SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht komt dinsdagavond 8 juni 2021 bij elkaar voor een beeldvormende vergadering (19.00 – 21.00 uur) en daarna een oordeelsvormende vergadering (21.15 – 23.00 uur).
De openbare bijeenkomsten zijn in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst, Sportlaan 1. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
In de beeldvormende vergadering gaat het over transitie Gemeenschappelijke Regeling (GR) Sociaal Drechtsteden, transitie service-gemeente Dordrecht bedrijfsvoering en en een presentatie transitie GR Sociaal Drechtsteden en Transitie service-gemeente Dordrecht bedrijfsvoering. In de oordeelsvormende vergaderingen gaat het over zienswijze jaarstukken 2020 en begrotingen 2022 van de gemeenschappelijke regelingen en zienswijzebrieven op de jaarstukken 2020 en de primaire begroting 2022.
Inspreken
Wie kort na aanvang van de vergadering wil inspreken, moet zich uiterlijk dinsdag 8 juni 2021 vóór 12.00 uur melden bij griffier Rumo van Aalst. De spreektijd is maximaal vijf minuten per persoon. Aanmelden kan per e-mail: rpa.van.aalst@sliedrecht.nl of door te bellen met tel. 0184-495986.
Heb even naar de presentatie gekeken, nou ja, even en nu is alles duidelijk. Het zit namelijk zo:
– De regio griffie, de Drechtraad en DSB houden op te bestaan.
– SDD, IBD, BDR, SCD en GBDOCD gaan op in GR sociaal. (uitleg over afkortingen staan er niet bij)
– GR sociaal gaat naar service gemeente Dordrecht.
Gaat het nu al een beetje dagen? Of toch maar wat nieuws over het bestuur?
– Dagelijks bestuur rapporteert aan algemeen bestuur en dat rapporteert aan college en die weer door de raad en de leden van de eigen raad worden geïnformeerd door de leden van het algemeen bestuur. Simpel zat.
– Nog even de route: eerst brede verkenning, dan beleidsvorming in C0-creatie (echt waar) en daar worden adviesraden in betrokken.
Het is natuurlijk van de zotte om op deze wijze een belangrijke verandering bekend te maken als gemeente aan de inwoners. En het gaat echt ergens om, namelijk over het minimumbeleid, de WMO, schuldhulpverlening, Participatiewet en de wet inburgering.
Ik snap het verhaal natuurlijk ook niet maar krijg wel de indruk dat de gemeenteraden van de deelnemende plaatsen steeds minder invloed krijgen en dat het college, juist op deze gebieden, bij misstanden steeds kan verwijzen naar de GR.
Als je op zoveel gebieden gaat samenwerken en als raad steeds minder invloed krijgt, fuseer dan. Dat scheelt tenminste nog ambtenaren (of eindelijk krijgen ze tijd om iets te betekenen), een aantal burgemeesters en vele wethouders.
Wij hebben een soortgelijke reactie maandag bij de griffie neergelegd. Al weken gaat het over GR’s. Ondertussen gaat de inwoner steeds verder staan van de niet te volgen lokale politiek.
Wat geweldig toch dat de vraag om duidelijke taal te spreken echt heeft geholpen. Dit is al een stuk duidelijker. Want wie begrijpt nou niet de GR, transitie service-gemeente Dordrecht met een presentatie van de bedrijfsvoering. En ook nog even een zienswijze jaarstukken vorig jaar en begroting volgend jaar. Dit jaar zit je tenslotte nu in, dat is niet interessant, dat is pas volgend jaar aan de beurt.
Ik schat de gemeenteraad inmiddels echt zo hoog in als ze dit allemaal echt begrijpen dat een toegevoegd agendapunt als ‘verhoging vergoeding raadsleden i.v.m. complexiteit van alleen al de agenda’ volledig op zijn plaats zou zijn.