Waterschapsbelasting voor Rivierenland volgend jaar flink omhoog

TIEL / SLIEDRECHT – Gezinnen met een eigen huis gaan volgend jaar gemiddeld circa € 25,– meer aan waterschapsbelasting betalen. Een alleenstaande huurder gaat gemiddeld ongeveer € 14,– per jaar meer betalen.

De verhoging wordt vooral veroorzaakt door maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de stijgende prijzen. De belastingstijging bij Rivierenland ligt daarmee onder het landelijk gemiddelde van alle waterschappen. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Net als iedereen in Nederland heeft ook Waterschap Rivierenland te maken met prijsstijgingen op het gebied van elektra, brandstof en grondstoffen.

Complexer
Daarnaast is het werk van het waterschap steeds complexer. Dit komt bijvoorbeeld door extremer weer, hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater. Rivierenland moet daarom kostbare maatregelen nemen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Op dit moment is dit in het rivierengebied goed zichtbaar bij de verschillende dijkversterkingsprojecten.

Solide begroting
“Het Algemeen bestuur van het waterschap snapt dat in dure tijden het niet leuk is dat de waterschapsbelasting stijgt. Daar zijn wij ons van bewust. We hebben de afgelopen maanden gekeken hoe we een solide begroting kunnen opstellen waarbij de lasten zo eerlijk mogelijk zijn verdeeld. Dat is gelukt. Met de inkomsten uit de waterschapsbelasting kunnen we het rivierengebied nu en in de toekomst veilig, schoon en leefbaar houden”, zegt Melinda Boons, heemraad bij Waterschap Rivierenland.

Rekenvoorbeelden
In het gebied van Waterschap Rivierenland stijgt de waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder met € 14,– tot € 203,– in 2024. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalt in 2024 € 436,– en dat is € 23,– meer dan in 2023.  Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van € 400.000,– betaalt in 2024 € 494,–, € 25,– meer dan in 2023. 

Verhoging
In het gebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag in 2024 voor een gemiddeld gezin met een huurwoning € 391,–. Dit is 22 euro meer dan in 2023. Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde € 250.000,–) betaalt in 2024 € 515,– (Dit is € 26,– meer dan in 2023). Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde € 400.000,–) betaalt in 2024 € 589,–. (Dit is € 29,– meer dan in 2023). De aanslag is hoger dan in de rest van het gebied, omdat Waterschap Rivierenland hier ook zorgt voor de polderwegen buiten de bebouwde kom. Buiten de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden wordt het onderhoud aan de wegen uitgevoerd door de gemeenten en worden de kosten gedekt uit gemeentelijke heffingen.

1 gedachte over “Waterschapsbelasting voor Rivierenland volgend jaar flink omhoog”

  1. De burger moet steeds meer betalen terwijl het Waterschap veel geld over de balk gooit aan reclameborden en de boeren steeds minder gaan betalen: het percentage van de totale waterschapskosten van Waterschap Rivierenland wat burgers betalen stijgt dit jaar met 0,75% en volgend jaar weer met 0,25% daarbovenop. Het percentage wat de boeren betalen daalt dus met 1% terwijl juist de boeren het meest profiteren van het Waterschap: het Waterschap pompt het water weg waardoor zij met steeds zwaardere trekkers op het land kunnen rijden en als het heel droog is, dan laat het Waterschap weer water uit de rivieren in wat de boeren over het land doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld