Wegvoeren jonge mannen herdacht bij monument Merwedegijzelaars

SLIEDRECHT – Bij het monument van de Merwegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel is maandagavond 16 mei 2022 stilgestaan bij de razzia. Na 78 jaar is er volgens Anja van der Starre (website Merwegijzelaars en dochter van een Merwegijzelaar) nog altijd veel verdriet op 16 mei. Er werd twee minuten stilte gehouden. Zo’n veertig mensen kwamen op de herdenking af.

De herdenking maandagavond bij het monument aan de Adriaan Volkersingel, nabij de rivier. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug. Maandagavond werden de namen van de omgekomen Merwedegijzelaars door Van der Starre voorgelezen en was er daarna twee minuten stilte. Daarna konden bloemen worden gelegd bij het monument, werd het gedicht ‘De mensen van voorbij’ voorgedragen door een nabestaande van Merwedegijzelaar Dirk de Bruin. Het muziekstuk ‘Theme from Schindler’s List’ werd vervolgens aangekondigd door een nabestaande van Merwedegijzelaar Albert Gort. Na afloop van de waardige herdenking werd door de aanwezigen nagepraat. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Machteloos toezien
“Razzia! Dat betekende: het postkantoor bezet, de telefoon geblokkeerd, de straten afgesloten. Razzia! Dat betekende: niet veilig te zijn in je eigen huis, opgejaagd te worden als een dier, zich te verstoppen in holen en gaten om daar met kloppend hart en stokkende adem zijn lot af te wachten. Razzia! Dat betekende: zijn kinderen te zien wegvoeren door grijnzende, groen-geuniformeerde overweldigers en machteloos te moeten toezien, dat burgers als vee in de overvalwagens werden gedreven om weggevoerd te worden van huis en hof. Razzia in Sliedrecht op 16 mei 1944, een datum om nimmer te vergeten!”, schrijft Van der Starre op sociale media, refererend aan een uitgave van 31 mei 1945 ter gelegenheid van Koninginnedag. 

4 gedachten over “Wegvoeren jonge mannen herdacht bij monument Merwedegijzelaars”

  1. Mooi dat dit gedaan is, zou elk jaar moeten gebeuren, na enig puzzelwerk vallen nu de stukjes van mijn vaders oorlogsverleden op zijn plaats.

  2. Van harte mee eens Dick. Ontroerend mooi in zijn eenvoud. Aanbevolen voor jaarlijkse herhaling.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld