Zuilbeuken gaan jonge kastanjebomen vervangen

SLIEDRECHT – Acht jonge kastanjebomen aan de Stationsweg nabij de nieuwbouw van De Bonkelaar ter hoogte van de ‘De Speler’ worden verwijderd. Daarvoor komen binnen twee jaar zuilbeuken in de plaats. Dat heeft het college van B & W besloten, omdat de bomen op termijn overlast kunnen geven. 

De bomen zijn nu nog relatief klein en kunnen zodoende worden verplant in plaats van te wachten tot het moment dat het tot problemen leidt. (foto Hans van der Aa)

De nieuwe locaties die in de planfase volgens de gemeente onderzocht worden zijn in volgorde de locaties Benedenveer, Maaslaan en Recreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS). 

Kroondiameter
De projectontwikkelaar verzocht de gemeente te onderzoeken of de bomen naast het toekomstige gebouw ‘De Speler’ op voldoende afstand staan. Dit omdat onder kopers van de woningen de indruk bestaat dat de takken van de bomen over de balkons zouden groeien. De volwassen kastanjebomen die net na de oorlog langs de Stationsweg zijn geplant hebben een kroondiameter van maximaal 12 meter. De nieuwe aangeplante bomen ter hoogte van de nog te realiseren nieuwbouw Bonkelaar fase 2 ‘De Speler’ kunnen deze breedte ook bereiken.

Vorm
Dit zal volgens de gemeente naar schatting nog wel zo’n tien jaar duren. Als de bomen deze breedte hebben raken ze de balkons en zorgen ze voor meer dan evenredige overlast. Portefeuillehouder wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht): “Onderzocht is of er een mogelijkheid is de huidige kastanjebomen door beheer smaller te houden. De soort kastanje van de huidige leeftijd leent zich er niet voor om in vorm te brengen. Dit komt door de habitus van de boom (verschijningsvorm-red.) en de risico’s van bijvoorbeeld kastanjebloedingsziekte.” 

5 gedachten over “Zuilbeuken gaan jonge kastanjebomen vervangen”

 1. In de tijd dat wij, Stichting Sliedrecht Groen. geprotesteerd hebben tegen het kappen van de kastanjes op de Stationsweg tbv de rotonde, is er inderdaad beloofd dat de Stationsweg een kastanjelaan zou blijven. Ook hebben wij toen gevraagd of het niet zo zou zijn dat de bomen die teruggeplaatst werden later weer zouden moeten wijken voor de appartementen die er gebouwd zouden worden. Ons werd verzekerd dat dit niet het geval zou zijn omdat met de afstand van de bomen t.o.v. de appartementen rekening gehouden werd. En nu dit! Dit geloof je toch niet! Loze beloftes!!

 2. Als dat inderdaad gebeurt, dan onttrekt het college zich aan een keiharde afspraak welke in het verleden is gemaakt. Toen nog als voorzitter van Sliedrecht Groen was ik betrokken bij de strijd om het behoud van de kastanjes bij de aanleg van de rotonde. Een nachtelijke excercitie welke eindigde op ons politiebureau, waarna onder publieke druk deze zaak al snel geseponeerd werd.

  Het belangrijkste was dat er goede afspraken werden gemaakt met ontwikkelaar Blokland en de gemeente Sliedrecht.

  Deze afspraken waren:
  De Stationsweg is en blijft een kastanjelaan en de historische en beeldbepalende entree van Sliedrecht blijft bewaard.
  De herplant met kastanjes wordt in overleg met de projectontwikkelaars gedaan, zodat deze bomen nu en in de toekomst behouden kunnen blijven.

  En nu moeten ze dus weg omdat potentiële kopers denken over 10 jaar mogelijk last te hebben.
  Dat het college op grond van dit argument dit besluit te vervangen geeft aan wie de macht heeft in ons dorp.
  Mijn antwoord zou zijn geweest: Dan gaat u er toch niet wonen! Punt

  College dit is geen verUrking maar onbehoorlijk bestuur aan de Merwede.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld