Waterpeil in rivier stijgt en uiterwaarden lopen onder water

TIEL / SLIEDRECHT – De komende dagen stijgt het water in de grote rivieren, zoals de Merwede. Dat betekent dat kades onder kunnen lopen en dijken wassend water uit ondergelopen uiterwaarden moet tegenhouden. Van hoogwater is nu nog geen sprake. 

De rivier de Merwede bij Sliedrecht. Waterschap Rivierenland roept op om drukte te vermijden op dijken en kades vanwege corona. “Houd afstand en ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken”, aldus het schap dinsdag 2 februari 2021. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Tekst gaat verder onder video.
Dijkgraaf Co Verdaas van Waterschap Rivierenland woont zelf buitendijks en maakte eigenhandig onderstaande video.

In het rivierengebied reageert het grondwaterpeil sterk op het rivierpeil. Nu de rivieren stijgen, neemt ook de druk in de ondergrond toe. Kwel zorgt voor volle sloten en natte velden. Waterschap Rivierenland: “In ons peilbeheer zorgen we dat het teveel aan water weg kan. Onze gemalen lozen het water terug op de rivier.”

Ondergelopen gebieden
Bij Lobith passeert de Rijn dinsdag 13,50m +NAP. Officieel is de waterstand ‘verhoogd’. De snelle stijging neemt af, langzaam klimt de Rijn bij Lobith naar 14m +NAP op woensdag. Dat is nog altijd een meter onder officieel ‘hoogwater’. Veel paden en dammen in de uiterwaarden verdwijnen nu onder water. Net als steeds meer zomerkades rond buitenpolders. In de Betuwe en het Land van Maas en Waal staat de rivier langzaamaan overal tegen de hogere dijken. Die zijn daar op gebouwd. Door de druk neemt binnendijks de kwel toe uit de ondergrond. Stroomafwaarts loopt de golf ook op. Zo stroomt het Munnikenland nu met kracht vol, als onderdeel van Ruimte voor de Rivier. De Merwede vult de Groesplaat bij Sleeuwijk en de uiterwaarden bij Gorinchem.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld