DORDRECHT / SLIEDRECHT – Ook Sliedrecht gaat samen aan de slag met de Regionale Energiestrategie (REs). In de regio Drechtsteden worden vóór 2030 minimaal 12.000 woningen aardgasvrij en aangesloten op een warmtenet. Ook gaat de Drechtstedengemeenten samen onderzoeken op welke plaatsen duurzame energie (in de vorm van zonne- en windenenergie) kan worden opgewekt. “Deze ambities staan in onze concept-REs, waar we én als regio Drechtsteden én in Sliedrecht flink mee aan de slag gaan”, zegt vrijdag 10 juli 2020 wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid.
Wethouder Ton Spek van Duurzaamheid: “De energietransitie is een enorme opgave, dat is inmiddels wel duidelijk.” (Foto gemeente Sliedrecht)
De concept-REs is opgesteld door gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht, de Waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland én de provincie Zuid-Holland. Ook het bedrijfsleven, netbeheerders en energiecorporaties verleenden hun medewerking.
Verder verduurzamen
De RES is een nieuwe stap op weg naar een aanpak hoe de Energieregio Drechtsteden bijdraagt aan het landelijk Klimaatakkoord. In 2030 is het de bedoeling dat de CO²-uitstoot met de helft is verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 staat de doelstelling op 95% vermindering, met als doel de opwarming van de aarde tegen te gaan. In dat akkoord staat ook de doelstelling om 1,5 miljoen woningen in 2030 aardgasvrij te maken en duurzame elektriciteit op het land op te wekken. Ook Sliedrecht wil de komende jaren verder werken aan verduurzaming. Spek bouwt
graag aan een groene toekomst in én met het dorp. “De energietransitie is een enorme opgave, dat is inmiddels wel duidelijk. De opgaves gaan we weloverwogen en stap voor stap invullen, samen met onze inwoners. Een mooi voorbeeld daarvan is het warmtenet wat we aanleggen in Sliedrecht-Oost.”
Instemming en uitwerking
Op verschillende plaatsen in de Drechtsteden wordt nu al elektriciteit opgewekt op daken, in zonneweides en met windmolens. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor wind- en zonne-energie op locaties langs de A15 en A16 en bij Kijfhoek in Zwijndrecht. In de dichtbevolkte regio Drechtsteden liggen volop kansen om te gebouwen te verwarmen met warmtenetten, zoals dat ook in ontwikkeling is in Sliedrecht-Oost. Deze week hebben alle colleges van de zeven gemeenten in de regio Drechtsteden met de concept- REs voor de Drechtsteden ingestemd. Na de zomervakantie buigen de gemeenteraden zich over het document. Ook in Sliedrecht staat dat moment op de agenda van de raad. Daarna begint de uitwerking van de concept-REs, waar overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecorporaties en maatschappelijke organisaties bij betrokken worden.
Mijn woning Tuinfluiterflat gaat straks over op warmtenet. Pas huurverhoging gekregen en we hebben energielabel E, krijg je ook nog punten bijtelling voor. Wanneer je als gemeente goed bezig wil zijn, ga dan ook daar eens over praten met de woningcorporatie, dan ben je echt goed bezig, mag je echt op je borst slaan.
Kosten gaan per woning heel erg omhoog.
Mensen met warmtenet betalen altijd veel meer dan met gas.
Alleen het huren van apparatuur is al duurder.
Kijk even naar Den Helder wat daar met het warmte net is gebeurd.
Daar zijn ze mee gestopt omdat het veel te veel gaat kosten.
Dit was ook met HVC.
Snap dat HVC, Eneco enz dit graag willen valt veel mee te verdienen meer dan met gas en elektriciteit.
Ook heb je geen keus meer van energieleverancier voor het warmtemeter gedeelte.
Waterstof is de toekomst.
Regio kan zich beter richten op het bouwen van huizen.
Vooral huurhuizen in allerlei vormen, de wachttijd op een huurwoning is jaren. Mensen durven niet te verhuizen naar een beter geschikte woning,
Van een eensgezinswoning naar een kleiner huis of appartement.
De huizen zijn er niet, maar om het braafste jongetje van de klas te zijn worden huiseigenaren op kosten gejaagd. En de woningen die al zonder gas zijn, wordt het niet warm genoeg, men stookt bij met elektrische verwarmingen, en zijn per maand meer kwijt aan energiekosten. Wacht de onderzoeken af en zet in op waterstof, zodat er geen biomassa moet worden bij gestookt, slecht voor het milieu en de stakoverlast van de mensen die bij de verbrandingsoven wonem.
Over een aantal jaren is het waarschijnlijk mogelijk om over te stappen op waterstofgas
Dit is voor bestaande woningen waarschijnlijk vele malen goedkoper dan een warmtenet.
Waterstofgas kan geproduceerd worden uit de overcapaciteit van zon en windenergie.
Een warmtenet is mooi als hiervoor restwarmte van de industrie gebruikt wordt, maar als deze capaciteit te laag is moet er worden bijgestookt met biomassa wat volgens sommige deskundigen nog slechter is als steenkool!
Zou het niet beter zijn om eerst de kat uit de boom te kijken?