Wethouder en architect geven tijdens raadsvergadering uitleg over verdichtingsnota

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Niet iedereen had een zitplaats maandagavond 18 september 2023 op de gemeentewerf aan de Lelystraat. Op het milieupark werd een beeldvormede vergadering gehouden. Onderwerp was de verdichtingsnota (waar kan je binnen Sliedrecht onder de snelweg A15 bouwen- red.). Dat de bijeenkomst niet in de raadzaal is, werd de gemeente kwalijk genomen door een bewoonster. Dan kunnen volgens haar meer mensen meekijken. De gemeente verdedigde met de woorden dat door een beeldvormende vergadering op locatie te houden meer mensen komen, die niet naar een raadzaal komen.

Wethouder Ton Spek leidt de avond in met een korte speech. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen beet het spits af: “Sliedrecht zet in op groenere en levendige gemeente door de strategie van verdichting. Daarmee omarmen we een spannend stedenbouwkundig avontuur! We zetten stappen naar een groenere, gezondere en levendigere gemeente door het principe van stedenbouwkundige verdichting toe te passen. Dat klinkt misschien ingewikkeld of bedreigend, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het betekent niet dat alles volgebouwd wordt of dat groene ruimtes verdwijnen. Het betekent wél dat we ons grondgebied op een slimme manier indelen, waarbij we bestaande gebieden efficiënter gebruiken ten zuiden van de A15. Concreet: door op strategische plaatsen niet bang te zijn om te stapelen, creëren we ruimte om groene oases te maken in ons dorp. En dat is geen overbodige luxe in ons dichtbevolkte gemeente.”

Voordelen
Spek legde wat volgens hem uitdagend aan deze aanpak is en somde voordelen op. “Nou het betekent dat we huizen kunnen bouwen en toch meer groene ruimtes in Sliedrecht kunnen behouden, versterken en zelfs uitbreiden! Parken, pleinen, en groene fietspaden zullen Sliedrecht verfraaien en dienen als perfecte plekken om te ontspannen, te spelen en met elkaar in contact te komen (ontmoeting). Maar dat is nog niet alles. Door verdichting kunnen we ook zorgen voor een schonere lucht en een gezondere omgeving voor ons allemaal. Bomen en planten zullen niet alleen onze straten opfleuren, maar ook de lucht zuiveren en ons beschermen tegen de grillen van het klimaat. Stedenbouwkundige verdichting brengt ook leven in de brouwerij”, aldus Spek, “De keuze voor levendige plinten met woningen of voorzieningen is aantrekkelijker dan het nu is. Blinde wanden willen we niet meer. Met een levendig groene long tussen rivier en polder ontstaat een wordt bijvoorbeeld Sliedrecht-Oost de place to be.” Een aanwezige bewoner noemde de woorden van Spek ‘utopisch’. Een andere bewoonster een tekst uit een chatbot. Spek benoemde het nogmaals als een avontuur. 

Tekst gaat verder onder foto.

‘Levend’ document
Adriaan Geuze, partner directeur van Bureau West8 in Rotterdam. Hij werkte aan de nota en gaf maandagavond een toelichting met een presentatie. “De nota geeft richting aan de transformatie en verdichting van Sliedrecht”, sprak Geuze, die de nota een ‘levend’ document noemde. Geuze: “Maar slaat aan op vigerend beleid en visies. Geuze noemde het wat rommelig met hoog- en laagbouw. Hij legde uit hoe je met verdichting kan omgaan en vertelde over de locaties. Woorden als ‘architectonische principes’, ‘setbacks en schouders’ en ‘anticiperen op laagbouw’. Maar ook ‘actieve en dode plint’, ‘lobby’ en ‘plintfuncties’. Voor een aantal aanwezige inwoners duizelde het wat en dat leidde tot vragen. Het kwam er volgens Geuze op neer dat Sliedrecht op bepaalde plaatsen verkeerd is gebouwd, laagbouw naast hoogbouw. Het historisch hart rond het raadhuis, de Stationsweg en Molendijk is niet heel geschikt voor verdichting en anders moet dat ‘met zorg’. Waar dat wel kan volgens Geuze zijn de stationslocaties, in Sliedrecht-Oost nabij de snelweg A15 / Rivierdijk en soms op plaatsen aan de rand van een park / water. “We zoeken bij verdichtingslocaties naar groen/blauwe structuren. Verdichting gaat ook over kennis en handwerk”, aldus Geuze. Het gaat ook volgens hem om het vergroten van de aantrekkelijkheid en de sociale veiligheid van de verbindende routes. Daarna konden de aanwezigen vragen stellen. Niet iedereen was het eens met de plannen van de gemeente Sliedrecht.

15 gedachten over “Wethouder en architect geven tijdens raadsvergadering uitleg over verdichtingsnota”

  1. Diep triest gekonkel, het dorp verwaarlozen en dicht bouwen.je hoeft geen helderziende te zijn dat
    dit het verdere begin is van getto vorming. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden in onze randstad om te zien waar dit toe leidt.

  2. Dankjewel Koos, ik hoorde het vandaag ook van iemand anders.
    (Ik was mijn vraag alweer vergeten.)
    Dat was een dramatisch plan welk gelukkig niet door is gegaan.
    Ik denk dat sliedrecht een maatje te klein is voor dergelijke ‘stadse’ plannen.

  3. Dick de Bruin vraagt zich wie Adriaan Geuze is en wat hij doet. Even in het geheugen duiken. Dit is dezelfde man die opdrachten uitvoert van de projectontwikkelaar die eigenaar is van het Watertorenterrein. Hij heeft ooit een plan gemaakt voor de bouw van 2 rijen appartementen langs de dijk. Een deel daarvan was net zo hoog of hoger dan de watertoren zelf….Het is maar dat u dat weet.

    Dit zegt wellicht ook wat over de plannen voor het Willem Dreespark, de brandweerkazerne en het Winklerplein? ‘Hoog denken’, ook wel verdichten, ook wel verstikken of verstenen genoemd. Hoe hoger hoe beter.

    Zet dat naast de eigenlijk wel trieste maar eerlijke column van Timo Pauw in Het Kompas onder de noemer: Gat, Kloof of gewoon geen idee. Hij kiest voor geen idee en dat zegt wat!!! De overname van het initiatief door ontwerpers en bouwers die hij omschrijft is stuitend. De wethouder heeft alles uit handen gegeven. Dat blijkt ook uit de gebruikte marketingtermen die een bestuurder niet nodig heeft of niet nodig zou moeten hebben. Die praat eerst met inwoners, dacht ik altijd.

    Hoe kan het zijn dat de Raad op 10 oktober, naar zeggen van Timo, waarschijnlijk met 14 tegen 7 voor gaat stemmen voor de Maaslaan, Valkweg en Brandweerkazerne zonder ook maar geluisterd te hebben naar wensen of ideeën van de omwoners???? De kop van de column van Timo kan worden aangepast: Gat, Kloof EN Geen idee.

  4. Even op de website van West8 zitten ‘neuzen’. Ik kan echter weinig vinden inzake hun ervaring met dorpen zo groot als Sliedrecht. Wel heel veel grote projecten…….. zeer ambitieus.

  5. Stop met al deze betonplannen het is bizar!! Behoud wat er is en maak alles alleen groener dus meer natuur en meer leef en speelruimte! Een asfaltjungle wil niemand. Dat geeft alleen meer misdaad!

  6. Grootheidswaanzin ton spek het dorp Sliedrecht is vol verkeer loop dagelijks vast blijf af van de polder waar veel beesten leven die in baanhoek West niet meer terecht kunnen tijd dat deze wethouder opstapt

  7. Los van Loyaal Gekonkel lees ik uitblijven en verdichting o.a. het Eten en Drinkenplein.
    Al minimaal 25 jaar tegengehouden door de Grootste Plaatselijke Politieke partij
    2 maal uitleg gevraagd antwoord wij willen als Politieke Partij het Dorpse Karakter behouden
    Geen hoogbouw boven de Kerk
    Waar is de Brink met hoge bomen en een thee tuin?
    Waar is de plek voor kinderen om touwtje te springen ?
    Waar is de Boerderij met een heg ?
    Waar is het Raadhuis met een pomp er voor ?
    En langs het tuinpad van mijn Vader zag ik de hoge bomen staan
    Als Inwoner dacht ik niet verder dat het nooit voorbij zou gaan
    Ik heb hun Vaders nog gekent zij kochten zoet hout voor een cent en Moeders touwtje .springen.
    Het Dorp van toen het is voorbij wat over bleef een ansichtkaart met herinneringen en aan minimaal 25 jaar stilstand en tegenstand op en over het eten en drinkenplein.
    Zie helaas een begin van verpaupering .
    Zo maar een overpeinzing van Gijs

  8. Dit gekonkel gaat alleen om macht, arogantie ten top.
    Eerst in de achterkamertjes alles regelen, vooral advies, plannen en tekeningen van buiten Sliedrecht.
    Niet vragen wat de mensen in Sliedrecht willen.
    Eerst alles regelen met Tablis Wonen en de Sliedrechters kunnen alleen maar luisteren, inspreken is een wassenneus, de adviezen van de bewoners worden aangehoord en terzijde gelegd.
    Want Ton Spek weet alleen wat goed is Sliedrecht.
    Alleen jammer dat de bewoners er anders over denken.

  9. Ook interessant om te lezen:
    trouw.nl/es-b6b36bd6
    Een artikel over :
    ‘Door bestaande huizen en gebouwen anders te gebruiken, kunnen we ruim voorzien in de vraag naar passende woningen. Die boodschap brengt Gideons Tribe, een beweging van bedrijven, architecten, ontwerpers en bouwexperts. Duurzaam bouwen is één ding, maar níet bouwen is nog duurzamer, zeggen zij.’

  10. Dit gaat over het bouwen van veel steen en beton nml in de hoogte dat is naar mijn idee n flat..dan daar wat groen omheen en n fietspad!! Enig toch!! Beter voor de Sliedrechtse mensen…gezonder ook!! Een avontuur zelfs!! Ik hoop dat dit avontuur ons niet de kop gaat kosten !! Het is nml geld van onze burgers en niet van dhr. Spek! Ik zou t voorzichtiger willen zien. Het Winkerplein ligt er haveloos bij, gebeurt niets mee! Wanneer gaat dat daar aangepakt worden??
    Dadelijk heel Sliedrecht een ruine en wij zitten met de gebakken peren. De politieke machtshebbers zijn dan misschien al weer weg en laten ons achter met veel verdriet. Hadden we maar meer van ons laten horen… denken we straks. Laat eerst chemours maar ns over de brug komen met miljarden…daarna kan het avontuur beginnen!! Waarom verdichting…meer flats voor wie ..voor Sliedrechtse inwoners staat dat zwart op wit??

  11. Dit is geen voorlichting natuurlijk. Wat een gebazel. Het grote probleem is dat men snel vergeten is hoe het was.

    Zet ergens een flat en het lijkt alsof hij er altijd al stond, haal een theater en een ziekenhuis weg en bouw er flats en je vergeet het snel, demp een water, zoals het Middeldiep, bouw er flats en huizen op en je vergeet hoe was, verhuis de brandweer naar een moeilijke plek, zet er een flat en alleen ouderen weten dat nog, denk niet na over parkeerplaatsen en voor je weet staan overal auto’s waardoor de kinderen niet meer buiten spelen en stoepen supersmal worden. Of dat wij vroeger een zwembad hadden en nu naar omliggende dorpen moeten…. je vergeet hoe het was. Je went aan verstening en minder leefbaar worden van je dorp.

    En weer niets over PFAS, niets over Woeste Weide, niets over gezondheid van de Sliedrechters, alleen ‘verdichten’ ofwel Persen ofwel Verstenen.

    Wees dan sportief en zeg gewoon: wij willen als dorp om wat voor reden dan ook groeien (want voorzieningen verdwijnen toch al) dus verstenen we en persen we overal flats en huizen tussen. En leg dan ook even uit dat het Winklerplein en het terrein bij de watertoren geen aandacht krijgt en waarom niet.

    En zeur niet meer over die Groene Long….vanaf heden geen marketingtermen meer als lobby, actieve en dode plint, transformatie van de verdichting, place to be etc.

    Over transformatie gesproken. Misschien is het boek: De Transformatie van Aarde van Peter Frankopan interessant voor de Raad en het college. Na lezing kan dan opnieuw naar de plannen worden gekeken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld