Voorzichtige start in 2020 met Buurtgezinnen in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Omdat de gemeente Sliedrecht en Buurtgezinnen in beginsel geen overeenstemming met elkaar konden bereiken om tot concrete en meetbare resultaten te komen en een aangenomen amendement wel uitgevoerd
moet worden, zijn er volgens het College van B & W in een College Informatiebrief (CIb) van woensdag 18 december 2019 afspraken gemaakt over Buurtgezinnen. Er komt een voorzichtige start met tussentijdse evaluaties.

Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn. (Foto gemeente Sliedrecht)

Waar gaat het om? Bij de behandeling van de begroting dinsdag 12 november 2019 nam de gemeenteraad het amendement ‘Buurtgezinnen van start’ aan. Daarmee werd het college opdracht gegeven om te beginnen met de invoer van Buurtgezinnen in Sliedrecht. Met dit amendement stemde de raad in met de verwerking van de kosten (€ 46.000,- per jaar) voor de implementatie van Buurtgezinnen in Sliedrecht in 2020 en deze te dekken uit de aanwezig stelpost ‘nieuw beleid’ en de eerste begrotingswijziging daarop aan te passen. Lees hier online alles over Buurtgezinnen, gezinnen voor gezinnen. 

Besparingen
Een dag na de begrotingsbehandeling nam de gemeente Sliedrecht contact op met een coördinator van Buurtgezinnen om een afspraak te maken voor de subsidieverlening voor de uitvoering van het
project. Dat gesprek gad donderdag 21 november 2019 plaats, waarin de concept subsidiebeschikking en daarin opgenomen resultaatafspraken zijn besproken. “De resultaatafspraken waren gebaseerd op de cijfers en percentages uit de effectrapportage van Buurtgezinnen. Buurtgezinnen heeft vervolgens aangegeven dat het niet mogelijk is om de gemiddelden uit de effectrapportage rechtstreeks toe te passen op één gemeente. Zij geven aan dat de daadwerkelijke (geschatte) kostenbesparingen afhankelijk zijn van allerlei factoren, waaronder het type vraaggezinnen die zich aanmelden. Buurtgezinnen geeft aan dat zij vooraf niet kan voorspellen welke besparingen Buurtgezinnen voor de gemeente Sliedrecht oplevert. Volgens Buurtgezinnen beperken de meetbare resultaten zich tot het aantal te maken koppelingen per jaar. Wel stellen zij dat gemiddeld gezien bij 1 op de 15 gezinnen een substantiële besparing te behalen is”, schrijft wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn aan de gemeenteraad.

Wel andere afspraken
Zonder concrete resultaatafspraken in relatie tot de verwachte opbrengsten ziet de gemeente Sliedrecht volgens Visser in het CIB een risico in het sturen op de maatschappelijke effecten van de inzet van Buurtgezinnen en daarmee op een effectieve en efficiënte inzet van het geld. Visser: “Juist bij een pilot is het belangrijk om aan het einde van de pilotperiode inzicht te hebben in de resultaten van de pilot om te kunnen bepalen of de pilot geslaagd is en eventueel structureel geïmplementeerd zal gaan worden. Omdat de gemeente en Buurtgezinnen in beginsel geen overeenstemming met elkaar konden bereiken om tot concrete en meetbare resultaten te komen en het amendement wel uitgevoerd dient te worden zijn de volgende afspraken met Buurtgezinnen gemaakt: Buurtgezinnen maakt in 2020 minimaal tien koppelingen tussen gezinnen. Buurtgezinnen maakt in 2021 minimaal vijftien koppelingen tussen gezinnen. Aan het einde van 2020 maakt Buurtgezinnen een effectrapportage, waarin voor alle koppelingen de kwalitatieve en kwantitatieve effecten voor ouders en kinderen worden beschreven en een berekening wordt gemaakt van de gerealiseerde kostenbesparingen. Deze effecten en kostenbesparingen zijn afgestemd met (de manager van) het Sociaal Team. Ieder kwartaal zal een voortgangsgesprek met de coördinator van Buurtgezinnen worden gevoerd waar ingegaan wordt op de behaalde resultaten. Op basis van de effectmeting wordt eind 2020 geëvalueerd welke effecten de inzet van Buurtgezinnen op de jeugdhulp heeft en welke besparingen dit heeft opgeleverd.”

Aansluiten bij behoefte
Buurtgezinnen heeft in Sliedrecht al een kleine aanloopperiode. In een beeldvormende vergadering eind mei 2019 heeft de coördinator van Buurtgezinnen een presentatie gegeven over het project Buurtgezinnen over wie zij zijn, wat zij doen en die effecten het project heeft op de jeugdhulp en welke besparingen dit oplevert. De gepresenteerde beoogde besparingen en de resultaten in andere gemeenten waren voor de raad mede reden om het college eind juni 2019 via de motie ‘ Buurtgezinnen’ te verzoeken om gebruik te gaan maken van Buurtgezinnen.nl en daarvoor in de begroting ruimte te reserveren. In samenwerking met onder andere Home Start en het Sociaal Team de uitvoering van het project Buurtgezinnen in Sliedrecht goed te waarborgen. In 2019 voorbereidingen te treffen voor het project Buurtgezinnen en in januari 2020 te beginnen met de uitvoering van dit project in Sliedrecht met een proeftijd van twee jaar. De raad op de hoogte te stellen met een jaarlijkse evaluatie van bovenstaand plan. Visser: “Nadien hebben wij ambtelijk een effectrapportage van Buurtgezinnen ontvangen waarin de effecten worden geconcretiseerd met cijfers en percentages. Naar aanleiding van de motie zijn er gesprekken gevoerd met de coördinator van Buurtgezinnen, Home Start en het Sociaal Team over het concept Buurtgezinnen. Onze partners gaven aan dat zij het van belang vinden dat het concept aansluit bij de behoefte van de Sliedrechtse inwoners en aanvullend is op het bestaande aanbod.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld