Wilders toehoorder tijdens vergadering over komst asielzoekerscentrum

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Niet eerder is een raadsvergadering van de gemeente zo goed bezocht als donderdagavond 16 februari 2023. De aankondiging van de komst van een asielzoekerscentrum (azc) maakt veel los. Blikvanger tijdens de beeldvormende vergadering was de aanwezigheid van PVV-leider Geert Wilders. Hij was uitgenodigd door de lokale politieke partij Slydregt.NU en ging daarop in ‘om bewoners te steunen in hun verzet’. “We hebben niet meer asielzoekerscentra, maar een asielstop nodig!”, betoogde de landelijke politicus deze week op sociale media. De komst van Wilders had een aanzuigende werking. Enkele honderden mensen verzamelden zich in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan. 

PVV-leider Geert Wilders (foto) was aanwezig bij de beeldvormende vergadering. Hij had twee Tweede Kamerleden meegenomen, te weten Edgar Mulder (PVV) en Gidi Markuszower (PVV). (Foto Peter Donk / Sliedrecht24) 

Tekst gaat verder onder tweet.
Wilders zette een video online van donderdagavond op zijn sociale media.

Er mochten maar 160 buitenstaanders (lees inwoners e.a.) in de tijdelijke raadzaal en spandoeken e.d. waren verboden. Opvallende afwezige in de zaal was een afgevaardigde van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COa). Over dat laatste zou de gemeente later zeggen dat ‘het COa nog geen partij is’. Niet iedereen kon in de raadzaal. Een kleine tiental mensen kon niet naar binnen. Deze avond is de beeldvormende behandeling en dinsdag 21 februari 2023 komt de opvang van 100 tot 250 asielzoekers al in de gemeenteraad voor besluitvorming. Een azc is voor minimaal vijf jaar. Het wordt geen instroomlocatie, maar voor ‘kansrijke’ asielzoekers. “De nood van deze mensen drijft ons”, sprak wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, die verwees naar de omvang van Oekraïense vluchtelingen en de mensen in de crisisnoodopvang, die goed verloopt.

Verzoek provincie
In een presentatie legde Spek uit dat het nu gaat om verantwoordelijkheid nemen en wordt gekeken naar waar een asielzoekerscentrum moet komen. Spek legde vervolgens uit over het asielprobleem. Het verzoek kwam vanuit de Provincie Zuid-Holland. Spek vertelde dat de gemeente de regie wil houden over locatie en aantal. “Er komt ook een wet aan vanuit de landelijke overheid en dan zouden we als gemeente gedwongen kunnen worden in aantal”, aldus Spek. De komende maanden moet het aantal opvangplaatsen in Sliedrecht duidelijk zijn. De plaats van een locatie van het asielzoekercentrum komt in Sliedrecht-Noord-Noord, tussen de Zwijnskade en de Tolsteeg. De geschikte plaats worden samen met het COa besproken. De raad moet de wensen en bedenkingen invullen. De opvang is in eerste instantie honderd plaatsen (maximaal 250). “Het idee is dat Sliedrecht de asielzoekers opvangt en de omliggende gemeenten de statushouders gaan opvangen”, vertelde Spek, die sprak van een win-win situatie. Spek verzekerde dat de burgers, de inwoners, ook nog invloed hebben. Wij zitten hier niet Oost-Indisch doof te zijn en noteren de wensen en bedenkingen.” Voor 2023 is de taak voor de gemeente verder: de opvang van 48 mensen in crisisnoodopvang (en dat is verlengd tot 1 juli 2023) en in de eerste helft van 2023 moet de gemeente 35 statushouders  huisvesten en dan volgt nog een opdracht voor het tweede halfjaar. Lees hier alles over de plannen van het de gemeente Sliedrecht en over wat de taken van de gemeente en het COa.

Tekst gaat verder onder tweet.

Participatie
Van participatie met de inwoners, waar het college zo’n voorstander van is, was tot nu toe nog weinig te merken. Op het moment dat de gemeente weet waar het azc komt, volgt volgens de gemeente een participatietraject. Spek: “Als we weten waar het azc komt, volgt heel gericht een traject richting de inwoners, betrokkenen en omwonenden.” Er staat later dit jaar een overeenkomst gepland tussen de gemeente, het COa en de grondeigenaar. Toen was het woord aan de gemeenteraadsleden. Fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie) hoopte op inspraak bij de bebouwing. Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) kreeg applaus toen hij zich verbazend uitliet over de snelheid richting besluitvorming. Dat applaus leidde bij de voorzitter van de raad, Johan Oostrom (raadslid SGP-ChristenUnie) tot irritatie. Hij vond dat het applaus achterwege moest blijven. Spek: “Ook in de stappen die wij gezet hebben, past een andere vorm van participatie. “Nu is het besluit in het college gevallen, we zijn in gesprek met partners en hebben ook nagedacht hoe we de avond vorm geven. Dit heeft te maken met de bevoegdheid van de raad om wensen en bedenkingen in te dienen. Raadslid Annebeth Schild vroeg Spek hoe hij de participatie voorstelt en hoe hij zich de dagbesteding ziet bij een azc. Spek verwees naar de participatieleidraad zoals inspraakavonden. “Het hangt af van waar het azc komt, vandaar dat we dat nu nog niet exact weten waar en hoe we het vorm geven”, aldus Spek, die nog niet vooruit wilde lopen op de dagbesteding. Spek: “Daar kunnen afspraken over gemaakt worden.” Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) vroeg nu Sliedrecht vooruit is gelopen op de spreidingswet, die er nog niet is. Spek: “We lopen het risico dat de wet later komt. De vraag over de instroom is vorig jaar november aan ons gesteld. Lopen wij het risico dat we nu onze vinger hebben opgestoken? Nee, er is een vraag en er is een nood, waarin wij onze verantwoordelijkheid nemen.” Sliedrecht vindt het volgens De Vries ‘onverantwoordelijk’ dat sommige gemeenten geen keuze maken voor opvang en geen verantwoordelijkheid neemt.

Veiligheid en betrokkenheid
Raadslid Vincent Prins (CDA) stelde een vraag over veiligheid. “Hoe gaat het college ervoor zorgen dat kinderen, ook in de winter, veilig langs het azc kunnen fietsen”, vroeg Prins. Burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid): “Op het moment dat een locatie wordt gekozen, dan is het veiligheidsaspect wel een issue. Ik heb die verantwoordelijkheid te bewaken en dan zullen we er met politie en andere partijen voor zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Ik heb er vertrouwen in dat we goede afspraken kunnen maken. Er zal worden gestreefd dat er geen overlast voor de inwoners en de asielzoekers zal zijn.” Spek vertelde dat ook het verkeer aandacht heeft richting een azc, zoals fietsroutes. Pas als bekend is, waar een azc komt, dan kunnen we daar naar kijken.” Raadslid Maria Stam-Smeets (PRO Sliedrecht) vroeg waarom de gemeenteraad niet eerder in het proces is betrokken. Spek: “We zeiden we moeten zo snel mogelijk naar de raad. Ik heb u in fase één aan zet gebracht. Het spijt me dat het overkomt, u mag tekenen bij het kruisje.” Iemand opperde om als burgers zelf een referendum te organiseren, zodat de gemeenteraad weet hoe de inwoners erover denken. De Vries: “U plaatst een oproep en daar wil ik nu niet op reageren. Misschien dat de raad daar iets mee doet.” 

PFAS-grond en woningen
Raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) vertelde dat gemeente Sliedrecht een bonus krijgt van het rijk van € 1,4 miljoen om vrij te besteden in de Sliedrechtse samenleving. Daar ging Spek niet op in. Ook wilde Pauw weten hoe het college aankeek tegen de PFAS-grond. Spek: “Als het gaat over de PFAS-problematiek moeten we kijken wat we moeten doen om daar veilig te kunnen wonen.” Raadslid Jan Pieter Verweij wilde weten wat het voor gevolgen heeft voor de Sliedrechtse woningen. Spek: “Meer woningen worden in woonkeus gezet. Wat goed is om te zeggen dat het niet automatisch betekent dat mensen uit de opvang gekoppeld worden aan een woning in Sliedrecht. Voor de woningvoorraad betekent het dat er volop wordt gebouwd in Sliedrecht en werken keihard om een constante bouwstroom te hebben. We gaan erop vooruit!”

Tekst gaat verder onder tweet.

Burgerreferendum
Inwoners vonden ‘dat de trein al rijdt’ en voelden zich te laat betrokken. Spek verwees naar de participatieleidraad: “Ik hoor uw zorg. Is het nu vanavond en straks is er dan beïnvloeding van beleid mogelijk? Dan zeg ik ‘ja’. Wij willen graag met elkaar een gezamenlijk verhaal hebben. Ik begrijp dat u termen hoort, die voor ons wat gebruikelijk zijn, daar heb ik uit geciteerd. We willen liever dat als het kan ‘gaan we er samen voor’.” Spek weigerde in te gaan om over percentage van voorstanders in het dorp te spreken. “Als hij zo zeker is dat de wethouder vindt dat hij zo zeker is van de zaak, moeten we dan niet eens een burgerreferendum houden”, sprak burgerraadslid Gert Jongeneel. Hij kreeg een applaus en mensen in de zaal riepen ‘Dát is democratie!’. De Vries vertelde dat een burgerreferendum onbekend is in Sliedrecht. “Als burgemeester vind ik het belangrijk dat op draagvlak en een breed draagvlak gerekend kunnen worden. Dat kan in een referendum en kan ook op andere momenten, zoals via de volksvertegenwoordigers. Niets staat u in de weg om een burgerreferendum in te brengen in de gemeenteraad. Ik zie heel veel gastvrijheid en dankbaarheid bij betrokkenen van de Oekraïnevluchtelingen.”

Locatie Sliedrecht-Noord
Spek bevestigde dat met buurgemeenten zoals Molenlanden rekening wordt gehouden. “Wij vergeten Molenlanden niet”, antwoordde Spek op een publieksvraag. Dat het COa er minimaal vijf jaar komt, legde Spek uit. “Waarom niet maximaal vijf jaar? Dat sluiten we niet uit. De grens die wij stellen, is dat de plannen voor bouwen niet in de weg mogen staan. Het is echt niet tot oneindig, want het is op een ontwikkelingslocatie. Dat mag het niet in de weg staan”, verklaarde Spek, “Ik heb alle info gegeven, die tot vanavond beschikbaar is. Dat is niet altijd tot een ieders tevredenheid. Dat weet ik! We hebben niets achtergehouden!” Duidelijk is dat de opvanglocatie bouwplannen van de gemeente niet in de weg staan. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Dweilen kraan open
Tot slot, het liep al tegen 23.00 uur, kregen nog enkele raadsleden het woord. Raadslid Brandwijk (Slydregt.NU) complimenteerde de PVV voor hun beleid. “Deze partij zet zich in, want het is dweilen met de kraan open”, stelde Brandwijk, die alle collegepartijen erop aansprak om hun landelijke partijen aan te spreken. “We kunnen wel zeggen, we zetten de mensen op het vliegtuig terug, maar zo werkt het helaas niet”, aldus Brandwijk. De Vries: “De heer Brandwijk vraagt naar de uitvoering van Rijksbeleid. Het is niet dat wij als gemeente Sliedrecht kunnen inspelen hoe het terugkeerbeleid moet zijn. We vragen het Rijk wel ons te compenseren als wij mensen opvangen. Die ondersteuning krijgen we ook.” De gemeente Sliedrecht beloofde nogmaals om de inwoners stap voor stap mee te nemen in het plan voor een opvanglocatie. De Vries sloot de avond af. “Het was een geslaagde avond. Raadsleden en inwoners kregen de gelegenheid om opmerkingen te maken, hun zorgen kenbaar te maken.”

5 gedachten over “Wilders toehoorder tijdens vergadering over komst asielzoekerscentrum”

  1. Deze raadsvergadering heb ik ook online gevolgd. Mij viel op dat er toch echt te weinig notie is bij burgemeester en wethouder betreft de huidige sociale veiligheid. Het is gewoon niet op orde. Dus hoe kunnen we dan deze vraagstukken beantwoorden?
    Ook de rol van de wijkagenten werd veel te mooi verwoord.
    Dit is echt de realiteit niet. Onze onveiligheid hoort de gemeente zich ook veel meer aan te trekken dan ze tot nu toe doen.
    Bij het woord “Woonkeus” zie je de bui al aankomen. Ook al worden de toezeggingen van woningen anders uitgelegd, het vertrouwen is weg. Vertrouwen zal toch echt de basis moeten zijn voor stappen en veranderingen.
    Ruimte voor verbetering zal wel mooi zijn.
    Wat men er nu van maakt is alleen vooruit denderen over alles heen.
    Toekomst kan alleen gebouwd worden op geschiedenis.
    Soms overvalt je de heimwee naar Sliedrecht zoals Sliedrecht ooit was.

  2. De raadsvergadering van 16 februari heb ik online gevolgd.
    Wat mij en zonder twijfel andere luisteraars moet zijn opgevallen is dat met name Ton Spek (CDA) medeveroorzaker van de inmiddels ontstane commotie bij de inwoners, over vrijwel ieder woord struikelde met een eh of uh. Persoonlijk kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat dit komt door de waarheid die hij probeert te verbloemen (ik hou het netjes en noem het geen leugens) en door wat krom is recht te praten.
    Jan de Vries (CDA) zat ook heel zenuwachtig met zijn handen te worstelen, maar bleek nog wel in staat zinnen uit te spreken zonder ieder woord af te wisselen met eh of uh.
    Om het plat te zeggen denk ik dat deze CDA’ers en andere leden van het college inmiddels doorkrijgen dat ze hun poot hebben overspeeld met geheimschrijverij en achterkamertjespolitiek.

    Het siert ze wel dat het volhouders zijn en de inwoners voor de gek proberen blijven te houden mede door ze niet tijdig te informeren, met hun volhardende pogingen te onderzoeken hoe een AZC in Sliedrecht is te faciliteren.

  3. Probeer een deal te maken met het rijk dat sliedrecht een groot azc krijgt maar dat in ruil de uitstroom dan naar andere dorpen en steden gaat.

  4. De plannen zijn al gemaakt voordat het gross van Sliedrecht op de hoogte is gesteld. Het is misschien verstandig om een stemming te doen en op basis daarvan een beslissing te maken en niet direct subsidies binnen hengelen.

  5. Ik vind het niet gepast dat hier in Sliedrecht een AZC komt, terwijl het politiebureau hier in Sliedrecht verdwijnt. Wie gaat er straks handhaven als het mis loopt?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld