‘We mogen niet meer parkeren op het brandweerplein’

SLIEDRECHT – Bewoner Arjan van der Leeden van de wijk Oude Uitbreiding heeft dinsdagavond 24 april 2018 ingesproken bij de gemeenteraad over parkeerproblematiek werkbussen. Grote personenbussen voor vervoer mogen plotseling niet meer geparkeerd worden op het brandweerplein. 

De heer Van der Leeden is aan het inspreken. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Al jaren parkeren we werkbussen uit de oude uitbreiding op het brandweerplein aan de Middeldiepstraat en andere grote parkeerpleinen. Dit doen we omdat we terecht in de wijk niet mogen staan. Het parkeren is echter nooit een probleem geweest, totdat een aantal weken geleden waarschuwingen zijn uitgedeeld door de BOA er hier niet geparkeerd mocht worden en bij een volgende controle en bekeuringen zouden volgen”, sprak Van der Leeden, die gesprekken voerde met o.a. wijkagent Klaas Blokland en Simon Stremler, de BOA en de gemeentelijke opzichter Hans Appeldoorn.

Gesprekken
Volgens de norm in de APV mogen er bussen binnen de bebouwde kom staan met een afmeting van 6 m x 2,4 m. De huidige bussen die er staan wijken iets af in maat. (bijv. 10 tot 20 cm buiten de norm). Van der Leeden:  “Zowel de politie als de gemeente medewerker geeft aan dat de maten van de bussen niet op de cm. nauwkeurig komt. Vorig jaar zomer is de wijkagent komen kijken naar de parkeersituatie op het brandweerplein na een klacht van een bewoner, omdat zij aangeeft geen bussen op het plein te willen i.v.m. uitzicht.  Uit de gesprekken met politie, BOA en de gemeente blijkt nu dat er weer een aantal klachten geweest zijn uit de hele gemeente Sliedrecht over het parkeren van de bussen op o.a. het  brandweerplein en ze daarom gaan handhaven. We hebben navraag gedaan bij de bewoners aan de Middeldiepstraat rondom dit plein en blijkt er niemand problemen mee te hebben op één huisadres na.”

Aanpassing APV?
Volgens de BOA en de gemeente opzichter horen we officieel buiten de bebouwde kom te staan. (over de A15 heen. “Dit lokt ons inziens tot grote inbraakgolf en wijkagent beaamt dit. Van het parkeren op het brandweerplein heeft niemand last. De bussen staan ruim 12 meter van de huizen af door brede stoep, parkeerstrook, asfalt daarna weer een stoep. Zowel de BOA als de gemeenteopzichter geeft 1 oplossing en dat is parkeren buiten de bebouwde kom of met eigen vervoer eerst naar je werk (dit ligt vaak buiten Sliedrecht)  en daar je werkbus op te halen. Dit is niet altijd mogelijk. Veel werknemers gaan rechtstreeks vanuit huis naar klus/werk. Tevens maakt je extra kosten doordat je eigen vervoer moet bekostigen en staat er een extra auto in de wijk”, aldus Van der Leeden. Hij ziet wel mogelijke oplossingen. “Het verruimen van de APV om de afmetingen iets te vergroten of het aanwijzen van aanwijsplekken waar onze bussen veilig kunnen staan onder sociale controle. Graag zien we een terugkoppeling, en op welke termijn kan ik dat verwachten. Binnenkort loopt namelijk ook de termijn af van het tijdelijk stop zetten van controle door  BOA’s Uiteraard sta ik open voor een afspraak om naar verdere mogelijkheden te kijken”, sprak Van der Leeden.

