Broeibrand treft afvalverwerker HVC aan overzijde rivier bij Sliedrecht

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Dagen denkt de brandweer nog bezig te zijn met het blussen van een zogeheten broeibrand bij afvalverwerker HVC. De brand brak woensdagmorgen 23 december 2020 uit in de afvalbunker van afvalenergiecentrale aan de Baanhoekweg in Dordrecht, pal aan de overkant van de gemeente Sliedrecht.

De broei bevindt zich onder een berg restafval. HVC is een semi-overheidsbedrijf dat zich namens de aangesloten gemeenten en waterschappen bezighoudt met afvalinzameling en –verwerking, en slibinzameling en –verwerking. (Archieffoto HVC Groep)

Volgens HVC is de brand volledig onder controle. Het bedrijf waarschuwt dat de omgeving last kan hebben van geur- en rookoverlast. 

Tekst gaat verder onder tweet.

“De broeihaard wordt nu beheerst afgegraven, gedoseerd geblust en is volledig onder controle. De wind is noordwest en gaat over dunbevolkt gebied (naar het zuidoosten). Uit metingen van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid blijkt dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen”, bericht HVC op hun website.

Afvalverbrandingsproces
Bij de bestrijding van de broeibrand laat HVC zich adviseren door Falck Fire Services, een gespecialiseerd blusbedrijf. HVC: “Indien nodig wordt er direct opgeschaald. We stemmen af met brandweer en bevoegd gezag en verwacht het kerstweekend nodig te hebben om de brand te blussen. Het afvalverbrandingsproces verloopt normaal, de warmtelevering blijft gegarandeerd.”

Beeld: Webcam Dordrecht

7 gedachten over “Broeibrand treft afvalverwerker HVC aan overzijde rivier bij Sliedrecht”

  1. Inderdaad Adrie.. Ook een terechte vraag waarbij het voor bestuurders met visie toch duidelijk zou moeten zijn dat een durpie niet een durpie blijft maar verder zal gaan uitgroeien.. Overigens staan (en stonden) er aan de Baanhoek die tot aan de grens van Papendrecht best veel woningen die heel wat ouder dan 60 jaar zijn. Maar die tellen we dan voor ’t gemak niet mee bij de risicoanalyses

  2. @Kees. je kan ook stellen waarom bouwen gemeentes woonwijken onder de rook van dit soort bedrijven. DuPont staat er al een jaartje of zestig. Eindigde Sliedrecht op wat dijkhuisjes na bij de Maaslaan En wanneer is men begonnen met het bouwen van Baanhoek-west ?

  3. Dan zou het toch een “must” moeten zijn Harm dat burgemeester, wethouders en raadsleden allemaal tenminste onder de rook of in de directe nabijheid van dit soort milieu onvriendelijke bedrijven wonen met hun gezin zodat ze aan den lijve ondervinden wat wij ervaren?! Dat lijkt me het enige rechtvaardige wat van ze geëist mag worden…. Lekker de gifpluimen van Chemours /Dupont inademen. Lekker de smerige onwelriekende dampen van HVC opsnuiven. Welkom in ons geweldige Sliedrecht burgemeester, ambtenaren en verdere raadsleden…

  4. Fijn dat we bijvoorbeeld de Maasvlakte hebben waar dit soort bedrijven minder overlast zouden veroorzaken. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar deze ondernemingen in een dichtbevolkt gebied te laten bouwen…..

  5. Hoe maken we Sliedrecht nog smeriger! Gatver weg die vervuilende troep. Ik hou ook na de Corona mijn mondkapje op.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld