Gemeente doet onderzoek wateroverlast en gaat bewoners informeren

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Bij langdurige regenval of piekbuien kan het voorkomen dat het water niet snel genoeg in straten tussen de voegen van de klinkers door kan infiltreren. Daardoor kunnen kortdurende ‘water-op-straat’ situaties ontstaan, bericht de gemeente Sliedrecht, waarbij water gedurende een aantal uur op de straat blijft staan. We zagen dat in december 2020 in wijk Baanhoek-West, in Sliedrecht-West. De gemeente zegt nu bewoners in wijk Baanhoek-West te gaan informeren over de ‘waterdoorlatende straten’. Ook komt er een onderzoek. Er is geen tijdsbeeld gegeven voor het informeren, een onderzoek en resultaat. 

Deze tijdelijke hinder hoort volgens de gemeente Sliedrecht echter bij waterpasserende bestrating. “Het beeld is dat na ongeveer een uur na het stoppen van de regen het water weg is”, stelt de gemeente Sliedrecht in een antwoord op verschillende vragen van online krant Sliedrecht24, die ruim een maand geleden werden gesteld. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Waterpasserende bestrating is volgens de gemeente ‘echt anders’ dan in de traditioneel bestrate wijken. “Het was destijds echt een innovatieve aanpak met betrekking tot waterberging. Daarom gaat de gemeente Sliedrecht nu onderzoeken of de mate van water op straat gevolg is van de werking van het pakket. In dit specifieke geval gaan we onderzoek doen naar de werking en de aanleg van het systeem”, schrijft de gemeente Sliedrecht. 

Vasthouden, bergen en afvoeren
De afwatering van woonstraten is geregeld via waterpasserende bestrating. De waterpasserende bestrating bestaat volgens de gemeente uit stenen met grote nokken aan de zijkanten, die worden gevuld met grof voegmateriaal, zodat het regenwater makkelijk en snel weg kan stromen. “Onder de stenen ligt een pakket Porodur-lava dat een waterbergend vermogen heeft. Via de waterpasserende bestrating infiltreert het regenwater naar de ondergrond of omliggend oppervlaktewater. In Nederland is het beleid sinds 2000 gericht op ‘de trits’; dit is: vasthouden – bergen – afvoeren. Het regenwater wordt eerst zoveel mogelijk lokaal vastgehouden, dan geborgen in oppervlaktewater of andere bergvoorzieningen, en pas als dit niet mogelijk is, wordt het regenwater afgevoerd”, legt de gemeente uit.

Onvoldoende beeld
Voor het onderzoek wordt budget aangevraagd. Gemeente Sliedrecht: “Zodat we gedurende dit jaar een beeld krijgen van de situatie ter plaatse. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek zal de gemeente al dan niet (aanvullende) maatregelen nemen. Destijds is naar de toekomstige bewoners wel gecommuniceerd over de aanleg van de waterdoorlatende bestrating. Toch merken we dat inwoners er onvoldoende beeld bij hebben wat dit nu voor hun woonomgeving betekent. Daarom gaan we opnieuw de werking en effecten van waterpasserende bestrating met bewoners bespreken, door middel van de informatiebrief van Baanhoek-West en overige gemeentelijke informatiekanalen.”

Breed bekeken
Door het toenemen van de heftige regenbuien in de laatste jaren is wateroverlast, watercompensatie en waterberging echter wel vraagstukken, die volgens de gemeente gelden voor heel Sliedrecht. Ook de Rembrandlaan heeft op plaatsen als er veel neerslag valt grote plassen op het wegdek staan. “Dat heeft te maken met het vraagstuk rond klimaatadaptatie. In de aanpak voor een klimaatbestendig Sliedrecht kijken we ook naar deze locaties. In de onderzoeken en aanpak voor een klimaatbestendig Sliedrecht wordt dit daarom gemeente breed bekeken. De Rembrandtlaan en de Staatsliedenbuurt zijn hier onderdeel van. Om inzicht te krijgen in de lokale situatie van Sliedrecht, staat klimaatadaptatie al een poosje op de gemeentelijke agenda, waarbij wateroverlast een belangrijk onderwerp is. Daarvoor zijn we momenteel bezig met de nodige onderzoeken (klimaatstresstest) en is steeds meer duidelijk wat er op kwetsbare locaties gedaan kan worden om bijvoorbeeld wateroverlast te beperken of zelfs te voorkomen”, aldus de gemeente Sliedrecht. De komende jaren zegt de gemeente meer invulling te gaan geven aan de manier waarop Sliedrecht kan anticiperen op een veranderend klimaat en dus inspelen op een gebiedsgerichte aanpak van eventuele kwetsbare locaties. Kennelijk hebben de twee jaar geleden door een bureau in kaart gebrachte gevolgen onvoldoende resultaat opgeleverd. 

1 gedachte over “Gemeente doet onderzoek wateroverlast en gaat bewoners informeren”

  1. Baanhoek west was een weiland net als vogellanden ambacht dat is dus nat en je heb last van water en verzakkingen

Plaats een reactie

*=Verplicht veld