Honderden meters lange leiding aangebracht met HDD-boortechniek

SLIEDRECHT – Horizontal Directional Drilling heet het. Afgekort HDD. Donderdagavond 19 augustus 2021 is op de Thorbeckelaan door middel van deze techniek een leiding voor warmtenet onder de grond aangebracht. Een paar maanden geleden gebeurde dit op dezelfde manier onder de Lijsterweg. De vaklieden spreken van een ‘intrek operatie’, die donderdagavond de nodige uren in beslag nam. De leiding is bijna vierhonderd meter lang.

Deze foto laat hét ‘moment suprême’ zien, dat was rond 21.30 uur. Het moment waarop de warmtenetleiding in de put met ‘smurrie’ wordt getrokken (om het soepeler te laten lopen – red.) om ruim 380 meter onder de grond te worden doorgetrokken in de richting van de begraafplaats. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De leiding ging vóór de Thorbeckehof de grond in. Verschillende bewoners stonden op het balkon om de speciale klus van dichtbij te kunnen zien.

Vertraging
De warmtenetleiding werd eerst ‘teruggetrokken’ tot aan de Reigerlaan. De warmtenetleiding werd daarbij op vier plaatsen licht beschadigd. De stukken leiding – totaal dus bijna 400 meter – zijn in de afgelopen week aan elkaar gelast en elke las wordt met een soort kunststof mof afgedekt. Vier van deze moffen waren door het trekken beschadigd en moesten direct worden gerepareerd. Daardoor ontstond donderdagavond enige vertraging in het werkschema. Naar verwachting wordt het werk vrijdag 20 augustus 2021 rond 02.00 uur afgerond. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Tweede leiding
Donderdagavond 26 augustus 2021 wordt de tweede leiding op dezelfde manier aangebracht door de aannemers A. Hak en Welvreugd. Zij werken sinds begin juli 2021 aan de aanleg van warmtenet. 

13 gedachten over “Honderden meters lange leiding aangebracht met HDD-boortechniek”

  1. Koos, ik ben ook van mening dat het probleem bij de raad ligt.
    De raadsleden tonen vrijwel geen interesse in de ontwikkelingen van het warmtenet betreft huurders.
    ‘Oh bent u een huurder, dan moet u zich wenden tot Tablis Wonen’. Klaar zijn ze dan weer.
    Er is geen vertegenwoordiger voor een hele grote groep inwoners in Sliedrecht. Slim Wonen laat het ook liggen en loopt aan de hand mee van Tablis Wonen. Ze hadden open moeten staan voor huurders!
    Zo ook de raad.
    Ook al komt het warmtenet er, er zijn kosten, vragen en zorgen bij de mensen.

    Mijn ervaring is dat juist de wethouders het meest toegankelijk zijn. Waarom lukt de raad dit dan niet. Waarom is het scherp houden, tot de bodem uitzoeken en bewoners écht horen er te weinig bij de raad? Betreft het warmtenet is de hele raad, alle raadsleden afwezig en juist niet de wethouder.
    Het kan écht niet gegooid worden op schouders van 1 wethouder.
    Tablis Wonen pakt het niet helder en open aan bij de huurders en huurders uiten hun onvrede. Waar moeten ze anders heen. De raadsleden, Slim Wonen en Tablis Wonen zijn er in ieder geval niet.

  2. @ Bert Verschoor.
    Klinkt niet echt positief, na zoveel jaren horen dat ik toch in een dictatuur leef :).

    Ik denk toch wat positiever omdat we in alle vrijheid kunnen stemmen, ook in Sliedrecht en als er iets uitkomt dat ik niet zie zitten heb ik ermee te dealen. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de omgang van college en raadsleden met de inwoners van dit dorp. En daar zit mijn grote probleem. Ik krijg met dit college en met deze Raad niet eens voldoende informatie om het eens of oneens te zijn.

    Bestuurskunde gaat over de problemen en het oplossend vermogen van de samenleving, in dit geval Sliedrecht en over dingen die daarbij mis kunnen gaan en waarom. Wij blijken vaak zaken aan te pakken die geen probleem zijn en we kijken niet vooruit wat een probleem zou kunnen worden en lopen daardoor steeds vast op grote projecten.

    Maar het echte probleem ligt toch bij de Raad. Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Die heeft CONTACT met de bevolking om te weten wat er speelt. Zo kan hij bij het nemen van besluiten de belangen van de inwoners goed afwegen. En daar zie ik weinig van terug. Het is de Raad die het beleid vaststelt en een wethouder de ruimte geeft om dingen te doen die ze nu doen. Als die Raad dat laat versloffen dan hebben wethouders vrij spel.

    Maar ik geef toe dat op deze manier de eigen invloed van inwoners wel tot een minimum is teruggebracht waardoor een laat/maar mentaliteit ontstaat. Maar gelukkig geen dictatuur 🙂

  3. @Koos de Dunnen
    De ons bekende en blijkbaar bij zijn collegae en achterban innemende dorpspoliticus is toch de wethouder van deze gekunstelde ‘duurzaamheid’ nietwaar. Spek lanceert in de basis een ‘duurzaam’ idee en het college waait altijd met hem mee. Dit bewijst een politieke eenheidsworst.

    Historisch bewezen is er overigens nog nooit een -al dan niet- democratisch gekozen bestuurlijke autoriteit geweest welke de dialoog is aangegaan/aanging met degenen welke hun hebben/hadden verkozen. Zelfs übersocialist Joop den Uyl deed dit niet. Men geeft het plebs desgewenst hooguit oppervlakkig ‘uitleg’ m.b.t. hun motivaties en beslissingen, waarbij ter zake doende details nooit worden vermeld.

    Democratie wordt vaak gezien als de tegenhanger van een dictatuur, maar democratie is zélf een vorm van dictatuur: de dictatuur van de meerderheid. In Sliedrecht is die meerderheid -bijbels geconditioneerd- gezagsgetrouw én christelijk.

    ‘Democratisch’ stemmen hield en houdt altijd in dat jij en ik om de vier jaar een clubje mensen leuk genoeg mogen vinden om het door ons onder sanctie afgeperst belastinggeld uit te geven.
    M.b.t. je ‘bestuurskunde’ valt dus nog het één en ander aan kennis te winnen ????.

  4. Haha Bert Verschoor, de naam Ton zit erg in je hoofd (inmiddels aangepast – red.). Ik ben het voor het overgrote deel met je eens. Maar ik ben bang dat het religieuze deel van je betoog niet klopt. Dat zou te gemakkelijk zijn.

    Het lijkt me iets landelijks: bestuurders die eenvoudigweg niet vooruit kijken maar willen scoren, die niet echt in discussie willen, niet de tijd nemen om de inwoners mee te nemen, geen echt doel stellen, niet de tijd tijd nemen om voors en tegens fatsoenlijk af te wegen maar op een slimme manier (enquêtes) besluiten doordrukken. ‘Kijk mij eens goed besturen” lijken ze allemaal te zeggen. Men is, over heel heel Nederland heen, vergeten wat democratisch besturen en vooruitzien betekent. En helaas is Sliedrecht daar ook mee besmet en niet zomaar 1 wethouder.

    De enige groep die daar tegen bestand zou moeten zijn is de Raad. Die zijn als persoon gekozen maar volgen eenvoudigweg de grote leiders waardoor de zin om te stemmen eigenlijk verdwijnt. De oppositie roert zich soms maar alle vragen die wij hebben gesteld zie ik ook niet door die partijen beantwoord.

    Vooral van de progressieve partijen, en in het bijzonder de ‘meeregerende’ PvdA valt me de stilte op. Het lijkt wel alsof ze afgesproken hebben om nergens op te reageren. Waarom zit je dan in de Raad? Dat lijkt me heel frustrerend.

    Maar nogmaals, het lijkt geen religieus probleem maar een democratisch probleem. Ik kan mij de tijd nog herinneren dat de PvdA stemmen kreeg van vele religieuze mensen omdat baggeraars toch echt rechten opeisten. Ook die mensen houden van openheid.

    Ik stel voor dat alle partijen gewoon de vragen verzamelen van alle onderwerpen in Sliedrecht 24, even lekker bij elkaar gaan zitten en elke week, tot aan de verkiezingen, alles uit de doeken doen.

    Te beginnen met de vraag: Waarom zouden Sliedrechters moeten stemmen als niemand verantwoording aflegt gedurende vier jaar?

  5. Let op, Peter! ????

    Ton Spek kwam in beginsel met de ‘insteek’ voor deze ‘raadsmeerderheid’. Maar als het is zoals je mij aanvult zou dus ‘ons’ gehele regententeam verantwoordelijk zijn voor deze aanhoudende malaise gebaseerd op ‘adviezen’ en drogredeneringen vanuit Den Haag?

    In dit overwegend religieus geconditioneerd dorp verandert hoogstwaarschijnlijk ook na maart 2022 niets. Zo ‘spannend’ worden de ‘verkiezingen’ dan ook niet, daar de ‘op predestinatie gebaseerde’ verrichtingen en prestaties van de ‘door God gewilde’ regenten de goegemeente niets interesseert. Met andere woorden: ‘niet zichtbaar zijn’ en de malaise van een warmtenet is louter ‘Gods wil’ nietwaar? Daarnaast geeft de weinige ‘echte oppositie’ niet bepaald blijk van integriteit. Ik stem daarom -ook- niet ‘plaatselijk’ meer.

    @Koos den Dunnen

    Je schreef:

    ‘’Hoeveel moeite is het dan, als wat hij schrijft niet waar zou zijn, om als Raad en College uitleg te geven en gewoon zijn vragen te beantwoorden? Er zijn toch ook specialisten in de Raad die dit volgen?’’

    Omdat ‘ons’ plaatselijk regime in deze geen steekhoudend argument kan inbrengen. Ik zoek alles haarfijn uit en weet daardoor van de hoed en de rand. Dat het klimaat verandert is waar, maar de discussie m.b.t. het waarom is nog immer controversieel en er is zeker geen 97% consensus onder ‘klimaatwetenschappers’. Waar ik echter geen kennis van heb, betreft b.v. de condities waarop -in deze- een contract met HVC tot stand is gekomen. Alles wat de plaatselijke regentenkliek doet, is uitgaan van zienswijzen uit Den Haag en die zijn -gebleken- slechts verdienmodel gerelateerd, dat zal dan ook in deze de drijfveer zijn. De ironie wil dat de aanleg van een aardwarmtenet nog niet eens een verplichting was.

  6. Precies Kees,
    de maat is een keer vol!
    We krijgen alles door ons strot geduwd en nog maar eens te zwijgen over de uitvoer en het resultaat.
    Ik ga maar eens patat bakken.

  7. Het lijkt gewoon in alles op minachting van ons….. Ik hoef niet te schrijven over welke activiteiten het dan precies gaat. Zou een herhaling van zetten zijn…

  8. Zoals ik het begrijp gaat de gemeente en de politiek uit van de goede uitleg en zorg eromheen van Tablis Wonen naar z’n huurders. Én dat is nooit gebeurd. Bij wie liggen de huizen overhoop? De grootste groep zijn altijd nog de huurders. De gemeente en de politiek gaan er gewoon vanuit dat het iets is tussen Tablis Wonen de verhuurder en de huurder.
    Er is nooit iets aan ons gevraagd, het is gepresenteerd als een feit. Er is onrust, er is verdeeldheid gezaaid door de betreffende partijen die in de huurhuizen NU bezig zijn. Krijgt ieder complex financiële compensatie? Wat gaat de huurprijs doen? Wat gaan de energiekosten doen? Welke werkzaamheden zijn straks nog nodig in huis? Welke kosten zijn beland bij de huurder? Allemaal vragen die zowel Tablis Wonen als Slim Wonen de huurders had kunnen geven voor de helderheid en openheid. Maar ze doen het niet. Het is stil, zwijgzaam en niet aanwezig. Een hele grote groep huurders zijn een hele grote groep kiezers.

    Uitgaan dat wij onze antwoorden krijgen van Tablis Wonen en Slim Wonen, dat heeft iedere politieke partij in Sliedrecht mooi mis.
    Je kunt de beleving van huurders niet vergelijken met de beleving van de verhuurder, Tablis Wonen.
    Daar had de politiek wakker in moeten zijn, iedere politieke partij in Sliedrecht. Wij zijn uw burgers, uw kiezers, wij zijn Sliedrechters.

  9. Het worden spannende verkiezingen, Koos. In maart 2022!
    Centrale vraag: Hebben de politieke partijen zich de afgelopen vier jaar voldoende laten zien?
    Laten zien waar ze mee bezig zijn.

    De verantwoording die wij in uitleg gaven aan Bert hoort de gemeente Sliedrecht normaal te doen.
    Nee, de gemeentepagina in de papierenbomenkrant wordt gebruikt voor rijksoverheid-vullers. Gebruik die ruimte om uit te leggen hoe zaken gaan, zou ik zeggen.

    P. Donk
    Redactie

  10. Natuurlijk helemaal eens met het commentaar van Sliedrecht 24, maar de uitleg van Bert Verschoor klinkt niet onlogisch met duidelijke en verifieerbare argumenten.

    Hoeveel moeite is het dan, als wat hij schrijft niet waar zou zijn, om als Raad en College uitleg te geven en gewoon zijn vragen te beantwoorden? Er zijn toch ook specialisten in de Raad die dit volgen?

    En als men dat niet via Sliedrecht 24 wil doen (je ziet of hoort collegepartijen zelden of nooit) leg alles dan uit in Het Kompas of in een video of op de eigen partijsite. Zelfs een uitleg als: wij doen ook maar wat…..gewoon om mee te doen….is al uitleg want dan weten we hoe men hierover nadenkt.

  11. Let op, Bert! Na een raadsmeerderheid wordt een besluit uitgevoerd. Bij een gemeente is nooit één persoon verantwoordelijk voor uitvoering. Over warmtenet en duurzaamheid wordt al heel lang gesproken. Dit ter aanvulling op je reactie.

  12. Behalve deze tijdelijke overlast is het ‘gemak’ (beter gezegd het nihilisme) waarmee de gemiddelde Sliedrechter dit allemaal over zich heen laat komen verbazingwekkend te noemen. Let wel: na Sliedrecht Oost gaat Sliedrecht West op de schop voor dit ‘duurzaam warmtenet’.

    Besef wel dat dit verhaal gaat over úw Sliedrecht, slechts één van de eerste lichting 27 ‘proefgemeenten’ in Nederland, welk dorp middels opvallende(!) inspanningen van ‘onze’ wethouder Ton Spek aangemeld en veroordeeld is tot ‘van het gas af’.

    Zoals u wellicht weet, heeft Brussel echter onlangs besloten dat gas veel minder schadelijk zou zijn voor het klimaat dan aanvankelijk werd verondersteld, waardoor gas binnen de EU nu weer kan of mag. In 19 nieuwe proefwijken in gemeenten elders in het land, is ‘van het gas af’ dan ook ineens niet meer de pré en wordt ingezet op andere innovaties, in hoofdzaak betreft het daar extra isoleren van woningen in combinatie met zonnepanelen.

    Dit ons door de wethouder Ton Spek en Tablis nogal ‘impulsief’ opgedrongen aardwarmtenet voorziet in een gebrekkige verwarming en is de komende jaren geenszins duurzaam: het wordt feitelijk aangestuurd wordt door een aantal gasgestookte pompen en warmtebronnen welke HVC geplaatst heeft bij de Thorbeckelaan tegenover het Feitsmapark. Maar ook als over vijf jaar het warmtenet ‘echt’ duurzaam is, leunt het voor elektriciteit voor het leveren van de benodigde warmte- en pompcapaciteit op de aansturing van grote door gas- en kolen gestookte energiecentrales, welke door de steeds groter wordende vraag naar elektriciteit bijgestookt moeten worden door nog steeds ‘duurzaam’ geachte biomassa (verpulverde bomen en struiken, maar ook huisafval etc. wat per verbrandde eenheid -bewezen- meer CO2 uitstoot als steenkool door een zeer korte verbrandingsduur). Dus hoezo ‘CO2 besparing’..?

    Het lijkt een andere discussie, maar dezelfde Ton Spek wil opvallend graag ook een door HVC gereguleerd kostbaar huisvuilsysteem. Men zou tenminste kunnen vermoeden dat hier de bedrijfslobby en bestuurscultuur met elkaar verweven zijn.

    Mocht u het nog steeds niet beseffen: HVC legt met aflopende staatssubsidie ook elders in het land warmtenetten aan, en gaat ‘zorg dragen’ voor de exploitatie en het onderhoud ervan. De tijdelijke subsidie dient om de meerprijs voor warmtenetten in vergelijk met aardgas te compenseren. Nadat de subsidie is geëindigd, mag HVC de brave burger de hoofdprijs laten betalen voor deze dure ‘dienstverlening’.

    HVC heeft juist daarom opvallend veel haast met het aansluiten van de woningen op hun netten, want hoewel ook ‘ons’ warmtenet geenszins klaar of duurzaam is, moeten de nog niet (of half) geïsoleerde flatwoningen nog vóór komende winter op dit net worden aangesloten. Er is dan nog geen meter in de grond geboord en men weet ook nog niet waar het doublet (de pomp met een heen- en terug leiding voor het aardwarmtewater) in dit dorp geplaatst gaat worden. Sterker nog: het bodemonderzoek naar de geschiktheid voor aardwarmte is ook nog niet eens gedaan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld