Zes militaire vliegtuigen komen laag over Sliedrecht

door Peter Stam
SLIEDRECHT – Zes militaire vliegtuigen zijn vrijdag 18 september 2020 op driehonderd meter hoogte over Sliedrecht gevlogen. Het ging om Hercules C130 vliegtuigen van United States Airforce, C130’s van de Nederlandse luchtmacht en een C160 Transall uit Duitsland. Majoor Gilbert Stout van de Koninklijke Luchtmacht, vliegbasis Eindhoven, legt uit waarom er laag over Sliedrecht en omgeving werd gevlogen.

Dat er op slechts ongeveer 300 meter werd gevlogen, heeft volgens Stout te maken met het feit dat de vliegers op de grond kijken waar ze zijn, zodat ze niet afhankelijk zijn van een radar. “Daarom vlogen ze veel lager dan een civiel vliegtuig.” (Foto Peter Stam / Alblasserdamsnieuws.nl)

Parachutisten
Stout: “Deze week vindt in Nederland de militaire oefening ‘Falcon Leap’ plaats. Deze oefening staat onder leiding van de luchtmobiele brigade van de landmacht en vindt plaats vanaf thuishaven vliegbasis Eindhoven. Het doel is het droppen van parachutisten vanuit Amerikaanse, Duits en Nederlandse toestellen. De parachutisten krijgen training en tegelijk kan men kennisnemen van de elkaars procedures. Verspreid over het land zijn er diverse dropzones. Deze zones zijn vooraf niet prijs gegeven, om gevaar en drukte te voorkomen.”

Op onderstaande kaart is te zien hoe de vliegtuigen zijn gevlogen. 

Flyby
Vrijdag was de laatste dag van de oefening. In de avond vlogen toestellen nog een keer laag over Eindhoven. De flyby vond daar plaats omdat op 18 september 1944 de stad werd bevrijd van de Duitse onderdrukking.

Bron: AlblasserdamsNieuws

Plaats een reactie

*=Verplicht veld