Wethouders: ‘Schaarste bouwmaterialen leidt tot leveringsproblemen’

SLIEDRECHT – In een College Informatiebrief (CIb) schrijven de wethouders Ton Spek (CDA) en Ed Goverde (PvdA) woensdag 9 juni 2021 aan de leden van de gemeenteraad dat er door een schaarste aan bouwmaterialen als gevolg van de coronapandemie. Een van de belangrijkste oorzaken is het afschalen van de productie vanwege de uitbraak.

Spek en Goverde noemen als voorbeeld PVC en staal. Fabrikanten gingen ervan uit dat de vraag naar bouwmaterialen sterk zou afnemen. Het tegendeel blijft het geval te zijn. Daarbij heeft het herstel van de Chinese economie ook gevolgen door de toename van de staalbehoefte in het land. (Archieffoto gemeente Sliedrecht)

De schaarste aan materialen zorgen voor langere levertijden en flinke prijsstijgingen. Zo zijn de staalprijzen de afgelopen periode al ruim verdubbeld ten opzichte van 2020.

Gevolgen projecten
De langere levertijden en flinke prijsstijgingen hebben volgens Spek en Goverde gevolgen voor gemeentelijke fysieke projecten. “De langere levertijd zorgt voor vertragingen in verschllende projecten. Ook heeft dit mogelijk gevolgen voor geplande aanbestedingen. De exacte impact wordt momenteel onderzocht”, aldus de wethouders in een gezamenlijke CIb.

Vervolg
De komende periode gaan Spek en Goverde de concrete impact op de diverse projecten inzichtelijk maken. De gemeenteraad wordt hier in de tweede Tussenrapportage van 2021 nader over geïnformeerd en wanneer nodig worden bijbehorende besluiten aan de raadsleden voorgelegd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld