukt.
hier.nu/themas/klimaatwoordenboek/waterstof-geen-energiebron-maar-energiedrager
of, iets meer op uw niveau:
juniorkennisbank.nl/eb-2-energiebron-en-drager/
Ik voorzie op langere termijn nog al wat problemen alleen al op het gebied van leggen van leidingen zoals dat op dit moment gebeurd. Heb jaren lang gewerkt bij een ingenieursbedrijf op de afdeling procesindustrie en heb zowel op school als in de praktijk dat staal uitzet en krimpt bij temperatuurswisselingen. Al naar gelang de schommelingen in temperatuur dienen er of expansiebochten of minder goede oplossing expansie stukken aangebracht worden. In de loop der jaren zal er ook nog eens groot onderhoud moeten plaatsvinden wat betekend dat er een grote temperatuur schok zal plaats vinden en er op diverse plaatsen breuken in het leidingwerk zal ontstaan met veel lekkage tot gevolg. Laten we het dan nog maar niet hebben over de waterdruk en temperatuur een het einde van het leidingwerk.
Zoals de kaarten er nu bijliggen wordt warmte in de toekomst hier onbetaalbaar en moeten wij misschien weer terug op gas.
@ Robin van den Herik
Koppeling aan de gas prijs zou tijdelijk zijn. Net zo als het kwartje van Kok.
Het zelfde dus als gas, gas verbrand je en waterstof maak je stroom mee.
Beide kan leiden tot warmte.
Dat is wat hij bedoelt.
Als je meer dan twee seconden nadenkt. begrijp je dat ook.
Waterstof is geen energiebron, Robbie, maar een energiedrager. Misschien even uw feiten op een rijtje krijgen voor u onzin verkondigt.
Lekker met je warmtenet, gekoppeld aan de gasprijs.
Zo geweldig is het niet als je de vaste kosten ziet zijn deze al meer dan 100 euro per jaar duurder dan gas.
Ook het verbruik zal wel veel hoger zijn.
Lees veel negatieve ervaringen over warmtenetten op internet.
Ook word het met gasgestookte warmtecentrale al een tijd gestookt.
Deze zal ook wel niet zo lekker energiezuinig zijn.
Rioolslib is ook niet blijvend.
En er gaat heel veel warmte onderweg verloren.
Er zijn veel betere middelen zoals waterstof.