Gesprek
De parapluherziening parkeernormen stond voor dinsdagavond op de agenda voor de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad. Wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) van Verkeer en Vervoer en burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid gaan met de inspreker in gesprek. “De BOA’s krijgen een instructie”, sprak Dijkstra na een vraag van fractievoorzitter Ton Spek (CDA) of de boete even nog achterwege kan blijven. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) stelde wel dat volgende week de volgende inspreker zich meldt en dat de wethouder en burgemeester met de inspreker in gesprek te gaan. “Ik weet niet of de BOA te regide of ruimhartig moet kijken”, sprak Bijderwieden. Van Hemmen: “Ik zie deze discussie en we gaan met elkaar in gesprek. Er zijn soms dingen die mis gaan. We zorgen dat dit op een nette manier wordt opgelost. We handhaven pragmatisch op plaatsen waar problemen zijn.” Van Hemmen zal dit terugkoppelen naar de gemeenteraad. 

9 gedachten over “‘We mogen niet meer parkeren op het brandweerplein’

 1. Gerbrand, ik ben benieuwd waar jij woont? Want op het Brandweerplein kun je echt bijna geen last hebben van dat ‘uitzicht’ waar jij over valt, en over díé locatie gaat het in dit geval.
  En Peter, de mensen van de brandweer hebben daar ‘recht’ toe. Ze doen hun werk vrijwillig en daar mogen wij blij mee zijn. Soms staan ze wat rommelig geparkeerd inderdaad, maar dat is nooit langer dan nodig. Als je ze zelf ooit een keer nodig hebt, denk ik dat je blij bent dat ze snel bij je zijn om je te komen helpen! Ga eens met ze in gesprek…
  By the way… daar gaat het in dit artikel niet over 😉.

 2. Laat ze die bussen bij hunzelf voor de deur zetten, dan weten ze hoe irritant het is als je er tegen aankijkt het hele weekend.

 3. Kees, laat de BOA’s maar komen… de koffie staat klaar! En dan een eerlijk & open gesprek graag. Ik, en meerdere buren staan daar absoluut voor open… WELKOM!! Ps. Wie heeft daar binnen de politiek de eindverantwoordelijkheid in? Ook WELKOM, dan haal ik nog gebak ook… haha!!
  Ps2. Ik denk dat je eerst een aantal buren de situatie nog moet uitleggen, het is namelijk nog nóóit een issue geweest!!

 4. Anja, Ik ben het helemaal met je eens over navraag doen. En de reden van deze persoon is al helemaal bizar. het belemmert het uitzicht. Ik kan begrijpen dat niemand een bus van 240 hoog 6 meter lang voor zijn deur wil hebben. Maar bij dit pleintje staan de eerste auto’s op ongeveer 14 meter van de huizen af. Als de BOA’S de regels dan echt gaan nalopen, moeten de bussen uit heel Sliedrecht weg. Ook langs de plekken waar niemand er last van heeft (Thorbeckelaan en vele andere plekken) Deze ene persoon die er nog niet heel lang woont, probeert dus een groot gedeelte in Sliedrecht (die al jaren hun bussen op dezelfde plekken zetten) te laten verkassen naar een inbraakgevoelig terrein langs de rijksweg (Van Seats and sofas tot Delifrance). En dat alleen maar omdat diegene de brandweerkazerne mooier vindt als een werkbus met mooie diepte foto’s erop.

 5. Komen de boa’s ook controleren als er een oproep is voor de brandweer, veel van deze mensen gooien hun auto dan op de stoep in de aanloop naar de kerkbuurt, naast de karzerne heel irritant als je er met een kinderwagen door moet, of mag dat dan weer wel? Zomaar even een gedachte…

 6. Misschien moet de gemeente eens navraag doen bij de mensen die, in dit geval, in de omgeving van het Brandweerplein wónen. Er wordt daar al jaren geparkeerd en niemand heeft daar last van, op een enkeling na, lees ‘één’ voor zover ik weet. Laat die mannen met hun werkbussen daar lekker parkeren, prima! En ik denk dat ik recht van spreken heb, ik woon er recht tegenover!!

 7. Het staat duidelijk aangegeven op de borden als je Sliedrecht binnen kom,bv vanaf Hardinxveld de dijk op naar Sliedrecht. Duidelijker kunnen ze het niet maken.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld