Wateroverlast blijkt nog niet opgelost probleem voor gemeente

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wateroverlast is niet alleen aan de orde in wijk Baanhoek-West, maar ook in andere delen van Sliedrecht. “Door de klimaatverandering is de laatste drie jaar wateroverlast landelijk en plaatselijk een belangrijk vraagstuk geworden. Klimaatadaptatie is een onderwerp dat al een poosje op de gemeentelijke agenda staat, waarvan wateroverlast een belangrijk onderdeel is”, zegt communicatieadviseur a.i. Corrie in’t Hout van de gemeente Sliedrecht. Het blijkt een nog niet opgelost probleem voor de gemeente.

Woensdag 23 december 2020 stonden uren straten in de wijk Baanhoek-West in Sliedrecht-West onder water na aanhoudende regenval. Op de één of andere manier kon het water niet weg. Bij Sliedrecht24 kwamen ook klachten binnen uit de wijk Staatsliedenbuurt. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Online krant Sliedrecht24 stelde naar aanleiding van tips van een klokkenluider een aantal vragen aan de gemeente Sliedrecht. Die kunnen voorlopig niet worden beantwoord, zegt In ’t Hout: “De keuzes die gemaakt zijn in Baanhoek-West dateren uit 2008 -2012. De vragen die je stelt zijn vragen die we terug moeten zoeken. Dit vraagt zorgvuldigheid en kennis van medewerkers die nu met verlof zijn tussen oud en nieuw.” Dat worden dus antwoorden in het nieuwe jaar.

Kwetsbare locaties
Voor klimaatadaptatie moet de gemeente Sliedrecht volgens In ’t Hout nog volop ontdekken welke oplossingen goed zijn voor Sliedrecht. “Dat noemen we ‘een klimaatstresstest’. Daarvoor is momenteel een deel van het nodige onderzoek afgerond en is steeds meer duidelijk wat er op kwetsbare locaties gedaan moet worden om bijvoorbeeld wateroverlast te beperken of zelfs te voorkomen. Wateroverlast, watercompensatie en waterberging is dus een vraagstuk dat geldt voor heel Sliedrecht en waar we komende jaren veel aandacht aan besteden. We passen als gemeente momenteel al verschillende manieren van waterberging toe in de verschillende wijken. Eén van de voorbeelden is het Bonkelaarplein, waar een grote waterberging onder het parkeerterrein ligt”, aldus de woordvoerder. 

7 gedachten over “Wateroverlast blijkt nog niet opgelost probleem voor gemeente”

  1. Zolang er geen kerk in je straat staat heb je het nakijken in ons durp. De gemeente Sliedrecht…Haha, wat een lachtertje. Die zijn druk om ons te bestellen. DEZE GEMEENTE MOET WEG. Of hebben ze weer een duur uitje naar Amsterdam van MIJN belastinggeld. Nee Gemeente, DIT kan niet meer. WEG dat vieze WATER in MIJN wijk

  2. Al woon ik in het zwembad! Wij hebben een vermogen betaald voor ons huis. Vorig jaar opgeleverd en veel kunnen overdragen en de gemeente Sliedrecht.
    Zet de kerkbuurt maar onder water. Pomp het water lekker dat verlaten hol in en hou de Baanhoek droog. De gemeente heeft genoeg geld en dan sluiten wij ons lekker aan bij Papendrecht.

  3. Beste mensen jullie wonen in een polder, toen er 10 jaar geleden nog koeien liepen was de grondwaterstand misschien wel net zo hoog maar de koeien hoorde je niet. Nu er woningen staan en er een riool geplaatst is staat het grondwater nog steeds zo hoog en water stroomt nu eenmaal niet omhoog, als jullie eens over de dijk kijken hoe hoog de rivierstand is, kan je op je vingers na tellen dat het water 50 meter verder net zo hoog staat als toen er koeien liepen. Als je daar gaat wonen moet je accepteren dat het water er gewoon bij hoort, het enige wat misschien zou helpen is bronbemaling maar dan stromen de klachten van geluidsoverlast weer richting Sliedrecht24 en wordt de redactie weer gek van al de meldingen uit die buurt. Dus het blijft toch altijd wat !

  4. Laat die nieuwe burgemeester maar eens een weekje in de Baanhoek wonen! Ik ben bang dat er ongelukken gaan gebeuren zo, het water blijft maar komen, laatst bijna verdronken! En de gemeente? Die was weer eens te druk met belasting innen door NIETS te doen

  5. Dat verbaasd mij helemaal niets. Gemeente Sliedrecht adverteert met zinnen als: Lataarnpaal stuk? Fixi! Ik heb voor een lantaarnpaal in de brandgang bij Weresteijn 77 vanaf medio september inmiddels 6 meldingen gemaakt. Telkens handelt de Gemeente deze als ‘afgehandeld’ af. Deze lantaarnpaal heeft het vanaf september nog geen dag gedaan. Zeer frusterend. 21 december heb ik de zesde melding gemaakt, zeer benieuwd.

  6. Nu komt de aap uit de mouw. Een klimaatstresstest. Ga lekker in het gemeente huis testen uitvoeren. Mijn straat staat al jaren nat in de Baanhoek. En de gemeente die hoor en zie je niet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld