VVD ziet geen duidelijke organisatie rond energietransitie

SLIEDRECHT – “We zien ontwikkeling binnen het thema energie, of het nu gaat om een energietransitie, het meer energieneutraal worden of de duurzaamheidsagenda. Het is niet altijd duidelijk hoe colleges dit thema wil organiseren. We zien vaak de behoefte bij bestuurders om initiatieven te ontplooien om goed op de foto te staan. We zijn van mening dat goede keuzes nog niet echt gemaakt kunnen worden en dat er te weinig zicht is op de effecten”, begon fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) zijn betoog dinsdagmiddag 10 juli 2018.

Roelant Bijderwieden dinsdagmiddag in de raadzaal. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De VVD vindt volgens Bijderwieden dat voor grote veranderingen graag eerst de effecten, die meetbaar moeten zijn, duidelijk worden en wat het rendementen is dat daadwerkelijk optreedt. Een warmtepomp alleen is namelijk niet de oplossing voor het thema energie.

Voorzieningen
De VVD fractie is van mening dat bij deze transitie nog niet helder is welke taken en verantwoordelijkheden voor de gemeente zijn en wat is de rol van bijvoorbeeld de centrale overheid bijvoorbeeld. Er is nog veel onduidelijk. “Wij zijn daarom een groot voorstander van het vormen van een voorziening om de benodigde investeringen, die in de toekomst gaan plaatsvinden, te kunnen betalen. Deze voorzieningen niet te besteden aan ontwikkelingen om te bekijken wat werkt, maar om over bijvoorbeeld 10 jaar over een voorziening te beschikken waarmee de nodige aanpassingen betaald kunnen worden. Neem het voorbeeld om volledig van gas los te gaan. Wat is onze rol (als gemeente) en welke middelen moeten wij beschikbaar stellen? Ter indicatie; om bestaande bouw te ontkoppelen van gas vraagt dat een investering van pak ‘m beet €20.000 per huishouden. Wat gaan wij daarvan wel of niet betalen, gaan wij dáarin investeren of gaan we investeren in opwekking van energie met een zonneweide? We vinden het dus noodzakelijk om daar nu al een voorziening voor te vormen en niet te wachten tot het zover is. We horen graag hoe anderen hierin staan”, sprak Bijderwieden.

Van gas los
De kansen voor het warmtenet en de aardwarmte is wat de VVD betreft een “niet onderbouwd” schot voor de boeg. Bijderwieden: “We zeggen niet dat we de ontwikkeling niets vinden, we vinden ook niet dat het morgen klaar moet zijn. Met dit voorstel wordt direct tot in het oneindige een externe aangenomen die de gemeente €70.000 per jaar gaat kosten. Het inhuren van extern personeel is altijd een doorn in het oog geweest van de PvdA en Pro-Sliedrecht. Zeker als ook nog eens een onduidelijk is wanneer deze inleenkracht klaar is of wanneer de doelstelling is behaald. Er is namelijk geen doelstelling smart geformuleerd. Dus wat de VVD betreft, geen goedkeuring op dit punt.  We overwegen om hier een amendement voor in te dienen om dit op 0- euro te stellen in afwachting van een raadsvoorstel.”

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld