SLIEDRECHT – Verschillende politieke partijen reageren op de berichtgeving rond het asielzoekerscentrum in Sliedrecht en dat er geen plaats is voor opvang uit buurgemeente Hardinxveld-Giessendam, zoals maandag 14 juli 2025 naar buiten gebracht door Gemeente Sliedrecht. Ze zitten met vragen en enkele politieke partijen zijn ontevreden over het handelen door wethouder Ton Spek (CDA) van Vluchtelingen. De andere partij ziet zich niet genoodzaakt en vraagt zich af waar collega-raadsleden zich druk om maken. Die anderen zitten met vragen en opmerkingen. Ze kunnen die al snel uiten, want dinsdagavond 15 juli 2025 is er een raadsvergadering, de laatste voor het zomerreces.
Daarbij wordt door enkele partijen het handelen door wethouder Ton Spek (CDA) van Vluchtelingen in twijfel getrokken. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
PRO Sliedrecht
De fractie van PRO Sliedrecht zegt zich genoodzaakt te voelen om te reageren op de brief van het college van burgemeester en wethouders van 11 juli jl., waarin wordt teruggeblikt op het verzoek vanuit de Regionale Regietafel (RRT) en de totstandkoming van een zogenoemde package-deal. “Wij willen allereerst benadrukken dat de gemeenteraad van Sliedrecht op geen enkel moment officieel is geïnformeerd over een concreet verzoek vanuit de Regionale Regietafel (RRT). Het is dan ook niet correct om te suggereren dat er vanuit de raad is meegedacht over een eventuele invulling van een regionale taakstelling. Deze informatie is door het college niet met de raad gedeeld. Ook is het begrip package-deal, zoals genoemd in de brief, volstrekt nieuw voor de gemeenteraad. Er is op geen enkel moment besluitvorming geweest over of zelfs maar kennis gedeeld over de inhoud, voorwaarden of gevolgen van deze regionale afspraak. Daarom stellen wij nadrukkelijk de vraag waarom het college desondanks besloten heeft ondanks de duidelijke kaders die de raad op 7 maart 2023 heeft vastgesteld, toch het gesprek is aangegaan over uitbreiding van het aantal opvangplekken. De gemeenteraad was helder: maximaal 250 plekken, waarbij slechts onder voorwaarden uitruil met buurgemeenten mogelijk was. Dat het college desondanks gesprekken heeft gevoerd over uitbreiding, roept vragen op over het respecteren van het besluit van de raad. Indien de inzet van het college werkelijk was om de raad mee te nemen in het proces, zoals in de brief wordt gesteld, dan moeten we helaas constateren dat dat niet is gebeurd. Integendeel, de raad is pas op het allerlaatste moment geconfronteerd met een voorstel dat al vergevorderd leek te zijn, zonder dat daar sprake was van een open of transparante voorbereiding met de raad. Wij trekken het handelen van de betrokken wethouder erg in twijfel en denken na over welke gevolgen dit gaat hebben”, schrijft fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht).
SGP-ChristenUnie
Fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie) zegt te twijfelen of hij wel moet reageren in deze situatie. “Er is eigenlijk helemaal geen nieuws, en door de berichtgeving wordt het nu alleen maar onnodig opgeklopt. De situatie is: Hardinxveld heeft nu formeel het bericht waar ze op wachten. Een bericht wat ze informeel natuurlijk al lang kenden. Ook zij hebben onze raadsvergadering gevolgd, net als wij de vergadering van hun raad. En de vergunningsaanvraag en hoe dat wordt afgehandeld is iets tussen gemeente en COA. En als er tussen hen onderling wordt overlegd en besloten dat het beter en efficiënter is om een nieuwe aanvraag in te dienen, dan moet de oude ingetrokken worden, dan hoeft de raad echt niet gelijk geïnformeerd te worden”, bericht Ippel.
PvdA
Hier is volgens fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA) ‘niets bijzonders aan de hand’. Van der Plas: “Het gaat hier om een vrij complexe vergunningaanvraag, waarbij de aanvrager kennelijk niet voor het meest efficiënte pad heeft gekozen. Zoals het een servicegerichte organisatie betaamt heeft de gemeente de aanvrager hierop gewezen en wordt dit nu gecorrigeerd. Mijn ervaring is dat dit veel vaker gebeurt, met name bij particuliere aanvragers. Niks om je druk over te maken dus.”
VVD
De raad heeft volgens fractievoorzitter Martin van Rossum na proces met inwoners in 2023 een besluit genomen over een zeer complexe en maatschappelijk gevoelige vraag voor de opvang van vluchtelingen in Sliedrecht. Van Rossum: “De VVD heeft destijds ingestemd, maar wel aangegeven dat er goede afspraken moeten zijn over het aantal, de duur van de opvang en de veiligheid rondom het complex. De afspraak is dat er maximaal 250 mensen opgevangen worden. Dit maximale aantal is vervolgens ook meermaals bevestigd door het college. De raad heeft haar eerdere standpunt recent herhaald. Dat het college concludeert dat er bovenop het aantal van 250 opvangplekken geen ruimte is, is daarom volgens de VVD daarom niet meer logisch. Het past binnen het genomen raadsbesluit en sluit aan bij de gedane uitspraken richting de Sliedrechtse inwoners. Het is in zo’n gevoelig dossier ongelukkig dat er wat onduidelijkheid ontstaan is door het intrekken van de vergunningsaanvraag door het COA. Goed dat het college vandaag direct uitgelegd heeft dat dit vooral iets technisch is en dit geen relatie heeft met de gemaakte inhoudelijke afspraken.”
Reactie
Slydregt.NU en CDA hebben nog niet gereageerd.
@ Ellory Tielenburg, welke baten?
Welke belangen heeft zo iemand om perse de opvang van een AZC te willen vergroten? Is dhr. Spek toevallig niet gebaat bij de belangen van ons Sliedrecht?
Hardinxveld de baten, Sliedrecht de lasten. Goed op weg om Ter Apel light te worden. Bedankt Ton!
Die linkse rakkers vinden het kennelijk geen probleem. Help Sliedrecht maar gewoon naar de klote en houd de burger lekker dom. Totaal niet doorzichtig en transparantie. Ik snap dat er veel jonge politci de toko gaan verlaten