Wist Van Heijningen van misstanden DuPont?

DORDRECHT / SLIEDRECHT – In de zoektocht naar wie bestuurlijk verantwoordelijk was voor wat betreft milieu en handhaving rond het chemiebedrijf DuPont de Nemours (tegenwoordig Chemours Nederland) duikt voortdurend de naam Erik van Heijningen (VVD) op. Hij was oud-wethouder van Dordrecht en later lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland in de periode van 25 april 2004 tot 27 april 2011. In die acht jaar beheerde hij de portefeuille Milieu en handhaving. 

In dit interview met Responsible Care gemaakt in de tijd dat hij gedeputeerde was, was Van Heijningen bijzonder lovend over het chemiebedrijf in Dordrecht. De stad waar hij jaren wethouder was van Financiën en Economische Zaken. (Foto artikel Sliedrecht24)

Voor die tijd (1998-2003) was Erik van Heiningen wethouder in Dordrecht en had de oud-officier van justitie onder meer financiën en economische Zaken in portefeuille. Hij had dus ook toen al direct met DuPont de Nemours te maken en kwam regelmatig aan de Baanhoekweg.

Vragen
Toen hij gedeputeerde was in Zuid-Holland ging hij niet alleen over de belangrijkste portefeuilles met betrekking tot het chemiebedrijf, maar was hij ook voorzitter van de toen eerste omgevingscommissie van Nederland, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), jaren 2010-2011. Van milieu weet Van Heijningen alles af. Hij was tenslotte ook acht jaar voorzitter van de DCMR Milieudienst Rijnmond, waarbij hij veel ervaring opdeed met industrieën, met name de chemische industrie. Belangrijke vraag is, die steeds opduikt: Waarom greep Van Heijningen niet in? Hij moet hebben geweten van het gebruik van de kankerverwekkende stof PFOA of de misstanden in de Lycrafabriek. Was hij te close met DuPont de Nemours door zijn Dordtse verleden? Wat heeft hem tegengehouden hier niets aan te doen? Uiteraard is door Sliedrecht24 aan Van Heijningen om een reactie gevraagd. Een woordvoerder van de Raad van State, waar Van Heijningen in het dagelijks leven staatsraad is (hij was hiervoor nog wnd. burgemeester van Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis – red.), laat weten: “Hij zal daarop niet kunnen reageren, omdat hij al vijf jaar geleden is gestopt als gedeputeerde. Voor reacties verwijs ik u naar het huidige provinciebestuur.”

Veertig jaar
In een interview met Reponsible Care, gemaakt in de periode dat hij gedeputeerde was in de provincie Zuid-Holland (april 2004 – april 2011), zegt Van Heijningen: “Dit bedrijf (DuPont de Nemours in Dordrecht-red.) heeft naast de economische belangen ook veiligheid en milieu hoog in het vaandel staan. Dat zie ik terug in het handelen, maar ook in de jaarverslagen waarin de internationale ontwikkelingen worden beschreven.” Van Heijningen zegt verder in het artikel: “Uit voorzorg doet de overheid dit jaar wel extra onderzoek naar onderhoud en inspectie in de sector.” Toen is kennelijk geen misstand opgemerkt bij DuPont de Nemours. Van Heijningen zegt ook ‘als vertegenwoordiger van de overheid’: “Als het nodig is om streng te zijn, dan ben ik dat graag. Het gaat immers om de veiligheid van de samenleving. Maar ik vind dat er ook oog moet zijn voor de belangen van de industrie.”. Over DuPont de Nemours zegt hij: “Dat bedrijf functioneert al veertig jaar bijzonder goed. Ik zou niet weten waarom dat niet nog een keer veertig jaar bijzonder goed zou kunnen gaan. Ik vind dat wij als overheid moeten zorgen voor goede wetgeving, betrouwbare vergunningverlening en continuïteit van bestuur. Dat is belangrijk voor de economie van de regio. In mijn positie draag ik daar graag mijn steentje aan bij.” Ook zegt hij over de discussie rond DuPont en omliggende gemeenten: “De bouw van nieuwe woningen mag er natuurlijk niet toe leiden dat gevestigde bedrijven nu opeens niet meer mogen produceren. In het geval van DuPont is nu een lijn uitgezet waar alle partijen aan meewerken.”

Slecht moment
Voor Van Heijningen komt de hele discussie rond DuPont op een slecht moment. Hij is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Dat is hij sinds 2001. Volgens Wikipedia ook nog vice-president van de Ligue Europeenne de Natation (LEN) (Europese federatie van nationale zwembonden), sinds 2008 (bestuurslid sinds 2006), bestuurslid van de Federation International de Natation (FINA) (wereldzwembond), sinds 2013 en was chairman FINA Doping Panel (wereldzwembond), van 2009 tot en met 2013. Zondag 8 mei 2016 wordt voor Van Heijningen een belangrijke dag, want dan wordt in Londen beslist of hij voorzitter wordt van de Europese Zwembond LEN. De bond telt 52 bonden, die lid zijn. Begin februari maakte Van Heijningen, nu vice-voorzitter, sinds 2006 in het bestuur van de Europese liga, bekend ‘een grote kans te hebben’ zijn voorzitter Paolo Barelli te verslaan.

7 gedachten over “Wist Van Heijningen van misstanden DuPont?”

  1. Dus als ik het goed begrijp: jullie willen Erik van Heijningen spreken over zijn periode als Gedeputeerde…. en bellen dan de Raad van State? En die vertellen dan dat Erik van Heijningen niets te zeggen heeft? Dat klopt toch niet? De Raad van State is toch geen woordvoerder van Erik van Heijningen? Hij werkt daar alleen maar tegenwoordig als Staatsraad. Jullie moeten Erik van Heijningen persoonlijk benaderen.

  2. Ja, dat verhaal ken ik ook. Wat een rare vent! Je moet echt geen ruzie krijgen met Erik van Heijningen, want dan zal hij wel even laten zien wat er gebeurd als je niet doet wat hij wil. Hoe is dat verhaal eigenlijk afgelopen? Ik zou een flinke schadevergoeding eisen als hij mij zo iets zou flikken! We horen nu trouwens niets meer over DuPont. Ik maak me echt zorgen!

  3. Arrogante kerel die Erik van Heijningen. Bij ons in het zwembad ging het verhaal dat hij bedreigd was door een familielid. Iedereen medelijden met hem! Bleek dat hij het hele verhaal had verzonnen en valse aangifte had gedaan bij de politie! Ben je dan gek of knettergek?

  4. Er kleven nog wel wat meer zaakjes aan deze meneer Erik van Heijningen maar om een of andere reden gaat het steeds de doofpot in.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld