VSO-voorzitter vindt zalencentrum voor Sliedrecht absolute noodzaak

SLIEDRECHT – Vrijdagavond 10 januari 2025 blikte VSO-voorzitter Adrie Stuij terug en vooruit in een nieuwjaarstoespraak. Stuij ging in op de gemeentelijke plannen voor sloop van partycentrum De Lockhorst. “En natuurlijk betekent sloop ook dat ondernemer Arie van den Nieuwendijk moet wijken. Iemand die alles geeft en continu investeert in verbeteringen, als het gaat om inrichting en uitstraling, staat straks in de kou”, concludeerde Stuij, “Het mag daarom duidelijk zijn dat we als bestuur van de VSO op het standpunt staan dat een zalencentrum in Sliedrecht een absolute noodzaak is. En niet alleen in het belang van onze leden maar zeker ook in het maatschappelijk belang. Kortom in het belang van Sliedrecht!”

Adrie Stuij houdt hier de nieuwjaarstoespraak. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Natuurlijk blijft de VSO ook de lokale ontwikkelingen volgen. In de komende jaren gaat er veel veranderen. De voetbal en tennisvereniging gaan verhuizen naar de noordzijde van de spoorlijn. Zo ontstaat er op die plaats ruimte voor industriële ontwikkeling, wat we natuurlijk van harte toejuichen. Ook wordt woningbouw aan de noordzijde voorzien. Sliedrecht wil haar groeiambities waarmaken. Vorig jaar sprak ik over de nieuwe NoordZuid verbinding. Een verbinding die noodzakelijk is om noord en zuid met elkaar te verbinden. In april 2024 stemde de gemeenteraad in met het beschikbaar stellen van een krediet waarmee de haalbaarheid van de voorkeursvariant van de nieuwe noordzuid verbinding verder kan worden onderzocht. De instemming met de voorkeursvariant behelsde ook dat het zwembad en het zalencentrum binnen afzienbare tijd moeten worden gesloopt.

Communicatie en rol
In diezelfde vergadering werd unaniem een mot
ie aangenomen, waarin de raad het college vroeg om snel duidelijkheid te geven over het al dan niet realiseren van een nieuw zalencentrum. Stuij: “Daartoe zou door het college een werkgroep worden samengesteld.
Drie weken geleden heeft het college schriftelijk de raad geïnformeerd dat een werkgroep aan de slag was gegaan om de haalbaarheid van een nieuw zalencentrum te onderzoeken. Tot mijn grote verbazing wordt in die brief melding gemaakt van mijn deelname aan die werkgroep en wel in de rol van voorzitter van de VSO. Ik kan daar heel kort en duidelijk over zijn, een door het college samengestelde werkgroep ken ik niet en ja ik heb deelgenomen aan gesprekken met een vertegenwoordiger van de gemeente, niet in de rol van voorzitter van de VSO, maar in de rol van adviseur van de beheerder van het zalencentrum Arie van den Nieuwendijk. Hij had mij persoonlijk gevraagd of ik hem tijdens die gesprekken wilde bijstaan. In de eerder bedoelde brief schrijft het college verder dat het gebruik van het zalencentrum niet meer aan de oorspronkelijke doelstellingen voldoet en ook dat een jaarlijkse nettobijdrage van € 120.000, niet meer is te rechtvaardigen. Een nettobijdrage die gelijk is aan 0,13% van de gemeentelijke begroting. In plaats van apetrots te zijn op het feit dat een dergelijk belangrijk centrum slechts om een jaarlijkse bijdrage van € 120.000, vraagt wordt het als te veel geld betiteld. Er wordt niet verwezen naar Koers 2030 waarin het zalencentrum nog als kernvoorraad van de het gemeentelijk vastgoed werd betiteld. Ook wordt niet verwezen naar de economische visie, waarin we staan voor een goed vestigingsklimaat in de breedste zin van het woord. Nee, er wordt slechts verwezen naar de sociale visie. Bij sloop moet straks in één keer een desinvestering worden gedaan. Getalsmatig is dat een veelvoud van de jaarlijkse bijdragen. En natuurlijk betekent sloop ook dat ondernemer Arie van den Nieuwendijk moet wijken. Iemand die alles geeft en continu investeert in verbeteringen, als het gaat om inrichting en uitstraling, staat straks in de kou. In de afgelopen weken ben ik door velen benaderd met de simpele vraag ‘wat nu?’ Het bestuur van de VSO is bekend met het feit dat naast kerkelijke organisaties, instellingen, zorgpartijen en service clubs ook veel leden van de VSO met regelmaat gebruik maken van het zalencentrum. Het mag daarom duidelijk zijn dat we als bestuur van de VSO op het standpunt staan dat een zalencentrum in Sliedrecht een absolute noodzaak is. En niet alleen in het belang van onze leden maar zeker ook in het maatschappelijk belang. Kortom in het belang van Sliedrecht!”

Ondernemersfonds
De Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) is in 2024 verder gegroeid. Er waren weer speciale evenementen voor het bedrijfsleven. Het gaat volgens Stuij niet alleen om grote opkomste
n van leden bij die events. “Het gaat ook om alles wat jullie nog willen toevoegen aan het lidmaatschap. Wat jullie naast het lidmaatschap verder nog willen doen. En dat jullie bereid zijn om een extra inspanning te leveren wordt bewezen in de tijd die velen van jullie investeren in het Ondernemersfonds. Als bestuur van de VSO zijn we er buitengewoon trots op dat het succes van het Ondernemersfonds mede wordt bepaald door leden van de VSO. Of het nu gebiedsoverleg is of een overleg van het Platform, jullie zijn er altijd en daarmee bewijzen jullie een zeer betrouwbare partner te zijn. Jullie inzet, jullie loyaliteit en belangstelling maken het een feest om in de rol van voorzitter onderdeel te zijn van het bestuur van de VSO en van het Ondernemersfonds. Dat
fonds stelt ons in staat om samen te investeren in projecten die onze positie als ondernemende gemeenschap kunnen versterken”, aldus Stuij.

Arbeidsmarkt
Naast de gematigde positieve vooruitzichten blijven er volgens Stuij uitdagingen bestaan, zoals de krappe arbeidsmarkt en stijgende loonkosten, die de winstmarges onder druk kunnen zetten. Stuij: “Ook kunnen geopolitieke spanningen en internationale onzekerheden de economische stabiliteit beïnvloeden. In 2024 vertoonde de economie van de Drechtsteden een gematigde groei van 0,5%, een vertraging ten opzichte van de landelijke cijfers. Deze vertraging werd voornamelijk veroorzaakt door uitdagingen in de industrie, een sector met een aanzienlijk aandeel in de regionale werkgelegenheid. Met name energieintensieve bedrijven ondervonden hinder van hoge energieprijzen, wat de productie beperkte. Ondanks deze economische vertraging bleef ook in de Drechtsteden de arbeidsmarkt krap. In juli 2024 gaf 40% van de ondernemers in de Drechtsteden aan belemmeringen te ervaren door een tekort aan arbeidskrachten. Vooruitkijkend naar 2025 zijn er initiatieven om de regionale economie te versterken. Door de Drechtstedengemeenten wordt ingezet op een intensievere samenwerking met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties om de economische groei te stimuleren. Ook wordt er gewerkt aan het versterken van regionale inkoop door overheden en ondernemers, met als doel de lokale economie te bevorderen en werkgelegenheid in de regio te behouden. De arbeidsmarktkrapte blijft ook in de Drechtsteden een uitdaging. We zullen echt op zoek moeten naar initiatieven die kunnen bijdragen aan een positieve ontwikkeling. Een belangrijk fundament voor ons is de Economische Visie 20212030. Met focus op vitale werklocaties, verduurzaming, innovatie en een sterkere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, biedt deze visie ons een duidelijke routekaart.

Gezamenlijk optrekken
Daarnaast is het volgens Stuij essentieel om de blik te richten op regionale samenwerking. “Het Uitvoeringsprogramma 2024 van Smart Delta Drechtsteden bouwt voort op de geactualiseerde Groeiagenda en richt zich op thema’s zoals innovatie, woningbouw, duurzaamheid en bereikbaarheid. Door gezamenlijk op te trekken met overheid, onderwijs en bedrijfsleven binnen de Drechtsteden, kunnen we wellicht de brede welvaart in onze regio versterken en samen inspelen op de uitdagingen van de toekomst. Onze vereniging is aangesloten bij de Federatie van Ondernemersverenigingen in de Drechtsteden. Ik mag jullie melden dat de Federatie twee zetels gaat krijgen in de Economic Development Board van Smart Delta Drechtsteden. Een ontwikkeling die het bestuur van de VSO van harte toejuicht. De Economic Development Board (EDB) van Smart Delta Drechtsteden is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden in de regio Drechtsteden. Die samenwerking heeft als missie de regio te ontwikkelen en richt zich op verschillende thema’s. De EDB speelt een belangrijke rol in het initiëren en stimuleren van projecten die impact hebben op innovatie, het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in de regio”, sprak Stuij.

8 gedachten over “VSO-voorzitter vindt zalencentrum voor Sliedrecht absolute noodzaak”

  1. Hulde aan dhr Adrie Stuij, hij heeft hart voor de zaak partycentrum .
    Heel goed !
    College Gemeente Sliedrecht is hard voor het partycentrum.
    Zo jammer!

  2. Ik onderschrijf de woorden van Adrie Stuy volledig. Sliedrecht heeft een gebouw als de Lockhorst gewoon nodig en het is heel apart dat het College hier – tot nu toe – niet aan wil bijdragen, ergo duidelijk aangeeft hier geen geld voor over te hebben. Uiteraard ben ik, evenals Johan Lavooi, heel benieuwd naar de reactie van de Gemeenteraad. Als Sliedrecht haar ambities wil waarmaken (uitbreiding), waar moeten de inwoners, verenigingen enz. dan terecht voor allerlei bijeenkomsten? Zelfs het dorp Wijngaarden heeft de beschikking over een prachtig dorpshuis! Bovendien ben ik van mening dat uit de ENECO gelden best wel een deel gebruikt mag gaan worden voor onze samenleving als geheel met een investering in een (als dat nodig is) nieuw zalencentrum. Laten we vooral gezamenlijk optrekken!

  3. Helder Adrie, en foei voor het gemeente college.
    Ik denk trouwens ook dat Sliedrecht goedkoper naar Noord kan dan door onnodig en duur te slopen.

  4. Sliedrecht wil graag groeien, maar de faciliteiten groeien niet alleen niet mee, nee het aanbod van faciliteiten neemt af.

    Ik kan me best vinden in een noord-zuid verbinding. Als er straks een x-duizend extra inwoners aan de noordzijde wonen, is ontlasting van de stationsweg (nog harder) nodig.

    Hoewel ik mijn twijfels heb over het dan volgende knelpunt: de thorbeckelaan tussen Leo’s Cafetaria en rotonde Stationsweg: die verkeersstroom wil uiteindelijk toch het plein op.
    Het is me even niet duidelijk wat de plannen zijn voor het bouwen van een supermarkt, pinautomaat etc. in Noord, want dat zou natuurlijk ook mogelijkheden bieden voor Wijngaarden en ontlasting voor het Winklerplein.

    Met meer mensen, ook meer mensen. Meer trouwerijen, meer activiteiten vanuit gemeenschapsgedreven ondernemingen/stichtingen, meer alles. Hier is een zalencentrum voor nodig: een plek waar mensen samen kunnen komen.

    Met een kleine aanpassing in de aanleg van de Noord-Zuidlijn hóeft het zalencentrum niet te wijken én hoeft er geen nieuw centrum gebouwd te worden (wat ongetwijfeld meer kost dan €120.000) én wordt de bereikbaarheid verbeterd ten behoeve van de toekomst.

  5. Sliedrecht wil geen Noord-Zuidverbinding.
    Sliedrecht heeft geen geld voor alle verenigingen slopen en weer opbouwen. Welke werkmensen moeten dit gaan doen?
    Geen vergunning voor bouwen in Noord.
    Sliedrecht heeft liever bomen dan kantoren.
    Sliedrecht heeft liever een prachtig Winklerplein en leuke bloembakken en boompjes op de Kerkbuurt.
    Sliedrecht wordt steeds sfeerlozer.

  6. In een door de hele gemeenteraad aangenomen motie van de VVD van 23 april 2024 staat:
    “De raad verzoekt het college om de gemeenteraad voor 31 december 2024 te informeren over de conclusies van de gemengde commissie die de randvoorwaarden en de haalbaarheid van een nieuw zalencentrum in beeld brengt”.
    In de collegeinformatiebrief van 17 december 2024 staat dat die werkgroep aan de slag is gegaan, enz., enz.
    De heer Stuij spreekt daar zijn verbazing over uit; om het maar even zacht uit te drukken.
    Overigens hulde voor zijn duidelijke woorden.
    Het college heeft dus een duidelijke opdracht van de raad gewoon niet uitgevoerd.
    Bent u ook benieuwd wat de VVD en de rest van de raad nu gaan doen ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld