‘Vreugde in de verdrukking’ herinnert aan moeilijke tijd

SLIEDRECHT – Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99 gaat tot en met 12 december 2015 terug naar de Tweede Wereldoorlog met de expositie ‘Vreugde in de verdrukking’. Een barre tijd voor veel joden, waarin verdriet soms sterker was dan de vreugde.

Een bijzondere tentoonstelling in het Sliedrechts Museum. (Foto Sliedrecht24)

Hoe vier je Pesach, het feest van de bevrijding, als je gevangen zit? Hoe houd je de Shabbatsrust, als je gedwongen wordt te werken? Of ga je vasten tijdens Jom Kippoer als je al zoveel honger lijdt? Feesten vormen een belangrijk onderdeel van het Jodendom, maar hoe vier je feest als mensen je naar het leven staan?

Unieke voorwerpen
Religieuze Joden kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het uitoefenen van hun geloof voor uiteenlopende dilemma’s te staan. De expositie van christenen voor Israël, in samenwerking met Stichting Dijksynagoge Sliedrecht, behandelt dit boeiende en ontroerende thema. Er zijn veel unieke voorwerpen te zien die te maken hebben met de Joodse feesten, ook uit periode van de Tweede Wereldoorlog.

Speurtocht en meer
Overlevenden vertellen verder over de oorlog in korte video’s hoe deze feesten juist een houvast vormden in moeilijke tijden. Voor kinderen is er een apart onderdeel, met een speurtocht, een luisterzithoek, en films. Ook zijn Israëlische producten te koop. Iedere bezoeker krijgt de pen waarmee de speurtocht wordt ingevuld mee naar huis.

Het Sliedrechts Museum is geopend op woensdag en zaterdag van 14.00-17.00 uur. Buiten deze openingstijden kunnen groepen op afspraak reserveren via tel. 0184-415122, tel. 0647219515 of per e-mail: [email protected] Toegang is € 2,– en kinderen betalen € 1,–.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld