SLIEDRECHT – Opnieuw vergadert de gemeenteraad buiten de deur. Niet alle raadsleden zijn daar bij, omdat er ook gelijktijdig een andere vergadering is. Wel de portefeuillehouders (raadsleden en burgerraadsleden – red.) binnen de fracties. Woensdag 27 november 2019 is er een rondetafelgesprek sociaal domein op de locatie van de Inloop GGZ aan Frans Halsstraat 1. De bijeenkomst is van 20.00 – 22.00 uur. De bijeenkomst is openbaar.
Tijdens rondetafelgesprekken praat wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn de raad regelmatig bij over de doorontwikkeling in het sociaal domein. Drie onderwerpen komen aan de orde. (Foto gemeente Sliedrecht)
Er komt een toelichting door de Sociale Dienst Drechtsteden op de Regionale visie sociaal domein. Op 1 oktober 2019 heeft de Drechtraad de regionale visie Sociaal Domein ‘Iedereen een zelfstandig en volwaardig bestaan’ vastgesteld. Daarmee zijn tevens de kaderstellende onderdelen vastgesteld: de drie opgaven (bestaanszekerheid versterken, ontwikkelen naar werk, zorgen voor ondersteuning); de geformuleerde ambities en de speerpunten. Ook is besloten dat alle gemeenten wordt gevraagd om een zienswijze op de vastgestelde visie, zodat deze als input mee kan in de verdere uitwerking. Ter voorbereiding op deze zienswijze wordt er door de Sociale Dienst Drechtsteden een toelichting op de visie gegeven. Vanuit de Sociale Dienst Drechtsteden zijn aanwezig Marije Klink, MT lid Backoffice, Bedrijfsvoering & Ontwikkeling én directeur David van Maanen.
Herijking uitgangspunten
Het twee onderwerp op de agenda is de herijking Sociale Visie. In 2016 is de Sociale Visie opgesteld. De afgelopen jaren is er lokaal en regionaal fors geïnvesteerd in de transformatie van het sociaal domein, grotendeels in lijn met de uitgangspunten van de Sociale Visie gemeente Sliedrecht 2016-2020. Om verder richting te geven aan de doorontwikkeling van het sociaal domein, zoals verwoord in de uitgangspunten van de sociale visie worden momenteel data en beleid(sontwikkeling) samen gebracht. Dat zal mogelijk leiden tot een herijking van de uitgangspunten van de sociale visie. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de raad geïnformeerd over het gelopen en nog te doorlopen proces.
Kernelementen
Tot slot wordt gesproken over de Wet verplichte GGZ. Momenteel zijn gemeenten en hun partners druk bezig met de voorbereidingen op de inwerkingtreding van de Wet Verplichte GGZ (Wvggz). Ook in onze regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) is een regionale projectgroep aan de slag gegaan met de implementatie van de nieuwe wet. Voor de implementatie van de wet Wvggz is het nodig per regio vier kernelementen te organiseren: Melding en triage (voor de zorgmachtiging); Verkennend onderzoek uitvoeren (wat leidt tot aanvraag zorgmachtiging bij de Officier van Justitie); Proces crisismaatregel incl. horen; Regionaal Wvggz overleg (periodieke vierhoek bestaande uit de geneesheer-directeur, een burgemeester, een wethouder zorg en OM). Voor de ZHZ-gemeenten van ZHZ worden momenteel per onderdeel van de wet de volgende punten uitgewerkt: Proces en businesscase per kernelement met daarin antwoord op zaken als benodigde (uitbreiding van) capaciteit, financiering, mandatering, etc; Voorstel welke partijen onderdelen kunnen uitvoeren en voorbereiding op besluiten over uitvoering; Proces- en samenwerkingsafspraken per onderdeel; Berichtenverkeer en overige technische ondersteuning wordt ingericht/aangesloten. Tijdens deze bijeenkomst zal er een toelichting worden gegeven op de stand van zaken en het vervolgproces. Uiteraard is er bij alle onderdelen voor alle aanwezigen gelegenheid tot het stellen van vragen.