Vragen over PFOA-zaak DuPont op bord minister

DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – De PvdA-Tweede Kamerleden Yasemin Cegerek en Lutz Jacobi hebben woensdag 2 maart 2016 minister Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu vragen gesteld over de gevolgen van jarenlang gebruik van kankerverwekkende stof PFOA door chemiebedrijf Dupont (tegenwoordiger Chemours Nederland-red.) in Dordrecht.

In Sliedrecht wordt de PFOA-zaak rond DuPont op de voet gevolgd. De Sliedrechtse wijk Baanhoek-West ligt pal tegenover (aan overzijde rivier) van het chemiebedrijf. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Opvallend is dat de kamerleden veel vragen stellen, waar al een antwoord door de instanties (Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de Provincie Zuid-Holland) van bekend is. 

Verzwijgcultuur
Over het schimmige gedrag, geen goede regie, te veel pratende en beslissende hoofden, dubbele petten (de provincie als vergunningverstrekker, storter van het afval en controleur) en het afschuiven van verantwoordelijkheid willen de kamerledne alles weten in deze kwestie. Wie wist wat? En wie heeft bewust zijn mond gehouden. De vinger leggen ze op de zere plek gelegd. “Het heeft er alle schijn van dat dit verzwijg-gedrag ook in Nederland heeft plaatsgehad”, stellen de socialisten in de vragen aan de minister, “Waarom heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) dit pas nadat dit thema nadrukkelijk brede aandacht heeft gekregen ontdekt? Zegt dit iets over het functioneren van deze dienst, dan wel over het functioneren van het gehele stelsel?” Ook vragen zij zich af of er wordt beboet.

Waterbedrijf
De kamerleden willen verder alles weten over het PFOA-vervuiling bij Waterbedrijf Evides. “Kunt u de Kamer informeren over het gehalte PFOA dat zich in het drinkwater van Evides bevond en nu bevindt? Is het waar dat Nederland (dan wel Europa) geen normering kent voor de hoeveelheid PFOA in het drinkwater? Zo nee, welke normen zijn er wel? Wanneer verwacht u dat Europese regelgeving ten aanzien van fluorkoolstoffen gereed zal zijn? Bent u bereid zich met uw Scandinavische collega’s in te zetten voor spoedige implementatie van deze regels? Zo nee, waarom niet?”

Versnippering
De minister is ook gevraagd of zij de mening deelt voor een bevolkingsonderzoek om inzicht te krijgen in de gezondheidsschade die ontstaan is door het gebruik van PFOA bij DuPont in Dordrecht. “Hoe beoordeelt u de opmerking van de SP-gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland (Rik Janssen-red.) dat bevolkingsonderzoek tot extra onnodige onrust zou leiden? Deelt u de mening dat een dergelijk onderzoek juist nodig is om inzicht te krijgen in de effecten en dat deze duidelijkheid juist bijdraagt aan minder onrust?” De kamerleden spreken in de vragen verder over ‘versnippering van de verantwoordelijkheid’. “Is de verantwoordelijkheid hiervoor niet veel te versnipperd? Zou er niet één partij moeten zijn die regie voert over het geheel? Zo ja, is hiervoor wijziging van wet- en regelgeving nodig, en bent u hiertoe bereid? Zo nee, waarom niet?”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld