SLIEDRECHT – Stichting Ondernemersfonds Sliedrecht heeft dinsdag 5 november 2024 een cheque t.w.v.
€ 40.000,– overhandigd aan een toch nog nieuw Sliedrechts initiatief, de WoWKeet. Dat gebeurde tijdens een congres van de Central Dredge Association (CEDA) in de WoWKeet, ‘Wonders of Water’, die naast het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk staat.
Voorzitter Adrie Stuij (rechts) van stichting Ondernemersfonds Sliedrecht overhandigde de cheque met het prachtige bedrag aan Joep Athmer, voorzitter van het Nationaal Baggermuseum. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het is een bruisende onderzoeksomgeving waar leerlingen, studenten, gevestigde bedrijven in de water- en scheepsbouw, startups en onderzoekers samenkomen. De kernmissie van de WoWKeet is tweeledig: het aantrekken van nieuw talent met relevante interessegebieden én het bevorderen van levenslang leren.
Vraag gestuurd
Voorzitter Adrie Stuij van het stichting Ondernemersfonds Sliedrechts reikte de cheque uit en voerde kort het woord, waarin hij inging op de WoWKeet.”Een ontwikkeling, die in mijn beleving, ook een voorbeeld is van de Sliedrechtse ondernemerszin. Bij het lezen van de plannen van de WoWKeet is het me opgevallen dat de ambities ook iets uiterst belangrijks zeggen over het onderwijs, namelijk dat de onderwijsomgeving moet veranderen van aanbodgericht naar vraag gestuurd. En dat is een enorme uitdaging. Om die uitdaging te lijf te gaan is het niet voldoende om studenten hier op bezoek te laten komen of schoolklassen rond te leiden. Nee, deze grote uitdaging vraagt om partners. Partners die niet alleen in financiële zin ondersteuning bieden maar die graag samen met alle betrokken mensen hier in de WoWKeet de hoge ambities waar willen maken.”
Partners
Met de partners bedoelde Stuij de aanwezige leden van de CEDA. “U kunt er mede voor zorgen dat hier aantrekkelijke stages worden geboden. Dat hier uitdagende afstudeerprojecten worden neergelegd en kunnen worden uitgevoerd. Dat hier de reële omgeving kan worden gesimuleerd. Dat hier talenten, die bij u binnen zijn, verder kunnen worden doorontwikkeld. Met andere woorden. Verplaats een stukje van uw eigen omgeving naar de WoWKeet en houd daarbij het grote belang van de maritieme sector in het oog. En dat belang is dat we in Nederland blijvend een toekomst moeten hebben. Maak voor die blijvende mooie toekomst de WoWKeet ’the place to be’.”
Studieprojecten
Dit initiatief is gericht op het creëren van een rooskleurige toekomst voor de waterbouwsector met als doel jongeren (leerlingen vanaf groep 7, studenten middelbaar, hoger beroepsonderwijs en universiteiten) in contact te laten komen met de waterbouwsector in breedste zin. In de WoWKeet kunnen jongeren studieprojecten uitvoeren maar ook modellen, maquettes of proefopstellingen maken. Zijn de projecten gereed dan biedt de WoWKeet de mogelijkheid de resultaten te presenteren aan de buitenwereld. Ook het houden van presentaties aan groepen tot ca 100 personen is mogelijk.
Kennis en bekendheid
Met een verwarmde, flexibel in te delen ruimte, internetverbinding en audiovisuele hulpmiddelen, toegang tot de uitgebreide collectie van het Nationaal Baggermuseum is de WoWKeet een onmisbaar instrument om haar doel, jongeren interactief kennis en bekendheid met de waterbouwsector te laten opdoen, te realiseren. De stichting WoWKeet wordt ondersteund door het Ondernemersfonds Sliedrecht en daarnaast door verschillende onderwijsinstellingen, scheepsbouw- & offshorebedrijven en overheidsinstanties. Sinds augustus 2024 zijn er regelmatig activiteiten in de WoWKeet om de waterbouw te promoten en een als een magneet te functioneren voor jonge mensen die van de waterbouw hun beroep willen maken.