75 jaar Linie-Crossers met herdenking, opening en spectaculaire ‘fly-by’

SLIEDRECHT – Zaterdag 16 november 2019 wordt – na vrijdag 8 november 2019 – nog eens uitgebreid stilgestaan bij de Linie-crossers. Het is deze week precies 75 jaar geleden dat de eerste oversteek werd gemaakt door Co Bakker en Bertus van Gool vanuit Sliedrecht, toen nog door de Duitsers bezet gebied. De tocht ging naar Drimmelen, in het reeds bevrijde Brabant. Bij het Albrechtplein is zaterdag 16 november 2019 opnieuw een herdenking en kranslegging, wordt een ingerichte herdenkingsruimte geopend én als de weersomstandigheden het toelaten volgt een spectaculaire ‘fly-by’ met oude vliegtuigen. Het wordt een gedenkwaardige dag voor de nabestaanden en betrokkenen.

Dit gebouw speelt dan ook een grote rol tijdens de herdenkingsdag. In de afgelopen periode is er in de kelder van De Wilgenhorst gewerkt aan een herdenkingsruimte. In deze kelder is een gedeelte van de Biesbosch in scene gezet én worden afbeeldingen en bezittingen van de 21 Linie-Crossers tentoongesteld. (Foto organisatie herdenkingsdag)

Stichting Linie-Crossers Sliedrecht houdt de herinnering aan deze oorlogshelden graag in leven door jaarlijks met de Sliedrechtse scholen de activiteiten van de crossers te gedenken bij het monument dat geplaatst is aan het Albrechtplein in Sliedrecht.

Boek
Dit jaar, 75 jaar later, wordt er een speciale herdenkingsdag georganiseerd waarbij er stilgestaan wordt bij de heldendaden van de Linie-Crossers. Zaterdag 16 november 2019 verzamelen nabestaanden, oud commando’s, en andere betrokkenen zich in het raadhuis aan Dr. Langeveldplein 30, waar gesproken wordt over het boek dat medio 2020 gepubliceerd zal gaan worden. Historicus Jelle Simons is aanwezig om de genodigden van informatie te voorzien over het boek dat hij op dit moment aan het schrijven is en een lezing geven over de Linie-Crossers.

Tekst gaat verder onder tweet.

Legervoertuigen en ‘Fly-by’
Na deze bijeenkomst zullen de genodigden te zich verplaatsen naar het Albrechtplein in Sliedrecht. Deze optocht wordt voorafgegaan door een korps doedelzakblazers en een aantal oude legervoertuigen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij de optocht. Bij het Albrechtplein staat het monument ter nagedachtenis aan de Linie-Crossers en hier zal een kranslegging gedaan worden en een moment van stilte zijn. Vervolgens verplaatst de optocht zich via de Adriaan Volkersingel, Merwestraat en Kerkbuurt naar de Molendijk waar de herdenkingsruimte in de Wilgenhorst officieel geopend zal worden en als de weersomstandigheden het toelaten een spectaculaire ‘fly-by’ gehouden wordt door oude vliegtuigen. Een gedenkwaardige dag voor de nabestaanden en betrokkenen.

Overbrengen
Het doel van de oversteek was het opzetten van een inlichtingen stroom tussen Rotterdam in bezet gebied en de geallieerden in Eindhoven in bevrijd gebied. De overtocht leek succesvol, maar op de terugweg stuiten de mannen op de aanwezigheid van Duitse soldaten op de route. Om de geallieerden daarover te informeren is Co Bakker teruggegaan naar Drimmelen en is het Bertus van Gool na een helse tocht van twee dagen gelukt om terug in Sliedrecht te komen. Een tweede poging voor het tot stand brengen van een verbinding, werd gedaan vanuit Sliedrecht naar Lage Zwaluwe en dit keer met succes. De crossline tussen bezet en bevrijd gebied was een feit. Een groep van 21 mannen heeft tussen november 1944 en mei 1945 minstens 374 keer de frontlinie doorkruist voor het overbrengen van onder meer militaire berichten, medicijnen, vluchtelingen, wapens en voedsel. Twee Linie-Crossers werden gearresteerd en eindigden voor het vuurpeloton, vijf dagen voor het einde van de oorlog. In 2015 overleed de laatste van deze 21 mannen.

Rol ‘De Wilgenhorst’
De Linie-Crossers gebruikten een netwerk van ‘safehouses’ dat bestond uit boerderijen, kroegen en woonhuizen. Een van de belangrijkste gebouwen was het woonhuis waar familie Van Gool woonde, ‘De Wilgenhorst’ in Sliedrecht, Molendijk 16. Door de ligging, op steenworp afstand van de Merwede, en de ruime kelder, was dit pand ideaal gesitueerd om te dienen als begin- en eindpunt van de crossline Sliedrecht-Lage Zwaluwe v.v. Gedurende de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog was het dan ook een komen en gaan van koeriersters en verzetsmensen die van de crossline gebruik moesten maken. 

Het programma voor zaterdag 16 november 2019 ziet er als volgt uit:

  • 14.00 uur: Vertrek optocht vanaf het raadhuis, Dr. Langeveldplein 30.
  • 14.15 uur: Ceremonie op het Albrechtplein bij het monument van de Linie-Crossers.
  • 14.45 – 15.30 uur: Verplaatsing van de optocht van Albrechtplein naar De Wilgenhorst (Molendijk 16).
  • 15.45 :  Onthulling en opening herdenkingsruimte Linie-Crossers

Meer informatie staat op de website hier online.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld