Bijzonder moment van herdenking bij Crossline-monument aan Albrechtplein

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Op een windstil, zonnig moment vond vrijdagmiddag 8 november 2019 bij het Crossline-monument aan het Albrechtplein een bijzondere herdenking plaats. In de nacht van 7 op 8 november 1944 – 75 jaar geleden – vond tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste geslaagde ‘crossing’ plaats tussen het bevrijde zuiden en het nog bezette noorden van Nederland.
 
Het ‘hoogtepunt’ van de herdenking vormde het leggen van een krans bij het Crossline-monument. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Vanaf november 1944 waren 21 mannen bereid om berichten, microfilms, koeriers, neergestorte piloten, joden en medicijnen (waaronder insuline) vanaf Werkendam en Sliedrecht via de Biesbosch of de Nieuwe Merwede naar het bevrijde zuiden over te brengen.
 
Gevaarlijke tochten
Ze stonden al snel bekend als de ‘line-crossers’. Met elkaar hebben ze ruim 370 crossings gemaakt. Vaak waren ze vier nachten per week bezig met deze gevaarlijke tochten, waarbij de kans op ontdekking door de Duitsers groot was. Niet elke crossing lukte, soms was men genoodzaakt om terug te keren. De overtochten vonden in kano of roeiboot in maanloze nachten plaats, het liefst bij slecht weer om de kans op, ontdekking tegen te gaan.
 
‘Uitwisselingsherdenking’
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) maakte een soort ‘uitwisselingsherdenking’ mee. Hij was in de ochtend op bezoek geweest bij collega-burgemeester Gert de Kok in Lage Zwaluwe (gem. Drimmelen). De Kok was ook aanwezig tijdens de Sliedrechtse herdenking. Hij was voor deze gelegenheid met een boot ‘aangeland’ bij de Waterbushalte aan de Middeldiepstraat. Aan boord waren onder andere ook Tweede Kamerlid John Kerstens, voorzitter van de Stichting Verzetsgroep Liniecrossers Piet Meeuwissen en leerlingen van basisschool De Grienden uit Lage Zwaluwe. Bij het monument stonden al de leerlingen van groep 8 van de Sliedrechtse Henri Dunantschool. Onder de aanwezigen was ook de weduwe van Hans Bayens, de maker van het beeld van de twee hurkende mannen.
 
Tekst gaat verder onder tweet.

Kranslegging
In totaal hadden zich zo’n tweehonderd mensen verzameld om getuige te zijn van dit bijzondere moment. Na enkele toespraken van onder andere burgemeester Van Hemmen was het de beurt aan vier leerlingen van de eerder genoemde basisscholen om een krans bij het monument te leggen. Namens de nabestaanden van de Linie-Crossers waren de gebroeders Van Gool, mevrouw De Landgraaf en de heer Hoevenaar aanwezig. 

1 gedachte over “Bijzonder moment van herdenking bij Crossline-monument aan Albrechtplein”

  1. Wie wil mij een heel groot plezier doen door een (klein) beeldje van dit monument aan mij af te staan?…..Het betekent heel veel voor mij!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld