Waar was het toezicht? Waar was de politiek?

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Wie heeft er jaren zitten slapen? Wie wist het wel, maar wilde zich daar nooit over uitspreken om welke reden ook? Wat valt de arbeidsinspectie te verwijten? Wat de politiek in de gemeenten, provincie en landelijk? De toezichthouders, Raad van Commissarissen? Wat de leiding van het chemiebedrijf DuPont de Nemours (tegenwoordig Chemours Nederland) in Dordrecht? Over de praktijken bij het bedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht leven in Sliedrecht en inmiddels ook in het land vragen. 

De tweet van mr. Pieter van Vollenhoven zondag 10 april 2016. 

Er zijn veel vragen. Ze leven bij inwoners, (oud-)werknemers en huidige politici. Hoe kon het zo ver komen? “Het is echt verontrustend, dat het overheidstoezicht niet heeft ingegrepen bij Dupont,waar tientallen jaren onveilig is gewerkt!”, stelt ook Mr. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op Twitter. 

Vragen, vragen, vragen….
Was geld en het economische belang groter dan het persoonlijke belang van werknemers of mensen in de buurt? Was er sprake van zwijgcontracten? Was er misschien sprake van corruptie? Waar waren de verantwoordelijken in dit milieuschandaal? Zijn alle lijken uit de kast of gaan er nog meer beerputten open? Er zijn veel vragen. Zolang er geen openheid is over welke producten zijn en worden gemaakt, welke (gevaarlijke) stoffen zijn en werden gebruikt, zolang politici naar elkaar wijzen en zich achter elkaar verschuilen, blijven er veel vragen. Veel vragen.
Fractievoorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht): “Onze fractie is al jaren verbaasd over het gedrag van de handhavers vanuit de provincie. Kijkend in het dossier valt op dat pas na jaren strijd van de stichting Werkgroep Derde Merwedehaven haar taak ging uitvoeren. Ik heb hiervan nog een overzicht.”

Hemeltergend
Volgens provinciale statenlid Harm Groenendijk (PVV Zuid-Holland) was de politiek de afgelopen jaren niet zichtbaar voor de burger. “In hun ivoren torens hielden zij zich bezig met papieren toezicht en theoretische regelgeving. De vergunningverlening liet zich leiden door adviseurs die, met sturing van de producent?, grootte uitstoot en lozing op het oppervlakte water toestonden. Het economisch belang liep meestal vele passen voor op de gezondheid”, aldus Groenendijk. Volgens hem werd de politiek wakker geschud door onderzoeksjournalisten. Groenendijk: “Niet dat er nu veel verandert, zoals het de politiek betaamt, schuilen zij achter regels en Europese bureaucratie. Het is hemeltergend hoe in het geval DuPont / Chemours het rijk, de gemeenten en de provincie verzaken om de regie op te pakken en niet met voorlopige “veilige” waarden toezicht willen houden.” Het geval DuPont toont volgens hem eens te meer het falen van de politieke bestuurders. Groenendijk: “Gelukkig is er nog wel een aantal lokale volksvertegenwoordigers die wel hun inzet geven en trachten te voorkomen dat het deksel op de doofpot gaat.”

Onderzoekscommissie
Volgens fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) zijn de verantwoordelijkheden nu al zo versnipperd en toen nog veel meer. Van Rees: “Als Sliedrecht hadden we sowieso weinig in de melk te brokkelen. Was buiten ons dorp. Voor Dordrecht ligt dat anders maar ik heb er echt te weinig kijk op. Een onafhankelijk (mogelijk parlementaire) onderzoekscommissie kan daar naar mijn idee het beste zijn licht over laat schijnen. Maar eerst moeten de mogelijke slachtoffers, die hulp gaan krijgen die nodig is.”

6 gedachten over “Waar was het toezicht? Waar was de politiek?”

  1. Ik bedoel uiteraard de regel: “Gelukkig is er nog wel een aantal lokale volksvertegenwoordigers die wel hun inzet geven en trachten te voorkomen dat het deksel op de doofpot gaat.”
    (De alinea ‘Onderzoekscommissie’ is er later onder geplaatst…)

  2. Gachte redactie,

    Tijdens de acties van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven tegen de vergunning perikelen en emissie’s van Dupont hebben wij een dreigbrief gehad van de voorlichter van Dupont, de heer W.Buitelaar, dat wij moesten stoppen met onze actie’s omdat er anders juridische acties tegen de leden van de stichting zouden worden genomen.
    Uiteraard is de stichting toen er nog harder tegenaan gegaan, maar we werden zeer ernstig tegengewerkt door de provincie-ambtenaren van Zuid-Holland
    Dezelfde ambtenaren zitten nu bij de Omgevingsdienst ZHZ. In diverse overleggen moest de heer Vollenbroek namens de gemeente en de stichting de ambtenaren van deze Omgevingsdienst uitleggen hoe men moest handelen.
    ONKUNDE regeerde en regeert nog steeds bij de Omgevingsdienst ZHZ en deze personen moesten een vergunning in elkaar zetten voor Dupont, maar ook handhaven.

  3. Van de bestuurders was burgemeester Martin Boevee eigenlijk de enige, cq een van de weinigen, die zich de kwetsbaarheid van de omgeving agv DuPont realiseerde. Dat werd hem niet in dank afgenomen door onder andere de toenmalige commissaris van de Koningin. Uiteindelijk is hij op oneigenlijke gronden weggewerkt………

  4. Anton van Rees, steek de laatste regel maar in je zak!
    PFOA, NEE! PVDA, JA! De onderste steen moet en zál bovenkomen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld