‘Werkzaamheden bij watertoren om vandalisme te voorkomen’

SLIEDRECHT – Deze week worden gevelopeningen en dakkapellen van de watertoren op het terrein langs de rivier de Merwede aan de Rivierdijk van de buitenkant dichtgemaakt. Daarvoor is een hoogwerker ingezet. Van het bijgebouw worden de dakpannen, dakbeschot en dakbalken afgenomen en bewaard voor hergebruik. Er wordt voorlopig een nooddak geplaatst.

De watertoren staat bij de gemeente Sliedrecht op de lijst van beschermde monumenten. Over planontwikkeling is verder nog niets bekendgemaakt. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Deze werkzaamheden en tijdelijke voorzieningen bij en rond de watertoren zijn nodig. “Noodzakelijk om vandalisme tegen te gaan en verder verval te voorkomen. Er is op dit moment nog geen plan voor de toekomst van de Watertoren”, laat woordvoerder Gelinde Groeneveld van Watertoren B.V. aan omwonenden in een e-mail weten. De werkzaamheden duren ongeveer drie weken en worden uitgevoerd door Den Hoed Aannemers en begeleid door BOEI, een gespecialiseerd bureau op het gebied van restauratie van monumenten en cultureel erfgoed. 

3 gedachten over “‘Werkzaamheden bij watertoren om vandalisme te voorkomen’”

  1. Uit een bericht van 5 maart 2019 op Sliedrecht24 halen we dit:

    Het college heeft verder in december 2018 de Centrale Erfgoedcommissie van Dorp, Stad en Land gevraagd om een cultuurhistorische inventarisatie en waardering op te stellen. Vrijdag 22 februari 2019 is hun advies ontvangen, daarin werd gesteld dat de watertoren ruim voldoende waarde bezit als potentieel gemeentelijk monument. “Wij zijn van mening dat wij met de tot nu toe gevoerde handelwijze op een adequate manier tegemoet komen aan de bedoeling van de motie, namelijk het behoud van de watertoren en zijn monumentale waarden”, schrijft het college aan de leden van de gemeenteraad.

    “De watertoren staat bij de gemeente Sliedrecht op de lijst van beschermde monumenten”, wil overigens nog niet meteen zeggen dat het een gemeentelijk monument is (dat zijn er tot nu toe in Sliedrecht ruim twintig). Je zou daar zelf bij de gemeente Sliedrecht navraag over kunnen doen.

    Eind november 2018 kwam een raadsmeerderheid van PRO Sliedrecht, PvdA, CDA, VVD, Slydregt.NU en SGP-ChristenUnie met een ‘motie vreemd’ tegen een verdere verpaupering van de watertoren. Dit en andere artikelen zijn hier op Sliedrecht24 terug te vinden bij het ‘loepje’ (rechtsboven) onder ‘monument watertoren’.

  2. De watertoren staat bij de gemeente Sliedrecht op de lijst van beschermde monumenten. Over planontwikkeling is verder nog niets bekendgemaakt. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

    Wanneer is die op die lijst gezet?

  3. Hier gaat het spreekwoord ‘als het kalf verdronken is, dempt men de put’ toch wel erg op. Dit alles is al jaren aan het verrotten. Bij mijn weten is er helemaal niets mee gedaan. En nu worden de dakpannen enz. veilig gesteld. Heel ontroerend.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld