Wateroverlast als gevolg van hevige regenbuien

SLIEDRECHT – De vrijwillige brandweer van Sliedrecht is afgelopen avond en nacht druk geweest met wateroverlast. Bij de meldkamer kwamen verschillende meldingen binnen. Op sommige plaatsen viel bijna 50- tot ruim 80mm water per vierkante meter. In Zuid-Holland waren volgens RTV Rijnmond de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en ‘s-Gravendeel het zwaarst getroffen. 

Er viel zoveel water in korte tijd, dat het riool de waterafvoer niet aan kon en putdeksels op sommige plaatsen omhoog kwamen. (Foto Hanneke Boxman)

Bij een weerstation op bedrijventerrein Nijverwaard werd zondag 48.5 mm gemeten, maandag was dat 42.2 mm. Grote plassen op de wegen in Sliedrecht herinneren aan het slechte weer en voor veel mensen een bijzonder onrustige nacht. Nu maar proberen met droge voeten op het werk te komen. Ondertussen komen de volgende buien er weer aan…

Dompelpompen
Het begon met hevig en langdurig onweer én eindigde in ‘moesonregens’. De buien en de oogverblindende lichtshow bleven geruime tijd boven de streek hangen. In Baanhoek-West twitterde iemand ‘straat staat blank. Stoepranden zijn verdwenen’. De gemeente en de brandweer hadden het druk om het riool te ontlasten. Wateroverlast was er ook o.a. in de Wilhelminastraat (o.a. locatie Albert Schweitzerziekenhuis -red.), Koningsweer en de Prof. Kamerlingh Onneslaan. Dompelpompen zijn ingezet om het water weg te halen. Burgemeester Bram van Hemmen twitterde: “Naburige kazerne moest zelfs bijspringen.”

Veel meldingen
Bij de brandweer Zuid-Holland-Zuid kwamen zoveel meldingen binnen van wateroverlast, dat zowel de brandweer als de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid opriepen om 112 alleen nog te bellen in noodgevallen. “We kunnen relatief weinig doen aan water dat via riool woningen binnen komt.” Ook werd gewaarschuwd: “Putdeksels worden door het water omhoog gedrukt, waardoor er gaten ontstaan in het wegdek. Deze zijn niet altijd zichtbaar!”

1 gedachte over “Wateroverlast als gevolg van hevige regenbuien”

  1. Wordt tijd dat we toch echt eens iets aan een waterberging gaan doen. (Recreatief knooppunt)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld