Wethouder onthult eerste rookvrije openbare speelplaats

SLIEDRECHT – In natuurspeeltuin In de Weer in de Werenbuurt in Sliedrecht-West heeft wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal Domein woensdagmorgen 23 november 2022 vroeg in de ochtend de eerste rookvrije openbare speelplaats onthuld.

Paas legde de ‘eerste steen’ samen met vier leerlingen, terwijl de rest van de leerlingen zich even uit mochten leven in natuurspeeltuin In de weer. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Paas voerde kort het woord, waarna een Sliedrechtse vlag van een statafel werd getrokken. Daaronder lag een tegel. Zowel de christelijke basisschool Anne de Vries als de openbare basisschool Roald Dahl waren met twee groepen aanwezig. 

Ambitie
“Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel vreemd dat speelplekken nog niet rookvrij waren”, zegt wethouder Paas. “Iedereen is het erover eens dat kinderen niet in de rook zouden moeten spelen.” Uit onderzoek van onder meer KWF Kankerbestrijding bleek ruim twee jaar geleden dat Nederlanders het heel belangrijk vinden dat plekken waar kinderen komen, rookvrij zijn. De meeste Nederlanders vonden toen dat speeltuinen (91 procent), kinderboerderijen (92 procent) en (buiten)sportterreinen waar kinderen sporten (87 procent) geheel rookvrij zouden moeten zijn. Paas: “Het is de ambitie van de gemeente Sliedrecht dat alle kinderen in Sliedrecht zoveel mogelijk opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving. Daarmee beschermen we kinderen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.” Het was eigenlijk de bedoeling om de onthulling in oktober (als onderdeel van Stoptober) te doen, maar dit paste niet in de gemeentelijke planning.

3 gedachten over “Wethouder onthult eerste rookvrije openbare speelplaats”

  1. Erg zinvol dat rookverbod terwijl er tuig rondloopt met illegaal vuurwerk en ernstig gebrek aan normen en waarden.
    Zonder handhaving werkt geen enkel verbod.
    Ochtendronde handhaving stalkt alleen hondeneigenaren.
    Misschien eens beginnen met prioriteiten stellen??

  2. Prachtig streven natuurlijk. Vergis je niet wat voor schadelijke stoffen er gewoon al in de lucht zitten o.a. van de industrie. Denk aan Dupont die al vanaf de jaren 60 heel veel giftige stoffen/gassen de lucht inblazen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld